[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op een brief van het landelijk expertisecentrum speciaal onderwijs (Lecso) over de bureaucratie van samenwerkingsverbanden in coronatijd

Passend onderwijs

Brief regering

Nummer: 2020D26113, datum: 2020-06-25, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31497-363).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 31497 -363 Passend onderwijs.

Onderdeel van zaak 2020Z12202:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2019-2020

31 497 Passend onderwijs

Nr. 363 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS EN MEDIA

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 25 juni 2020

Bij brief van 13 mei 2020 heeft u mij gevraagd een reactie te geven op een brief van het landelijk expertisecentrum speciaal onderwijs (Lecso) over de bureaucratie van samenwerkingsverbanden in coronatijd. Lecso uit zorgen over de procedures die samenwerkingsverbanden hanteren voor het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring (tlv) voor leerlingen in het (voortgezet) speciaal onderwijs en speciaal basisonderwijs. Lecso heeft gevraagd om een «generaal pardon» voor het afgeven van met name het verlengen van een tlv. Lecso heeft dit signaal in mei ook afgegeven bij het Ministerie van OCW. Ik heb na raadpleging van het netwerk Leidinggevenden Passend Onderwijs (lpo) dit verzoek destijds niet ingewilligd.

Samenwerkingsverbanden ondernemen al veel acties om onnodige bureaucratie bij het verlengen van tlv’s te voorkomen. Leidraad daarbij is de «Handreiking om ongewenste bureaucratie in passend onderwijs tegen te gaan». Daarbij wordt in deze tijden van corona ook rekening gehouden met wat mogelijk is. Dossiers kunnen bijvoorbeeld altijd later aangevuld worden.

Navraag bij het netwerk Leidinggevenden Passend Onderwijs leert dat dit prima lijkt te lopen en er dus geen is noodzaak om af te wijken van de procedures. Er is geen sprake van achterstanden bij de samenwerkingsverbanden, zodat de tlv’s tijdig verlengd worden. Ouders vinden het ook belangrijk om af en toe een nieuwe afweging te kunnen maken over de plek waar hun kind onderwijs krijgt. Het aflopen van een tlv is daar een goed moment voor en een automatische verlenging ontneemt ouders die kans. Daarom ga ik niet in op het verzoek van Lecso om een «generaal pardon».

Meer in het algemeen is bureaucratie bij het aanvragen en afgeven van een tlv wel iets dat op de agenda staat. In overleg met partijen wil ik verkennen of we de procedures en formats meer kunnen stroomlijnen. In de brief over de evaluatie en de toekomst van passend onderwijs, die na de zomervakantie uw kant opkomt, zal ik daar een voorstel voor doen.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,
A. Slob