Verstoringen ICT politie met gevolgen voor meldkamers
Politie
Brief regering
Nummer: 2020D37448, datum: 2020-09-25, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29628-973).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: F.B.J. Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid
Onderdeel van kamerstukdossier 29628 -973 Politie.
Onderdeel van zaak 2020Z17311:
- Indiener: F.B.J. Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2020-09-30 15:10: Aansluitend aan de Stemmingen: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2020-10-14 14:30: Procedures en brieven (via videoverbinding) (Procedurevergadering), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2020-10-15 15:00: Politie (Notaoverleg), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2020-10-28 14:10: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2020-2021 |
29 628 Politie
Nr. 973 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 25 september 2020
Hierbij informeer ik uw Kamer over de verstoringen van de ICT van de politie met gevolgen voor de meldkamers Oost-Brabant, Noord-Holland, Zeeland-West-Brabant en Rotterdam. De politie en de voornoemde meldkamers hebben vorige week drie dagen last gehad van instabiele ICT. De politie heeft direct alles op alles gezet om de oorzaak te achterhalen en de continuïteit van de dienstverlening te borgen.
Als gevolg van de verstoringen waren de 088- en 0900-nummers slecht of niet bereikbaar, werkten een aantal meldkamersystemen door de instabiele ICT soms wel en soms niet en is de kantoorautomatisering van de politie verstoord geweest. De problemen begonnen op 15 september en deden zich op donderdag 17 september aan het eind van de middag niet meer voor.
Ik benadruk dat de dienstverlening van 112 en de werking van C2000 niet zijn geraakt door de verstoringen. Wel was tijdelijk het radiobediensysteem beperkt beschikbaar in de vier voornoemde meldkamers, maar hiervoor waren voldoende alternatieven beschikbaar. De meldkamers zelf waren te allen tijde bereikbaar. De veiligheid van burgers, politiepersoneel en hulpverleners van andere disciplines is niet in het geding is geweest tijdens de verstoringen. Dat is ook te danken aan goede samenwerking en het snelle handelen van de politie, de meldkamers en de Landelijke Meldkamer Samenwerking (LMS).
De oorzaak van de verstoringen is te herleiden naar een instabiliteit in de politie ICT-dienstverlening. Het raakt daarmee zowel de politie als de meldkamers, maar gezien de aard van het werk is de impact op de meldkamers groter. De politie en de meldkamers zijn afhankelijk van stabiele systemen en een hoge beschikbaarheid van voorzieningen. Daarom is het noodzakelijk dit soort verstoringen te voorkomen en waar nodig direct aan te pakken. De dienstverlening is op dit moment stabiel. Om toekomstige verstoringen te voorkomen, wordt op dit moment door de LMS en de dienst ICT van de politie verder onderzoek gedaan. Dit heeft een aantal bevindingen opgeleverd waarop noodzakelijke oplossingen zijn geïmplementeerd. Er is geen indicatie van moedwillige externe verstoring.
Op basis van eerdere onderzoeken waren reeds acties in gang gezet om de stabiliteit en continuïteit van de politie- en meldkamersystemen verder te verbeteren. Deze acties worden met urgentie voortgezet.
De Minister van Justitie en Veiligheid,
F.B.J. Grapperhaus