Reactie op verzoek commissie over een burgerbrief over belemmeren doorstroming van havo naar vwo i.v.m. weigering uitbestedingsovereenkomst voor toelating tot vwo volwassenenonderwijs door VeenLanden College te Meijdrecht
Beroepsonderwijs en Volwassenen Educatie
Brief regering
Nummer: 2020D32127, datum: 2020-08-21, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31524-474).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: A. Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media (Ooit ChristenUnie kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 31524 -474 Beroepsonderwijs en Volwassenen Educatie.
Onderdeel van zaak 2020Z14923:
- Indiener: A. Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 2020-09-03 10:00: Procedurevergadering (Procedurevergadering), vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 2020-09-03 14:45: Aansluitend aan de stemmingen: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2020-10-07 13:35: Aansluitend aan de Stemmingen: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2019-2020 |
31 524 Beroepsonderwijs en Volwassenen Educatie
Nr. 474 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS EN MEDIA
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 21 augustus 2020
Middels uw brief van 3 juli 2020 verzoekt de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap mij te reageren op de brief die u ontvangen heeft van de heer H. In deze brief vraagt de heer H. aandacht voor het weigeren van een school voor voortgezet onderwijs (in dit geval het Veenlanden College te Mijdrecht) om zijn dochter uit te besteden aan de vwo afdeling van het volwassenonderwijs (hierna: vavo).
Uit de brief maak ik op dat er verschil van inzicht bestaat tussen de opvatting van de heer H. en de betreffende VO-school over het doorstromen van de havo naar het vwo. Het staat mij niet om op dit verschil van inzicht in te gaan. Wel kan ik u de regels omtrent doorstroom en uitbesteding aan het vavo schetsen. Ten slotte ga ik in op de Wet gelijke kansen op doorstroom naar havo en vwo.
Om te beginnen kan het voor leerlingen wenselijk zijn om na het behalen van een diploma, een hoger diploma te halen op het vavo. Bijvoorbeeld van havo naar vwo. Als de leerling nog geen 18 jaar is, of 18 jaar wordt in het schooljaar van aanvang, dan mag de leerling niet zelfstandig ingeschreven worden. Wel mag de leerling in dat geval worden uitbesteed van een vo-school naar het vavo. De vo-school blijft dan verantwoordelijk, voor bijvoorbeeld verzuim, maar het onderwijs wordt verzorgt door het vavo. Hier ligt een samenwerkingsovereenkomst ten grondslag tussen de vo-school en de vavo-instelling.
Deze uitbesteding door de vo-school is niet afdwingbaar door een ouder. Net als bij toelating op de reguliere school, moet ook bij uitbesteding door de vo-school een afweging worden gemaakt of de uitbesteding kansrijk is en daardoor in het belang van de leerling. Niemand wil te voorkomen teleurstellingen en ervaringen van falen bij leerlingen. Als de leerling meerjarig is en zich direct aanmeldt bij een vavo-instelling, zal die instelling bij de intake ook serieus naar de kans op slagen kijken. Gelukkig zie ik dat vo-scholen en vavo-instellingen deze rol serieus vervullen en ontvang ik weinig tot geen klachten hierover. Echter, de brief van de heer H. is een voorbeeld waarin de inschatting van de vo-school toch onjuist bleek. De betreffende leerling heeft immers een vwo-diploma behaald.
De situatie zoals beschreven in de brief van H. is dan ook een voorbeeld waarom de positie van leerlingen voor doorstroom verder wordt versterkt. Per 1 augustus 2020 treden namelijk de Wet gelijke kans op doorstroom naar havo en vwo en de onderliggende amvb in werking. Hierin wordt geen voorwaarde opgenomen voor de doorstroom van havo naar vwo. Deze wordt dus drempelloos. Vanaf 1 augustus 2020 moeten leerlingen met een havo-diploma dan ook worden toegelaten tot het vwo, behalve wanneer er sprake is van capaciteitsgebrek of indien de school de leerling op basis van de richting mag weigeren.
Bij deze hoop ik u voldoende te hebben geïnformeerd als reactie op uw verzoek.
De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,
A. Slob