[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Uitspraak rechtbank Rotterdam over de concentratie tussen PostNL en Sandd

Toekomstige ontwikkeling van de Nederlandse postsector

Brief regering

Nummer: 2020D27494, datum: 2020-07-01, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29502-177).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 29502 -177 Toekomstige ontwikkeling van de Nederlandse postsector.

Onderdeel van zaak 2020Z12868:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2019-2020

29 502 Toekomstige ontwikkeling van de Nederlandse postsector

Nr. 177 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag 1 juli 2020

Met deze brief geef ik gevolg aan het verzoek van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat d.d. 17 juni 2020 om uw Kamer te informeren over de gevolgen van de uitspraak van de rechtbank Rotterdam over de concentratie tussen PostNL en Sandd, gelet op het gegeven dat de rechtbank het verzoek heeft afgewezen om de rechtsgevolgen van de vergunning in stand te laten. Daarbij is mij verzocht om tevens in te gaan op de gevolgen voor de kwaliteit en continuïteit van de postbezorging en de gevolgen voor de werkgelegenheid en rechtspositie van de werknemers.

De rechtbank Rotterdam heeft het besluit van 27 september 2019 op grond van artikel 47 van de Mededingingswet, waarbij ik een vergunning had verleend voor het totstandbrengen van de concentratie van PostNL met Sandd, vernietigd. Er is nu een situatie ontstaan waarbij geen vergunning bestaat voor de concentratie van PostNL met Sandd. Op dit moment beraad ik mij over de mogelijke uitvoering van deze uitspraak, zoals het nemen van een nieuw besluit en/of het instellen van hoger beroep bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

(Rechts)gevolgen in de praktijk

Zoals door uw Kamer is aangegeven heeft de rechtbank het verzoek om de rechtsgevolgen van de vergunning in stand te laten afgewezen. In de uitspraak is vermeld dat de rechtbank zich bewust is van de ingrijpende consequenties van de vernietiging van de vergunning en de vraag of de concentratie daadwerkelijk nog ongedaan kan worden gemaakt. Op 22 oktober 2019 is de concentratie tot stand gebracht door middel van een overname door PostNL van de aandelen in Sandd. Op die datum heeft PostNL de zeggenschap op aandeelhoudersniveau verkregen. Vervolgens zijn de netwerken van PostNL en Sandd op 1 februari 2020 operationeel geheel geïntegreerd waardoor er nu nog sprake is van één bezorgnetwerk.

De uitspraak van de rechtbank betekent niet dat de concentratie tussen PostNL en Sandd ongedaan wordt gemaakt, maar wel dat de vereiste vergunning hiervoor ontbreekt. Los van de grote praktische vraagstukken die ongedaanmaking met zich zou meebrengen voor de markt, zou het ongedaan maken van de concentratie op dit moment prematuur zijn, nu er nog hoger beroep openstaat tegen de uitspraak van de rechtbank en een nieuw besluit moet worden genomen op de vergunningaanvraag, waarbij het denkbaar is dat de vergunning alsnog kan worden verleend.

Gevolgen voor de continuïteit van de postbezorging en werknemers

Ik begrijp de zorgen die bij uw Kamer leven over de gevolgen voor de continuïteit van de postbezorging en de positie van werknemers. In dat kader is het goed om te vermelden dat ik op 18 juni jl. van PostNL een brief heb ontvangen waarin PostNL aangeeft geen aanleiding te zien om af te wijken van de voorschriften die ik heb verbonden aan het artikel 47-besluit. Dit betekent dat PostNL conform de voorschriften die ik aan de vergunning heb verbonden zal handelen. Het gaat daarbij om een voorschrift op basis waarvan PostNL andere postvervoerders toegang tot haar netwerk verleent, een voorschrift waarmee een maximumrendement voor alle postactiviteiten van PostNL in Nederland is vastgesteld en een voorschrift ter bescherming van werkenden. De uitspraak van de rechtbank heeft dan ook geen directe gevolgen voor andere postvervoerders, afnemers en werkenden in de postsector.

Ik verwacht verder dat de uitspraak geen directe gevolgen zal hebben voor de continuïteit van de postdienstverlening. Wel zijn er andere recente ontwikkelingen die in dat opzicht mijn aandacht hebben. Als gevolg van de coronacrisis is in de afgelopen periode een stevige extra daling van de postvolumes opgetreden. Het is op dit moment echter nog onduidelijk wat de impact van de coronacrisis op de middellange termijn zal zijn. In dit kader is het bijvoorbeeld onzeker of de opgetreden daling van zakelijke post structureel is of niet. Dit is een extra reden waarom ik stabiliteit in de markt op dit moment belangrijk vind.

Ik zal uw Kamer zo spoedig mogelijk informeren over de vervolgstappen die ik naar aanleiding van de uitspraak zal zetten.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,
M.C.G. Keijzer