Deense regeling m.b.t. inreizen van buitenlandse geliefden i.v.m. COVID-19
Veiligheidsbeleid Burgerluchtvaart
Brief regering
Nummer: 2020D29390, datum: 2020-07-10, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-24804-139).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: F.B.J. Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid
Onderdeel van kamerstukdossier 24804 -139 Veiligheidsbeleid Burgerluchtvaart.
Onderdeel van zaak 2020Z13838:
- Indiener: F.B.J. Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid
- Volgcommissie: vaste commissie voor Buitenlandse Zaken
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2020-09-02 13:45: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2020-09-09 15:30: Procedures en brieven (Procedurevergadering), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2020-09-23 14:30: Procedures en brieven (via videoverbinding) (Procedurevergadering), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2020-10-14 14:00: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2019-2020 |
24 804 Veiligheidsbeleid Burgerluchtvaart
25 295 Infectieziektenbestrijding
Nr. 139 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 10 juli 2020
Hierbij kom ik terug op de toezegging van de Minister van BZ tijdens het notaoverleg Consulaire Zaken van 29 juni jongstleden (Kamerstuk 35 300 V, nr. 72). De toezegging hield in u te informeren over de mogelijkheden voor een regeling voor het laten inreizen van geliefden in een langeafstandsrelatie, nu in verband met COVID-19 een inreisverbod voor derde landen1 geldt. Deze brief verstuur ik mede namens Minister van Buitenlandse Zaken en de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid.
Deense regeling m.b.t. buitenlandse geliefden
In het Deense model kan een geliefde (niet getrouwd of geen geregistreerd partner) van een Deense burger of een buitenlandse ingezetene die in Denemarken woont, vanuit zowel een EU- als niet EU-land inreizen, zolang aangetoond kan worden dat het koppel in kwestie een relatie heeft van minimaal drie maanden waarbij het koppel elkaar «regelmatig» in persoon heeft gezien. De personen in kwestie moeten een handgeschreven verklaring ondertekenen waarin zij verklaren, op straffe van meineed, inderdaad zo’n relatie te hebben. Deze verklaringen dienen zij uit te printen en te overhandigen aan de grensautoriteiten bij aankomst in Denemarken.
Situatie in Nederland
In Nederland zijn in verband met COVID-19 restricties ingevoerd met betrekking tot inreizen van personen uit derde landen. Voor personen uit landen die onder het inreisverbod vallen zijn er, sinds 19 maart, uitzonderingscategorieën ingesteld. Familieleden van Nederlanders en EU-burgers vallen hier ook onder, net als Nederlanders met een duurzame relatie. Er is sprake van een duurzame relatie indien er direct voorafgaand minimaal 6 maanden een gezamenlijke huishouding is geweest. De partner (de referent) die in Nederland verblijft moet een vragenlijst invullen waarna de IND toetst of de relatie daadwerkelijk duurzaam (en exclusief) is.
Conclusie
Ik begrijp dat het inreisverbod lastige situaties met zich brengt en ik heb daar begrip voor. Toch acht ik de huidige uitzonderingscategorieën passend en zie ik geen noodzaak het bestaande beleid verder te verruimen. De ratio achter het inreisverbod is de reizigersstroom zoveel mogelijk te beperken, om verdere verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Het Deense model voor geliefden zou hier niet goed mee verenigbaar zijn.
De Minister van Justitie en Veiligheid,
F.B.J. Grapperhaus
Landen niet zijnde EU-lidstaten, Schengenlidstaten, het VK en de landen die expliciet zijn uitgezonderd van het inreisverbod.↩︎