[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Toename COVID-19 gediagnosticeerden

Infectieziektenbestrijding

Brief regering

Nummer: 2020D35698, datum: 2020-09-17, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-25295-540).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 25295 -540 Infectieziektenbestrijding.

Onderdeel van zaak 2020Z16479:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021

25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 540 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 september 2020

Hierbij informeer ik u, mede namens de Minister van Justitie en Veiligheid, op verzoek van het lid Asscher zoals gedaan tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen d.d. 16 september 2020 (Handelingen II 2020/21, nr. 2, Algemene Politieke Beschouwingen), over de laatste stand van zaken met betrekking tot de toename van het aantal besmettingen.

Op dit moment zien we een gestage, stijgende trend in het aantal Covid-19 besmettingen. Het aantal positief geteste personen was gisteren 1546. Deze gestage toename van het aantal nieuwe besmettingen is zorgelijk. De R(t) is 1.38 en daarmee ruim boven de 1,0 en dat is een onwenselijke situatie. Als we deze situatie niet weten te keren, zullen de aantallen COVID-19-gediagnosticeerden na een ruime week verdubbelen. Ook het aantal ziekenhuisopnames en IC-opnames neemt toe, hoewel we daar op dit moment gelukkig nog ver van het niveau van dit voorjaar zitten. Uit het bron- en contactonderzoek blijkt dat besmettingen zich relatief veel onder jongeren voordoen. Naast de thuissituatie en besmettingen onder familie en bekenden, worden ook in toenemende mate besmettingen op het werk en in de horeca gemeld.

Ook zien we een sterke regionale differentiatie. Met name verschillende steden in de Randstad worden sterk getroffen. De getroffen regio’s en het kabinet willen deze stijgende trend ombuigen. Daarbij geldt het devies dat we een maximale impact willen hebben op het virus, maar een minimale impact op de samenleving. Dat betekent dat we gericht ingrijpen: zowel in de regio’s waar het virus het meest de kop opsteekt, als in situaties waarin nieuwe brandhaarden zich voordoen.

Het kabinet voert intensief overleg met deze regio’s over de te treffen maatregelen en de uitwerking daarvan. Hierbij willen we graag gezamenlijk met deze regio’s naar buiten treden om zoveel mogelijk duidelijkheid te geven in de communicatie. Ik zal uw Kamer, mede namens de Minister van Justitie en Veiligheid, hierover vrijdag 18 september nader informeren (Kamerstuk 25 295, nr. 542).

Met het oog op de oplopende cijfers heeft het kabinet daarbij besloten deze vrijdag ook vervroegd naar buiten te treden met de inschaling van de regio’s in de risiconiveaus «waakzaam», «zorgelijk» en «ernstig». Zo is ook voor inwoners en bezoekers van regio’s transparant dat maatregelen regionaal verschillen en wat de reden daarvoor is.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
H.M. de Jonge