[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Inbreng verslag van een schriftelijk overleg over o.a. de stand van zaken subsidieregeling restantvoorraden vuurwerk (Kamerstuk 28684-624)

Naar een veiliger samenleving

Inbreng verslag schriftelijk overleg

Nummer: 2020D37245, datum: 2020-09-24, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 4

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (nds-tk-2020D37245).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2020Z12643:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


2020D37245

INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Binnen de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat hebben verschillende fracties de behoefte om vragen en opmerkingen voor te leggen aan de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat over haar brief met de stand van zaken van de subsidieregeling inzake restantvoorraden vuurwerk (Kamerstuk 28 684, nr. 624) en de brief met een vooruitblik op de jaarwisseling (Kamerstuk 28 684, nr. 620).

De voorzitter van de commissie,
Agnes Mulder

Adjunct-griffier van de commissie,
Schuurkamp

I Vragen en opmerkingen vanuit de fracties

Inhoudsopgave

Inleiding 2
VVD-fractie 2
PVV-fractie 3
CDA-fractie 3
D66-fractie 4
GroenLinks-fractie 5
ChristenUnie-fractie 6
SGP-fractie 7

Inleiding

De leden van de VVD-fractie hebben kennisgenomen van de stukken ten behoeve van het schriftelijk overleg Jaarwisseling en vuurwerk en hebben daarover nog enkele opmerkingen en vragen.

De leden van de PVV-fractie hebben met groot verdriet kennisgenomen van de betreffende beleidsbrieven en willen nog enkele vragen voorleggen.

De leden van de CDA-fractie hebben kennisgenomen van de stukken die geagendeerd zijn voor het schriftelijk overleg Jaarwisseling en vuurwerk. Zij hebben nog enkele vragen.

De leden van de D66-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van de stukken op de agenda. Zij voorzien, door het landelijke vuurwerkverbod dat op 1 december 2020 in zal gaan, gecombineerd met de coronamaatregelen die dan naar verwachting nog steeds beperkingen aan het sociale leven zullen opleggen, grote uitdagingen voor het in goede banen leiden van de jaarwisseling 2020–2021. Deze leden hebben daarover nog enkele vragen.

De leden van de GroenLinks-fractie hebben met interesse kennisgenomen van de punten op de agenda. Deze leden zijn van mening dat er structurele veranderingen nodig zijn rondom de jaarwisseling en het gebruik van vuurwerk ten behoeve van de veiligheid, de gezondheid en het milieu.

De leden van de ChristenUnie-fractie hebben onder dankzegging kennisgenomen van de toegezonden stukken. Zij hebben behoefte aan het stellen van enkele vragen.

De leden van de SGP-fractie hebben kennisgenomen van de geagendeerde stukken voor het schriftelijk overleg Jaarwisseling en vuurwerk.

VVD-fractie

De leden van de VVD-fractie zijn tevreden met het feit dat er, naar aanleiding van de motie-Yesilgöz-Zegerius/Ziengs (Kamerstuk 28 684, nr. 611), een subsidieregeling is gekomen om ondernemers in ieder geval deels schadeloos te stellen. Deze leden zien in de regeling dat een bedrag van 400.000 euro niet beschikbaar is voor winkeliers of verwerkers. Deze leden vragen waar dit bedrag naartoe gaat. Is dit bedoeld voor de uitvoeringskosten van de regeling? En zo ja, is dat niet een buitenproportioneel hoog bedrag? De branche geeft aan dat de uitvoeringskosten drastisch lager kunnen door eerst een inventarisatie te doen. Is de Staatssecretaris bereid hierover met hen in gesprek te gaan? Zo kan mogelijk een groter deel van het geld daadwerkelijk bij de getroffen ondernemers terechtkomen.

De leden van de VVD-fractie valt het tevens op dat er een significant verschil is tussen de geschatte bedragen van de subsidieregeling en de opgave van de Branchevereniging Pyrotechniek Nederland (BPN). Waar zitten die verschillen? Worden er verschillende criteria gebruikt? Deze leden begrijpen dat winkeliers die hun voorraad niét in eigen opslag hebben niet in aanmerking komen voor compensatie. Klopt dit? En is dit een eerlijke manier van handelen?

De leden van de VVD-fractie vragen of het aantal toegestane verkoopdagen dit jaar uitgebreid kan worden van drie naar vier, bijvoorbeeld van maandag 28 december 2020 tot en met donderdag 31 december 2020. Ook deze ondernemers moeten rekening houden met de coronamaatregelen. Normaal gesproken worden dergelijke verkooppunten zeer druk bezocht. Met een extra dag kunnen de ondernemers erop richten de grote aantallen kopers te spreiden.

PVV-fractie

De leden van de PVV-fractie vragen de Staatssecretaris of zij er plezier aan beleeft met het vuurwerkverbod een prachtige Nederlandse traditie de nek om te draaien, hardwerkende ondernemers met enorme kosten op te zadelen en de vreugde van miljoenen kinderen tijdens Oud en Nieuw te vergallen.

De leden van de PVV-fractie vragen aan de Staatssecretaris hoe zij door kan blijven gaan met het werken aan dit vuurwerkverbod als zij ook wel weet dat het probleem in zwaar illegaal vuurwerk zat, waar dit verbod niks aan gaat veranderen. Schuift zij de feiten aan de kant, omdat ze naïef is of omdat het D66-beleid is om Nederland gewoon kapot te maken?

De leden van de PVV-fractie vragen aan de Staatssecretaris wat zij ervan vindt dat ondernemers met de handen in het haar zitten, omdat de compensatie in de praktijk niets meer is dan een armzalige fooi. Is zij ervan op de hoogte dat zij schadeclaims gaan indienen? En zo ja, laat zij het daarop aankomen of zet ze haar harteloosheid voor één keer aan de kant en gaat ze zorgen voor een ruimere compensatie?

De leden van de PVV-fractie vragen aan de Staatssecretaris of zij ervan op de hoogte is dat men vlak over de grens in Duitsland dan maar vuurwerk gaat halen? Zo ja, ziet zij dan ook de onzin van dit verbod in?

De leden van de PVV-fractie vragen aan de Staatssecretaris waarom zij, na eigenhandig de PFAS-crisis te hebben veroorzaakt waardoor talloze banen verloren gingen, nu weer staat te trappelen om een hardwerkende sector kapot te maken. Is zij bereid dit verbod alsnog van tafel te vegen?

CDA-fractie

De leden van de CDA-fractie vragen de Staatssecretaris uiteen te zetten hoe de jaarwisseling er dit jaar uit zal zien en dan met name in het kader van de noodzakelijke coronamaatregelen. Zal er gehandhaafd worden op de anderhalvemetermaatregel? Is daar – naast al het andere werkaanbod – voldoende capaciteit voor, zeker gedurende de nachtelijke uren? Zullen groepsfeesten verboden worden? Hoe wordt er opgetreden als mensen thuis feesten organiseren? Ziet de Staatssecretaris het belang om middels een voorlichtingscampagne de drukte rond de jaarwisseling te kanaliseren, zodat de jaarwisseling in alle opzichten veilig kan verlopen?

De leden van de CDA-fractie vragen of een overzicht kan worden gegeven van de gemeenten die voornemens zijn of reeds overgegaan zijn tot een algeheel vuurwerkverbod voor de komende jaarwisseling. Kan aangegeven worden of daar handhavingsproblemen bij komen kijken, zeker in het licht van buurgemeenten die geen algeheel vuurwerkverbod zullen gaan afkondigen? Is dat voor politiemensen en boa’s tijdens nieuwjaarsnacht feitelijk te handhaven, als je op de grens van een gemeente aan het begin van een straat geen vuurwerk mag afschieten, maar aan het eind van de straat wel? Worden daar duidelijke afspraken over gemaakt tussen de betreffende gemeenten?

De leden van de CDA-fractie vragen naar de verkoopdagen van vuurwerk in Nederland. Deze leden vragen de Staatssecretaris of de coronamaatregelen een probleem gaan opleveren bij verkooppunten van vuurwerk. In de regel worden deze verkooppunten drukbezocht. Is er letterlijk en figuurlijk genoeg ruimte om de vuurwerkverkoop veilig te kunnen laten plaatsvinden? Overweegt de Staatssecretaris de verkoop van vuurwerk uit te breiden van drie dagen naar vier dagen? Zou dat een oplossing kunnen zijn om de verkoop van vuurwerk veilig te laten plaatsvinden?1

De leden van de CDA-fractie vragen of aangegeven kan worden welke specifieke afspraken met buurlanden zijn gemaakt om de import van vuurwerk dat in Nederland verboden is, te voorkomen? Worden er, gelet op de beperking van knalvuurwerk in Nederland, specifieke controlemaatregelen voorzien, zeker aan de grens?

RACT

De leden van de CDA-fractie vragen de Staatssecretaris of de wijziging van de Regeling aanwijzing consumenten- en theatervuurwerk (RACT) reeds is vastgesteld en gepubliceerd. Is alles gereed om de inwerkingtreding van de wijziging van de RACT op 1 december 2020 te laten voltrekken?

Subsidieregeling

De leden van de CDA-fractie vragen de Staatssecretaris waarom er in de subsidieregeling voor gekozen is winkeliers die hun vuurwerkvoorraad op een externe locatie in voorraad hebben niet in aanmerking te laten komen voor de vergoeding. Waarom heeft de Staatssecretaris hiervoor gekozen? Is het niet veel belangrijker dat de winkelier kan aantonen dat het vuurwerk in zijn of haar eigendom is? Ziet de Staatssecretaris in dat dit een risico met zich meebrengt, waardoor deze producten alsnog via illegale handel op de Nederlandse markt terechtkomen? Deze leden vragen de Staatssecretaris wat zij eraan gaat doen om te voorkomen dat al het vuurwerk dat straks verboden zal zijn, maar nog wel aanwezig is in Nederland, niet alsnog – legaal of illegaal – bij de Nederlandse consument terechtkomt.

D66-fractie

Landelijke situatie

De leden van de D66-fractie constateren dat de afgelopen zomer in verschillende steden rellen plaatsvonden. Deze leden hebben eerder hun zorgen uitgesproken over de druk die deze ongeregeldheden plaatsten op de al overvraagde politieorganisatie. Met de jaarwisseling in aantocht maken de aan het woord zijnde leden zich zorgen over wat er van de politie en andere handhavers gevraagd zal worden. Landelijk zal voor het eerst een vuurwerkverbod gelden op knalvuurwerk12, vuurpijlen, single shots13 en F3-vuurwerk (zie Kamerstuk 28 684, nr. 620). Daarnaast zullen er naar verwachting nog steeds beperkingen gelden voor het organiseren van samenkomsten, waardoor er mogelijk ook meer capaciteit nodig is om te handhaven op illegale feesten. De gemeente Amsterdam heeft er om die reden al voor gekozen af te zien van een algeheel afsteekverbod.

De leden van de D66-fractie vragen hoe de druk op de capaciteit van de politie ingeschat wordt, als gehandhaafd moet worden rond de jaarwisseling. Welke preventieve maatregelen worden genomen? Welke lessen worden daarbij getrokken uit de recente rellen, zoals besproken tijdens het algemeen overleg Recente onrust en geweld in Nederland op 3 september 2020? Wordt er daarbij ook gekeken naar die plaatsen en momenten waar dankzij inzet van politie, jongerenwerkers en buurtbewoners rellen wel werden voorkomen? Komt er een publieksvoorlichtingscampagne over welk vuurwerk verboden is? Welke maatregelen worden getroffen om ook de voorlichting aan consumenten eenduidig te laten verlopen?

De leden van de D66-fractie hebben in het bijzonder zorgen over het risico op geweld tegen hulpverleners. Kan een toelichting worden geven op de stand van zaken van de taskforce geweld tegen hulpverleners? Wordt het van belang geacht om extra maatregelen te treffen ter bescherming van hulpverleners in verband met corona?

Gemeenten

De leden van de D66-fractie zijn zich ervan bewust dat er voor de gemeenten een belangrijke rol is weggelegd in het zo voorspoedig mogelijk laten verlopen van de jaarwisseling.

Hoe worden gemeenten betrokken bij de implementatie van de regelgeving omtrent de verkoop en het gebruik van vuurwerk? Welke lessen worden er in relatie tot het landelijke verbod getrokken uit de gemeenten die vorig jaar al werkten met een plaatselijk verbod?

Ondersteuning ondernemers

De leden van de D66-fractie begrijpen dat de nieuwe regelgeving omtrent vuurwerk voor veel ondernemers vervelende consequenties heeft. Daar komt bij dat verkopers van vuurwerk ook de coronamaatregelen in acht moeten nemen. Dat betekent dat het gewenst is als consumenten niet allemaal op één dag hun vuurwerk komen ophalen, maar dit zoveel mogelijk gespreid wordt. Is de Staatssecretaris bereid de mogelijkheid te onderzoeken om een extra verkoopdag toe te staan, om op die manier de bezoekersaantallen van verkooppunten van vuurwerk zoveel mogelijk te spreiden?

Kan daarnaast worden toegelicht in hoeverre er al gebruik wordt gemaakt van de subsidieregeling?

De leden van de GroenLinks-fractie vinden het goed dat er aankomende jaarwisseling minder vuurwerktypen aan consumenten verkocht mogen worden. Daarom zijn zij verheugd over het feit dat al het vuurwerk uit de categorie F3 verboden wordt. Deze leden zijn echter van mening dat ook vuurwerk in de categorie F2 veel schade kan toebrengen. Deze leden vragen daarom waarom het verbod in de categorie F2 beperkt is gebleven tot knalvuurwerk, knalstrengen, vuurpijlen en enkelschotsbuizen. Op welke wijze is de selectie van de typen vuurwerk die onder de Regeling aanwijzing consumenten- en theatervuurwerk tot stand gekomen? Heeft de Staatssecretaris rekening gehouden met zowel veiligheids-, gezondheids- als milieuoverwegingen?

De leden van de GroenLinks-fractie zijn voorstander van een algemeen verbod op consumentenvuurwerk in de categorieën F2 tot en met F4. Hierbij kunnen uitzonderingen worden gemaakt binnen de categorie F2-vuurwerk, indien uit onderzoek en goed overleg blijkt dat specifieke soorten consumentenvuurwerk relatief veilig zijn voor mens, dier en milieu en zonder risico’s op oneigenlijk gebruik kunnen worden afgestoken. Daarnaast moet de handhaving niet in het geding komen. Deze leden vragen de Staatssecretaris daarom met welke instanties zij contact heeft gehad bij de samenstelling van de Regeling consumenten- en theatervuurwerk. Heeft de Staatssecretaris overleg gehad met (vertegenwoordigers van) het lokale openbaar bestuur, de nationale politie, brandweer, medische hulpverleners, het Nederlands Oogheelkundig Genootschap, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de Dierenbescherming, de Vogelbescherming en andere natuur- en terreinbeherende organisaties? Kan de Staatssecretaris van elk van deze afzonderlijke vuurwerktypen in categorie F2 toelichten op basis van welke overwegingen is besloten om deze niet te verbieden als consumentenvuurwerk? Waarom wordt bijvoorbeeld het type «combinaties van fonteinen, mijnen, Romeinse kaarsen en enkelschotsbuizen» in de regeling nog toegestaan als consumentenvuurwerk ondanks dat zogenaamde flowerbeds of cakeboxen allerlei plastic staafjes in het milieu achterlaten?

De leden van de GroenLinks-fractie merken op dat vuurwerktypen in de categorie F1 over het algemeen relatief veilig zijn en weinig schade toebrengen aan de gezondheid, maar in veel gevallen wel erg schadelijk zijn voor het milieu aangezien F1-vuurwerk veel in het zwerfafval terechtkomt. Daarom vragen deze leden naar de stand van zaken met betrekking tot de motie-Kröger die de regering verzoekt om samen met de vuurwerkbranche te onderzoeken hoe het gebruik van plastic in vuurwerk en het aanbieden van vuurwerk waarin plastic is verwerkt kan worden tegengegaan (Kamerstuk 28 684, nr. 582). In de tussentijd hebben veel grote partijen in de retailsector het «Knalplastic Convenant» ondertekend, waarmee ze hebben toegezegd om niet langer vuurwerk dat plastic bevat te verkopen. Deze leden vragen de Staatssecretaris naar haar oordeel over deze stap. Deelt zij de mening dat vuurwerk dat plastic bevat, helemaal verboden moet worden om milieuvervuiling tegen te gaan?

De leden van de GroenLinks-fractie vragen de Staatssecretaris tot slot op welke wijze zij consumenten gaat informeren over de typen vuurwerk die zij wel en niet mogen afsteken. Kan de Staatssecretaris bovendien toelichten op welke wijze dit gedeeltelijke verbod kan worden gehandhaafd? Is de Staatssecretaris in gesprek met de nationale politie over de handhaafbaarheid van de Regeling consumenten- en theatervuurwerk, zoals deze nu is vormgegeven?

ChristenUnie-fractie

De leden van de ChristenUnie-fractie willen dat de jaarwisseling en het afsteken van vuurwerk mensen verbindt en dat het een veilig feest is voor iedereen. Deze leden constateren dat dit momenteel voor veel mensen niet het geval is. Het is een goede stap dat een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen is aangekondigd, maar deze leden vrezen dat de kans groot is dat dit niet genoeg gaat zijn.

De leden van de ChristenUnie-fractie vragen of het verbod op knalvuurwerk, vuurpijlen, single shots en F3-vuurwerk, nog steeds op schema ligt om op 1 december 2020 aanstaande van kracht te zijn. Voorts vragen genoemde leden op welke wijze communicatie zal plaatsvinden over dit verbod richting burgers, en hoe de handhaving er dit jaar uit zal zien. Heeft de Staatssecretaris het idee dat de huidige maatregelen afdoende zullen zijn om handhavers en hulpverleners rondom de jaarwisseling veilig op pad te kunnen sturen?

De leden van de ChristenUnie-fractie vragen een nadere toelichting over de noodzakelijkheid om opslag van knalvuurwerk en vuurpijlen in Nederland langer toe te staan. Wat is de huidige stand van zaken op dit gebied? Is het denkbaar dat (een deel van) dit vuurwerk wordt overgenomen door gemeenten die vuurwerkshows organiseren? Zo ja, welke bijdrage kan de Staatssecretaris leveren in het verbinden van vraag en aanbod?

De leden van de ChristenUnie-fractie vragen, naar aanleiding van de aangenomen motie-Van der Graaf/Van der Staaij (Kamerstuk 28 684, nr. 606), of het nu mogelijk is voor een gemeente om een algeheel vuurwerkverbod af te kondigen, maar wel de mogelijkheid open te houden voor kleinschalig vuurwerk op wijk- of dorpsniveau op vergunningsbasis. Daarbij vragen zij ook of het mogelijk zou zijn in de term «vuurwerkevenement» een nader onderscheid aan te brengen tussen kleine, middelgrote en grote evenementen, en daar ook de wettelijke eisen op af te stemmen.

De leden van de ChristenUnie-fractie constateren met instemming dat, zoals in het debat reeds aangegeven door de toenmalige Minister voor Milieu en Wonen, geen nieuwe regels ten aanzien van carbidschieten worden opgesteld.

De leden van de ChristenUnie-fractie sluiten zich volledig aan bij de dankzegging van de regering ten aanzien van vuurwerkondernemers, vuurwerkimporteurs en particulieren die zorginstellingen en ziekenhuizen van vuurwerkbrillen (hebben) voorzien in de coronacrisis.

De leden van de ChristenUnie-fractie vragen tot slot of, in het kader van de bestrijding van het coronavirus, er extra maatregelen worden gedaan en/of communicatie-inspanning zal komen rondom de jaarwisseling, met name gericht op grote feesten en/of samenkomsten in de openbare ruimte, in horecagelegenheden en in de huiselijke sfeer.

SGP-fractie

De leden van de SGP-fractie lezen in het rapport van VeiligheidNL over de vuurwerkongevallen 2019–2020 dat ook instabiele cakeboxen en sierpotten/fonteinen en uit de hand afgevuurde grondbloemen voor veel letsel zorgen. Zij achten het van belang dat de vuurwerkregelgeving verder aangescherpt wordt. Zij verwijzen ook naar het eerdere pleidooi van politie en burgemeesters om rondvliegend en/of instabiel siervuurwerk te verbieden. Deze leden hoor graag of de Staatssecretaris bereid is de vuurwerkregelgeving verder aan te scherpen en het aangekondigde onderzoek te gebruiken om te bezien hoe deze aanscherping het best vormgegeven kan worden. Is zij tenminste bereid begin 2021, tegelijk met het onderzoeksrapport, haar voornemens voor eventuele verdere aanscherping van de vuurwerkregelgeving naar de Kamer te sturen?

De leden van de SGP-fractie hebben enkele vragen over de aanpak van illegaal vuurwerk. Door de politie en andere experts zijn voorstellen gedaan voor een meldpunt voor de invoer van vuurwerk door particulieren, een verplichting om over de grens alleen digitaal te bestellen, met automatische registratie, en het opnemen van illegaal vuurwerk in de Wapenwet. Deze leden horen graag hoe de Staatssecretaris hiertegen aankijkt.


  1. https://www.parool.nl/amsterdam/amsterdams-vuurwerkverbod-een-jaar-uitgesteld-handhaving-onmogelijk-door-↩︎