[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op verzoek commissie over brief ‘Bronovo MOET blijven’

Ziekenhuiszorg

Brief regering

Nummer: 2020D28562, datum: 2020-07-03, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 4

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31016-290).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 31016 -290 Ziekenhuiszorg.

Onderdeel van zaak 2020Z13504:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2019-2020

31 016 Ziekenhuiszorg

29 247 Acute zorg

Nr. 290 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 juli 2020

Via de Vaste Kamercommissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heb ik een brief ontvangen van de Facebookgroep «Bronovo MOET blijven» (BMb). De Facebookgroep BMb heeft vragen over het Bronovo ziekenhuis en de ziekenhuiszorg in Den Haag. De Vaste Kamercommissie heeft mij gevraagd om een reactie op deze brief. Hieronder volgt mijn reactie.

Stand van zaken HMC

Haaglanden Medisch Centrum (HMC) levert zorg vanuit drie locaties: HMC Antoniushove, HMC Bronovo en HMC Westeinde. Op 15 mei 2019 heeft de Raad van Bestuur van HMC definitief besloten om HMC Bronovo vanaf 1 juli 2019 om te vormen tot een weekziekenhuis. Mijn ambtsvoorganger heeft uw Kamer hierover meerdere malen geïnformeerd (Kamerstuk 31 016, nr. 251 en Kamerstuk 29 247, nr. 289). Voorafgaand aan dit traject heeft het HMC diverse dialoogtafels georganiseerd. Er waren twee soorten dialoogtafels. Buurttafels, die over de omgeving van de ziekenhuizen gingen, en Zorgtafels die over de inhoud van de zorg gingen. Op 3 december 2019 is de eindrapportage met betrekking tot informatiebijeenkomsten en dialoogtafels aan mijn ambtsvoorganger overhandigd. De komende drie tot vier jaar blijven alle drie de locaties van het HMC open aldus het HMC.

Verzoek Facebookgroep BMb

De Facebookgroep BMb geeft in haar brief aan de burgemeester van Den Haag aan dat «zij van het kastje naar de muur» worden gestuurd. Zij vragen zich af wie eindverantwoordelijk is voor de ziekenhuiszorg in Den Haag. En zij geven aan dat zij zich niet voldoende betrokken voelen bij de dialoogtafels die zijn ingesteld door het HMC. Ik heb ook contact gehad met de gemeente Den Haag en het HMC en hen om een reactie gevraagd.

Informatie van HMC

Ik heb van HMC begrepen dat de kern van hun koers is dat de zorg verleend gaat worden waar de patiënt die nodig heeft, in lijn met het programma de Juiste Zorg op de Juiste Plek. Dit kan thuis zijn, en in de buurt waar het kan, of in het ziekenhuis als het nodig is. Patiënten kunnen dus in de toekomst voor zorg steeds meer terecht buiten het ziekenhuis. Bijvoorbeeld in zorgcentra in de wijk, op een spreekuur bij de huisarts of gewoon thuis. Ook kunnen patiënten steeds meer gebruikmaken van digitale hulpmiddelen en thuismonitoring. Het HMC heeft mij laten weten dat zij een actueel beeld hebben van de bevolkingsontwikkeling in de hele adherente regio voor de komende tien jaar. Het HMC heeft op basis hiervan ook een reëel inzicht in de zorgbehoefte in de diverse wijken in de komende tien jaar en wat dit betekent voor de ziektebeelden waarmee patiënten naar het ziekenhuis zullen komen. De zorgverleners in de regio zullen goed worden aangesloten op deze ontwikkelingen.

HMC-locatie Bronovo is nu open van maandag 6.00 uur tot en met vrijdag 18.00 uur voor alle poliklinische en geplande klinische zorg. Daarnaast kunnen patiënten daar ook terecht voor poliklinische bezoeken, bloedafname en radiologisch onderzoek. Patiënten kunnen voor acute zorg (SEH en acute verloskunde) terecht bij de locatie Westeinde van het HMC. De huisartsenpost in HMC Bronovo is verplaatst naar HMC Antoniushove. De komende drie tot vier jaar kunnen de inwoners van Den Haag en omgeving nog terecht bij hun vertrouwde zorgverlener in Bronovo. Daarna zal HMC Bronovo als ziekenhuis in de huidige vorm sluiten. Het HMC gaat in Den Haag Noord/Oost (het verzorgingsgebied van HMC Bronovo) in samenspraak met alle belanghebbenden en de zorgpartners een innovatief concept dichtbij in de wijk ontwikkelen ten behoeve van de zorg voor chronische patiënten en kwetsbare ouderen.

Wat betreft de zorgen over de acute zorg en de ambulancezorg. Dit onderwerp is een belangrijk speerpunt van het HMC. Het HMC is een level 1 traumacentrum en ook alle acute neurochirurgie wordt hier behandeld. Het is drukker geworden op de SEH van HMC Westeinde. Maar de totale SEH-capaciteit van HMC is, na de sluiting van de SEH Bronovo, gelijk gebleven: artsen en verpleegkundigen werken nu allemaal op HMC Westeinde en de capaciteit op deze SEH is uitgebreid met negen kamers. Daarmee heeft HMC landelijk gezien één van de grootste SEH’s van Nederland. Ook is het aantal klinische bedden uitgebreid met 80 bedden. Het ziekenhuis was en is dan ook goed voorbereid op de toestroom van patiënten. Het Regionaal Overleg Acute Zorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd bevestigen dat het overhevelen van de SEH van het Bronovo naar de locatie Westeinde goed is verlopen. Overigens gingen levensbedreigende spoedritten al ruim 1,5 jaar alleen nog maar naar HMC Westeinde, aangezien patiënten bij acute levensbedreigende situaties op locatie Westeinde direct de beste zorg krijgen.

Informatie gemeente Den Haag

Ik heb van de gemeente Den Haag begrepen dat zij goed contact hebben met het HMC en goed op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen binnen het ziekenhuis. Daarnaast had de gemeente een actieve rol bij de verschillende dialoogtafels. Ook is op initiatief van de gemeente Den Haag en de twee ziekenhuizen het netwerk Gezond en Gelukkig Den Haag opgezet. Binnen dit regionale netwerk van de gemeente Den Haag, zorg- en welzijnspartners in de Stichting Transmurale Zorg, LUMC-Campus Den Haag, burgerinitiatieven, kennisinstituten en zorgverzekeraars wordt onder andere gesproken over de inrichting van de zorg in Den Haag (https://gezondengelukkigdenhaag.nl/). Het HMC en het HagaZiekenhuis zijn hier actief bij betrokken.

Daarnaast heeft de gemeenteraad van Den Haag een motie aangenomen die het College van B&W oproept er zorg voor te dragen dat bij eventuele herontwikkeling van het Bronovo terrein zorgvoorzieningen, zoals een gezondheidscentrum, een buitenpoli of een huisartsenpost, onderdeel zijn van de plannen voor deze locatie. Op deze manier blijft goede zorg ook voor de bewoners van Benoordenhout gegarandeerd. In het coalitieakkoord staat dat er op het Bronovoterrein ruimte komt voor een zorgfunctie voor de buurt. Bij nieuwbouw stimuleert de gemeente woonconcepten waarbij zorg dichtbij is georganiseerd.

De gemeente Den Haag heeft in de zomer van 2019 een verkeersaanpassing gedaan bij de locatie van het HMC Westeinde. Dit heeft zowel bijgedragen aan een veiligere situatie voor auto´s en fietsers als aan een verbeterde doorstroming van het verkeer. Door een grotere toestroom van bezoekers moet de locatie goed bereikbaar zijn en blijven. Dit blijft de gemeente Den Haag, samen met het HMC, monitoren.

Tot slot

De beschikbaarheid van de zorg moet altijd voldoende verzekerd zijn. Dat vind ik van groot belang en daar ben ik als Minister ook verantwoordelijk voor, en op aanspreekbaar. Ik wil niet alleen kijken naar de beschikbaarheid van zorg op dit moment maar ik wil ook borgen dat de zorg in de toekomst beschikbaar blijft. Ik ben daarom bezig met de contourennota voor de zorg en met de houtskoolschets acute zorg. Dit laat onverlet dat partijen in de regio samen aan de slag moeten gaan om na te denken over toekomstbestendige zorg. Daar is het HMC voortvarend mee aan de slag gegaan via de dialoogtafels. De koers die het HMC inzet sluit aan bij mijn beleidsplannen rondom de «juiste zorg op de juiste plek». Verschillende ontwikkelingen kunnen ertoe leiden dat we met minder ziekenhuizen toekunnen. Dat betekent niet dat er minder zorg wordt verleend. De zorg vindt plaats op een andere plek, en waar mogelijk dichtbij huis. Er zullen dus ziekenhuizen verdwijnen, of locaties van ziekenhuizen, zoals het HMC Bronovo. Dat mag niet zomaar. Ik heb daarom een amvb in voorbereiding waarin wordt geregeld dat alle belanghebbenden, waaronder inwoners, goed worden geïnformeerd en dat ze hun mening kunnen laten horen, voordat de definitieve besluitvorming over een eventuele sluiting van het aanbod aan acute zorg plaatsvindt. Dat is in het geval van HMC ook gebeurd via de dialoogtafels.

Ik begrijp dat de Facebookgroep BMb goede zorg dichtbij huis wil ontvangen. En dat zij het liefst een ziekenhuis om de hoek willen hebben. De inwoners van Den Haag en omgeving hebben echter, ook na sluiting van de SEH van het HMC Bronovo, nog steeds toegang tot goede, toegankelijke en veilige zorg in de regio Den Haag. Het HMC zoekt via verschillende overlegvormen actief de dialoog met zorgverleners en inwoners van de regio Den Haag om over de toekomstige ontwikkelingen te spreken. Ook met de Facebookgroep BMb hebben zij gesprekken. De Facebookgroep BMb kan haar ideeën voor een innovatief zorgconcept daar inbrengen.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
H.M. de Jonge