Programmarapportage Uitzendbureaus
Arbeidsmarktbeleid
Brief regering
Nummer: 2020D30070, datum: 2020-07-17, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29544-1023).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: B. van 't Wout, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Ooit VVD kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 29544 -1023 Arbeidsmarktbeleid.
Onderdeel van zaak 2020Z14145:
- Indiener: B. van 't Wout, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid
- 2020-09-08 16:30: Procedures en brieven (Procedurevergadering), vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid
- 2020-09-22 16:15: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2020-11-11 10:00: Gezond en veilig werken (Algemeen overleg), vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid
- 2020-11-12 14:00: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2019-2020 |
29 544 Arbeidsmarktbeleid
Nr. 1023 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 17 juli 2020
Bijgaand bied ik u de programmarapportage Uitzendbureaus 2016–2019 aan van de Inspectie SZW1. De Inspectie SZW zet zich in voor gezond, veilig en eerlijk werk. Toezicht en recherche worden risicogericht ingezet. Interventies vinden plaats via 17 programma’s. Op grond van de Inspectiebrede risicoanalyse richt een van die programma’s zich specifiek op uitzendbureaus.
Naast de belangrijke allocatieve functie en de «opstap» die uitzendarbeid biedt op de arbeidsmarkt, is het ook een sector met aanzienlijke misstanden. Uitzendkrachten bij met name laaggeschoold, vies en repeterend werk en seizoensarbeid kunnen worden blootgesteld aan ernstige arbeidsrisico’s als onderbetaling, te lange werkdagen, illegale tewerkstelling, hoge werkdruk, arbeidsuitbuiting en het niet voldoen aan de registratieplicht. Ook zijn er veiligheidsrisico’s. Uitzendkrachten zijn meer dan gemiddeld het slachtoffer van arbeidsongevallen2.
Deze rapportage belicht de resultaten in de periode 2016–2019:
• Inzet van een mix van preventieve en repressieve activiteiten, waaronder het zwaarste middel, te weten een aantal strafrechtzaken met veroordeling en terugvordering van wederrechtelijk voordeel.
• In de preventieve sfeer ontwikkelde ISZW samen met de Belastingdienst en de sector een checklist voor inleners. Deze helpt bedrijven bij het selecteren van een uitzendbureau, om zich aan de regels te houden en op een eerlijke, gezonde en veilige manier met uitzendkrachten te werken. Het bereik van deze preventieve instrumenten, die duizenden keren worden geraadpleegd, is aanvullend op het inspecteren en rechercheren en richt zich op de brede basis aan bedrijven die in beginsel de regels volgen en willen volgen en daarbij aldus geholpen worden, terwijl het inspecteren en rechercheren zich richt op handhaving bij bedrijven die de regels overtreden.
• Repressief werkt de Inspectie samen met het UWV, de Belastingdienst en gemeenten in het speciale interventieteam Aanpak Malafide Uitzendbureaus (AMU) dat complexe zaken heeft aangepakt en blijft aanpakken waarbij vaak verscheidene problemen een rol spelen, zoals belastingontduiking en uitkeringsfraude. Deze onderzoeken leiden tot boeteopleggingen, maar kunnen ook een strafrechtelijke aanpak hebben.
• Meer en betere samenwerking met publiek en private partners zoals de Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten (SNCU), de Stichting Normering Flexwonen (SNF), vakbonden en gemeenten.
• Versterking van internationale samenwerking. Het programma werkt samen met toezichthouders aan internationale onderzoeken en wisselt veel informatie uit met inspectiediensten van andere EU-lidstaten. Fraudeconstructies houden immers niet op bij de Nederlandse grens.
In de programmaperiode was de capaciteit nog ontoereikend voor de doelstelling om de inspectiedekking te verdubbelen conform het Inspectie Control Framework. De versterking van de inspectieketen op het terrein van eerlijk werk vindt, conform de budgettaire oploop in de Meerjarenprogrammering, plaats in de periode 2020–2022. Daarmee neemt de slagkracht om misstanden in deze sector aan te pakken in de nieuwe programmaperiode substantieel toe.
De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,
B. van ‘t Wout