[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [šŸ” uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Besluitvormingsproces vervolg huidige steunpakket

Noodpakket banen en economie

Brief regering

Nummer: 2020D29318, datum: 2020-07-10, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiƫle HTML versie (kst-35420-94).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 35420 -94 Noodpakket banen en economie.

Onderdeel van zaak 2020Z13805:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (šŸ”— origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2019-2020

35 420 Noodpakket banen en economie

Nr. 94 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10Ā juli 2020

Met deze brief informeer ik u, mede namens de Minister van Economische Zaken en Klimaat en de Minister van FinanciĆ«n over het besluitvormingsproces over het vervolg op het huidige noodpakket. Ik geef daarmee invulling aan de toezegging uw Kamer daarover nader te informeren die ik, op verzoek van het lid Smeulders van GroenLinks, tijdens het wetgevingsoverleg van woensdag 24Ā juni inzake de derde incidentele suppletoire begroting noodpakket banen en economie heb gedaan (Handelingen II 2019/20, nr. 87, Derde incidentele suppletoire begroting inzake noodpakket banen en economie 2.0) (Kamerstuk 35Ā 473).

Het kabinet heeft ervoor gekozen besluitvorming over het vervolg op het huidige noodpakket te laten meelopen in de augustusbesluitvorming. DatĀ betekent dat de plannen voor de periode na 1Ā oktober uiterlijk op Prinsjesdag bekend zullen worden gemaakt.

Het kabinet snapt dat ondernemers en werkenden er bij gebaat zijn zo snel mogelijk duidelijkheid te hebben over wat zij na 1Ā oktober van de overheid kunnen verwachten. Nu duidelijk is dat de gevolgen van het coronavirus, tenminste in delen van de economie, nog lange tijd merkbaar zullen blijven zal er immers een steeds groter beroep moeten worden gedaan op het vermogen van bedrijven en werkenden zich aan te passen aan die nieuwe realiteit. Prinsjesdag is vanuit dat perspectief nog ver weg.

Tegelijkertijd is het nu nog te vroeg om te zeggen wat in oktober precies nodig zal zijn, en daarop vooruitlopen brengt risicoā€™s met zich mee. Hoe de economie zich ontwikkelt is in deze roerige tijd zeer lastig te voorspellen. Ramingen zijn omgeven met grote onzekerheidsmarges, en we weten dan ook nog weinig zeker over hoe de economie en arbeidsmarkt er in oktober bij zullen staan. De laatste versoepelingen zijn deze week ingegaan. Het kabinet hecht er, zeker in die context aan, om beleid zoveel mogelijk te stoelen op de meest actuele en complete cijfers. De cijfers over economie en arbeidsmarkt voor het tweede kwartaal en de concept macro economische verkenning van het CPB komen half augustus. Het kabinet wil daarop wachten om een zo goed mogelijke inschatting te kunnen maken van wat vanaf 1Ā oktober nodig is.

Behalve de vraag wat er precies nodig is, speelt de vraag wat er in de uitvoering mogelijk is. Net als bij het opstellen van het eerste en tweede steunpakket, zal uitvoerbaarheid ook na oktober een centrale randvoorwaarde vormen. Wat uitvoeringsorganisaties als UWV en gemeenten aankunnen stelt harde grenzen aan een eventueel vervolg. De komende weken zullen daarom eveneens benut worden om het gesprek met de uitvoeringsorganisaties te vervolgen, en duidelijk te krijgen hoe de druk op deze organisaties zich onder het huidige steunpakket ontwikkelt en welke ruimte er na oktober nog is.

Tenslotte vindt het kabinet het belangrijk om ook over het vervolg op de steunmaatregelen het gesprek met sociale partners te voeren. Al vanaf het begin van de coronacrisis voert het kabinet wekelijks overleg met de werknemers- en werkgeversorganisaties en het is van cruciaal belang om daarin samen te blijven optrekken. We zullen de komende weken benutten om dat gesprek met elkaar te hebben.

De uitkomsten van deze processen moeten samenkomen in de besluitvorming in augustus en kunnen vervolgens uiterlijk Prinsjesdag met uw Kamer worden gedeeld. Daarna ga ik uiteraard ook graag met uw Kamer in gesprek.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,
W. Koolmees