[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op brief van Stichting LOOT over de vrijwillige ouderbijdrage

Voorstel van wet van de leden Kwint en Westerveld tot wijziging van diverse onderwijswetten teneinde te verbieden dat leerlingen van ouders die geen vrijwillige geldelijke bijdrage hebben voldaan worden buitengesloten van activiteiten

Brief regering

Nummer: 2020D33843, datum: 2020-09-04, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-35063-13).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 35063 -13 Voorstel van wet van de leden Kwint en Westerveld tot wijziging van diverse onderwijswetten teneinde te verbieden dat leerlingen van ouders die geen vrijwillige geldelijke bijdrage hebben voldaan worden buitengesloten van activiteiten.

Onderdeel van zaak 2020Z15665:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2019-2020

35 063 Voorstel van wet van de leden Kwint en Westerveld tot wijziging van diverse onderwijswetten teneinde te verbieden dat leerlingen van ouders die geen vrijwillige geldelijke bijdrage hebben voldaan worden buitengesloten van activiteiten

Nr. 13 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS EN MEDIA

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 september 2020

Op 22 mei 2019 ontving ik per brief het verzoek te reageren op een brief van de voorzitter van de Stichting LOOT over de mogelijke verschraling van het aanbod van Topsport Talentscholen als de vrijwillige ouderbijdrage volledig vrijwillig wordt.

De brief van Stichting LOOT heb ik zelf ook ontvangen en beantwoord in het debat met de Tweede Kamer op 10 december 2019 over het voorstel van wet van de leden Kwint en Westerveld tot wijziging van diverse onderwijswetten teneinde te verbieden dat leerlingen van ouders die geen vrijwillige geldelijke bijdrage hebben voldaan, worden buitengesloten van activiteiten (Kamerstuk 35 063, Handelingen II 2019/20, nr. 34, item 33).

In het debat van 10 december 2019 heb ik benadrukt belang te hechten aan de toegankelijkheid van en solidariteit in het onderwijs. Met het wetsvoorstel over de vrijwillige ouderbijdrage is geregeld dat alle leerlingen aan extra activiteiten moeten kunnen deelnemen, ook leerlingen van wie de ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet betalen. Tevens heb ik aangegeven dat ik de zorg over verschraling van het aanbod goed heb gehoord en daarom een beknopt onderzoek naar de mogelijke impact van het aannemen van het wetsvoorstel onder vo-scholen heb uitgevoerd. De conclusie is dat de bevraagde scholen de geest van het initiatiefwetsvoorstel steunen vanuit de gedachte van kansengelijkheid, vorming van het kind en het meegeven van extra-curriculaire ervaringen. Ten tweede constateer ik dat verreweg de meeste ouders de vrijwillige ouderbijdrage betalen, óók op scholen waar leerlingen in geen geval worden uitgesloten van extra-curriculaire activiteiten of programma’s. Daarom ben ik blij dat dit initiatiefwetsvoorstel over de vrijwillige ouderbijdrage op 7 juli jl. door de Eerste Kamer is aangenomen (Handelingen I 2019/20, nr. 36, item 11). Middels de driejaarlijkse Schoolkostenmonitor blijven we monitoren hoe scholen omgaan met de vrijwillige ouderbijdrage en hoe de hoogte van de schoolkosten voor ouders zich ontwikkelt. Ook zal de initiatiefwet binnen 3 jaar na inwerkingtreding worden geëvalueerd.

Tevens meld ik u dat de bestaande Beleidsregel verstrekking licentie Topsporttalentschool is geëvalueerd door Oberon. Stichting LOOT is bij de evaluatie betrokken. Op basis van dit rapport wordt de regeling per 1 september 2020 vernieuwd. De regeling zal in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,
A. Slob