[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Verslag informele videoconferentie Raad voor Concurrentievermogen op 15 mei 2020

Raad voor Concurrentievermogen

Brief regering

Nummer: 2020D22295, datum: 2020-06-05, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 4

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-21501-30-489).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 21501 30-489 Raad voor Concurrentievermogen.

Onderdeel van zaak 2020Z10283:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2019-2020

21 501-30 Raad voor Concurrentievermogen

Nr. 489 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 juni 2020

Op 15 mei jl. heeft een informele videoconferentie van de Raad voor Concurrentievermogen plaatsgevonden, waar is gesproken over economisch herstel uit de coronacrisis. Bijgevoegd vindt u het verslag van deze vergadering.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,
M.C.G. Keijzer

Verslag informele videoconferentie Raad voor Concurrentievermogen 15 mei 2020

Tijdens de ingelaste informele videoconferentie van de Raad voor Concurrentievermogen over de economische gevolgen van de coronacrisis hebben de lidstaten, Eurocommissaris en vicevoorzitter Vestager en Eurocommissaris voor de interne markt Breton van gedachten gewisseld over plannen voor het economisch herstel en de rol van digitale en groene transities en waardeketens hierbij.

Vicevoorzitter Vestager stond stil bij de economische schade die de huidige crisis heeft veroorzaakt. Zij benadrukte dat door de crisis de interne markt sterk is aangetast en zonder een goed werkende interne markt, herstel niet mogelijk is. Bij de versterking van de interne markt moet aandacht besteed worden aan eerlijkheid, een gelijk speelveld, veerkracht en verbinding. Ook benadrukte zij het belang van open strategische autonomie.

Eurocommissaris Breton gaf aan dat de Europese Commissie scherp let op mogelijke beperkingen van het vrije verkeer binnen de interne markt. Hij gaf verder aan dat de crisis heeft aangetoond dat de EU op kritieke elementen te afhankelijk is van economische spelers in derde landen. Commissaris Breton is van mening dat bedrijven binnen de EU ondersteund moeten worden om de EU-belangen in kritieke sectoren te beschermen. De Commissaris lichtte verder toe dat hij veertien ecosystemen1 heeft geïdentificeerd welke van belang zijn bij het herstel. Hij kondigde aan strategische gebieden te willen identificeren die essentieel zijn voor veiligheid, vertrouwen en innovatie binnen de EU. Hierbij wordt gekeken naar kritische infrastructuur, technologieën, grondstoffen en waardeketens. Volgens Eurocommissaris Breton zijn grote maatregelen nodig om de strategische autonomie van de EU te beschermen. Hij gaf daarnaast aan dat het herstel gebruikt moet worden om de EU-economie te moderniseren en de groene en digitale transitie te versnellen.

De meeste lidstaten gaven aan dat een goed werkende interne markt cruciaal is voor het economisch herstel. Een groot aantal gaf daarbij aan dat de in begin maart door de Europese Commissie gepresenteerde plannen2 een goede basis zijn voor het herstel. Nederland heeft hierbij benadrukt dat een sterk mandaat van de Taskforce interne-markthandhaving van belang is.

Een aantal lidstaten, waaronder Nederland, heeft benadrukt dat herstel moet bijdragen aan de digitale en groene transities van de economie en dat deze modernisering ook zal bijdragen aan het toekomstig concurrentievermogen van de EU. Een aantal lidstaten noemde specifieke sectoren die extra ondersteund zouden moeten worden, waarbij de auto-industrie en toerisme het meest genoemd werden.

Een groot aantal lidstaten gaf aan het essentieel te vinden om minder afhankelijk te zijn van derde landen. Een aantal gaf aan dat relocatie van productie een belangrijk middel kan zijn om de Europese industrie minder afhankelijk te maken van derde landen. Andere lidstaten, waaronder Nederland, benadrukten het belang van handel voor de economie en gaven aan dat diversificatie van handelsstromen ook kwetsbaarheid vermindert. Maatregelen om kwetsbaarheden in waardeketens te adresseren moeten proportioneel zijn en berusten op een grondige analyse.


  1. Toerisme, auto- industrie en mobiliteit, ruimtevaart en defensie, bouw, landbouw en voedsel, gezondheid en farmacie, textiel, cultuur en creatieve industrieën, digitaal, hernieuwbare energie, koolstofarme energie-intensieve sector, elektronica, detailhandel, nabijheid en sociale economie.↩︎

  2. Zie BNC-fiches over industriestrategie (Kamerstuk 22 112, nr. 2862), mkb (Kamerstuk 22 112, nr. 2863), interne markt (Kamerstuk 22 112, nr. 2864), circulaire economie (Kamerstuk 22 112, nr. 2865) en digitalisering (Kamerstuk 22 112, nr. 2859)↩︎