Uitstel beantwoording vragen van de leden Schonis, Belhaj en De Groot over munitiedumps in de Deltawateren en Noordzeekust
Mededeling (uitstel antwoord)
Nummer: 2020D37798, datum: 2020-09-29, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (ah-tk-20202021-145).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: B. Visser, staatssecretaris van Defensie (Ooit VVD kamerlid)
Onderdeel van zaak 2020Z15612:
- Gericht aan: A.Th.B. Bijleveld-Schouten, minister van Defensie
- Gericht aan: C.J. Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
- Gericht aan: C. van Nieuwenhuizen Wijbenga, minister van Infrastructuur en Waterstaat
- Indiener: R.A.J. Schonis, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: S. Belhaj, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: T.C. de Groot, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2020-2021 | Aanhangsel van de Handelingen |
Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden |
145
Vragen van de leden Schonis, Belhaj en De Groot (D66) aan de Ministers van Infrastructuur en Waterstaat, van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en van Defensie over munitiedumps in de Deltawateren en Noordzeekust (ingezonden 4 september 2020).
Mededeling van Staatssecretaris Visser (Defensie) (ontvangen 29 september 2020).
Vraag 1
Kent u het bericht «Opnieuw onderzoek in de Oosterschelde: hoe gevaarlijk is de dertig miljoen kilo munitie?»?1
Vraag 2
Bent u van plan om de resultaten van het onderzoek naar de munitiedump in de Oosterschelde te delen met de Kamer? Zo ja, binnen welke termijn kan de Kamer de resultaten tegemoetzien? Zo nee, waarom niet?
Vraag 3
Wat voor monsters zijn op dit moment genomen om te onderzoeken welk risico de munitiedump vormt voor het Nationaal Park de Oosterschelde en het omliggende gebied?
Vraag 4
Wordt in het lopende onderzoek ook het vrijkomen van fosfor uit gedumpte fosforgranaten meegenomen?
Vraag 5
Deelt u de opvatting dat het ongecontroleerd laten voortbestaan van de munitiedump in de Oosterschelde, notabene in een nationaal park behorende tot het Europese natuurnetwerk Natura2000, onwenselijk is. Zo nee, waarom niet?
Vraag 6
Kunt u een schatting geven van de kosten die gemoeid zouden gaan met het opruimen van de munitiedump in de Oosterschelde versus het afdekken en beheersen ervan?
Vraag 7
Kunt u bovendien uiteenzetten wat de overwegingen zijn geweest van het kabinet om tot nu toe niet over te gaan tot opruimen dan wel afdekking van de munitiedump?
Vraag 8
Is op dit moment een beheerfonds beschikbaar om de kosten van het onderzoek, het opruimen of het afdekken ook voor meerdere jaren te financieren?
Vraag 9
Indien dit beheerfonds niet bestaat, deelt u de mening dat het beschikbaar stellen van een dergelijk beheerfonds wenselijk kan zijn om enerzijds de risico’s goed in kaart te hebben en anderzijds eventuele maatregelen te financieren die nodig zijn om de veiligheid van het milieu en de omgeving te garanderen? Zo nee, waarom niet?
Vraag 10
Kunt u een overzicht geven van waar in de Nederlandse wateren en de Noordzee nog meer munitiedumps te vinden zijn? Speelt daar eenzelfde problematiek als in de Oosterschelde? Zo ja, worden hier ook onderzoeken verricht naar de risico’s voor de omgeving? Zo nee, waarom niet?
Vraag 11
Kunt u deze vragen elk afzonderlijk beantwoorden?
Mededeling
De beantwoording van de vragen van 4 september met betrekking tot munitiedumps in de Deltawateren en Noordzeekust vraagt vanwege de benodigde afstemming met de Minister van Infrastructuur en Waterstaat en de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit meer tijd dan de gebruikelijke termijn voorschrijft.
Ik stuur u de antwoorden zo spoedig mogelijk toe.
Omroep Zeeland, 31 augustus 2020, Opnieuw onderzoek in de Oosterschelde: hoe gevaarlijk is de dertig miljoen kilo munitie? (https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/122134/Opnieuw-onderzoek-in-de-Oosterschelde-hoe-gevaarlijk-is-de-dertig-miljoen-kilo-munitie)↩︎