[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Landelijke kwaliteitseisen en regionale toegankelijkheid

Kwaliteit van zorg

Brief regering

Nummer: 2020D23683, datum: 2020-06-12, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31765-496).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 31765 -496 Kwaliteit van zorg .

Onderdeel van zaak 2020Z10946:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2019-2020

31 765 Kwaliteit van zorg

Nr. 496 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 juni 2020

Gelet op de vragen die er in de maatschappij en Tweede Kamer leven over de invloed van kwaliteitsstandaarden op de zorg in de regio, heeft het Zorginstituut de Kwaliteitsraad een advies over dit onderwerp gevraagd. Het Zorginstituut heeft mij op 5 maart jl. per brief geïnformeerd over de uitkomsten van dit advies en laten weten wat het Zorginstituut met dit advies heeft gedaan, en nog gaat doen.

Het Zorginstituut geeft aan dat het geen eenduidig antwoord ziet op de vraag over de invloed van landelijke kwaliteitseisen op regionale toegankelijkheid, maar erkent dat deze mogelijke invloed meegenomen moet worden bij de ontwikkeling van kwaliteitsstandaarden. Daarom heeft het Zorginstituut zijn Toetsingskader1 voor kwaliteitsinstrumenten op verschillende punten aangepast, op basis van het advies van de Kwaliteitsraad.

Eén van de aanpassingen, die het Zorginstituut heeft aangebracht in het gewijzigde Toetsingskader dat momenteel wordt geconsulteerd, is dat van partijen wordt gevraagd om in het implementatieplan bij een kwaliteitsstandaard inzichtelijk te maken wat de invloed is van de landelijke normen in de kwaliteitsstandaard op de toegankelijkheid van zorg. Dit stimuleert de bewustwording van partijen van mogelijke gevolgen voor de toegankelijkheid van de zorg bij inwerkingtreding van de kwaliteitsstandaard, aldus het Zorginstituut. Wanneer vervolgens alle betrokken partijen de voordracht van de kwaliteitsstandaard voor opname in het Register ondersteunen, gaat het Zorginstituut ervan uit dat zij de beoogde effecten én de mogelijke ongewenste neveneffecten van de kwaliteitsstandaard goed hebben afgewogen en dat daarmee de toegankelijkheid van zorg in de regio voldoende gewaarborgd is.

Naast het aanpassen van het Toetsingskader, zijn het Zorginstituut en de Kwaliteitsraad voornemens om een dialoogbijeenkomst te organiseren. Doel van deze dialoogbijeenkomst (die gelet op de beperkingen door het coronavirus is uitgesteld) is om – aan de hand van inspirerende voorbeelden uit de praktijk – kennis en enthousiasme te delen over samen leren en verbeteren, zodat de kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van zorg voor de burger toekomstbestendig blijft.

Hierbij stuur ik u het advies van de Kwaliteitsraad aan het Zorginstituut, en de brief van het Zorginstituut aan mij met de reactie van het Zorginstituut op dit advies, toe2.

De Minister voor Medische Zorg,
M.J. van Rijn


  1. Het Toetsingskader is een beleidsregel die het Zorginstituut in 2015 heeft opgesteld. Op basis van het Toetsingskader beoordeelt het Zorginstituut of een kwaliteitsstandaard die of meetinstrument dat partijen hebben aangeboden voor opname in het Register, kan worden aangemerkt als een verantwoorde beschrijving van de kwaliteit van een zorgproces of een verantwoord middel om te meten of goede zorg is geleverd.↩︎

  2. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎