[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Tweede rapportage transitieadviseur WODC

Integriteitsbeleid openbaar bestuur en politie

Brief regering

Nummer: 2020D27751, datum: 2020-07-01, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-28844-216).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 28844 -216 Integriteitsbeleid openbaar bestuur en politie.

Onderdeel van zaak 2020Z13000:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2019-2020

28 844 Integriteitsbeleid openbaar bestuur en politie

Nr. 216 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 1 juli 2020

Bijgevoegd vindt u de tweede tussenrapportage van de transitieadviseur WODC1, prof. dr. Paul ’t Hart. In het kader van het, inmiddels beëindigde2, programma WODC-maatregelen rapporteert hij tussen september 2019 en september 2021 over de voortgang in het bestendigen van de nieuwe relatie tussen het bestuursdepartement van mijn ministerie en het WODC.3

Inhoud rapportage

De transitieadviseur heeft in deze rapportage twee deelonderzoeken gedaan: 1) het uitzetten van een survey onder allen die sinds begin 2019 voorzitter zijn geweest van een begeleidingscommissie; 2) twee groepsinterviews met in totaal tien WODC-medewerkers.

De transitieadviseur concludeert hieruit dat «Uit niets is gebleken dat er zich in de onderzochte periode ernstige gevallen van normoverschrijdend gedrag in en rond WODC-onderzoeken hebben voorgedaan. Er is tegelijkertijd over en weer zeker nog geen sprake van consistent «modelgedrag». Er is af en toe dus spanning op de lijn, maar dat hoort erbij, zo menen allen.»

De transitieadviseur doet twee aanbevelingen:

– Aan het WODC om zich er samen met voorzitters van begeleidingscommissies voor in te spannen de overige leden van begeleidingscommissies, waaronder beleidsmedewerkers, toe te rusten om op bewust bekwame wijze hun «dubbelrol» van beleidsmedewerker en onafhankelijk lid van een begeleidingscommissie te kunnen spelen.

– Blijvend te investeren in «zachte interventies» om onderzoekers en beleidsmedewerkers te bekwamen in het rollenspel dat zij met elkaar aangaan.

Reactie

Nadat in zijn vorige rapportage de nadruk meer lag op de percepties van beleidsmedewerkers, laat de transitieadviseur nu voorzitters van begeleidingscommissies en WODC’ers aan het woord over hoe zij de omgang met medewerkers van het bestuursdepartement van mijn ministerie in de nieuwe situatie ervaren. Dit levert waardevolle inzichten op: veel gaat goed, maar het werk is nog niet af. Ik neem zijn aanbevelingen graag ter harte zodat ook de kleinere spanningen die hij opmerkt minder zullen worden naarmate binnen zowel het WODC als het bestuursdepartement iedereen meer vertrouwd raakt met, en bekwaam in, de nieuwe werkwijzen.

De Minister van Justitie en Veiligheid,
F.B.J. Grapperhaus


  1. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎

  2. Kamerstuk 28 844, nr. 196.↩︎

  3. Instellingsbesluit Transitieadviseur WODC, Stcrt. 2019, nr. 47200↩︎