Reactie op verzoek commissie over het informele medewerkersnetwerk Roze in Blauw
Politie
Brief regering
Nummer: 2020D40418, datum: 2020-10-13, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiƫle HTML versie (kst-29628-976).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: F.B.J. Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid
Onderdeel van kamerstukdossier 29628 -976 Politie.
Onderdeel van zaak 2020Z18699:
- Indiener: F.B.J. Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2020-10-15 15:00: Politie (Notaoverleg), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2020-10-27 16:15: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2020-11-04 14:30: Procedures en brieven (via videoverbinding) (Procedurevergadering), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2020-11-18 13:35: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (š origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2020-2021 |
29 628 Politie
Nr. 976 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 13Ā oktober 2020
De vaste commissie voor Justitie en Veiligheid heeft in de procedurevergadering van 23Ā september jl. verzocht om een schriftelijke reactie naar aanleiding van berichtgeving over het politienetwerk Roze in Blauw, te ontvangen voor het Algemeen Overleg Politie op 15Ā oktober a.s. Met onderhavige brief geef ik gevolg aan uw verzoek.
In de politieorganisatie wordt op dit moment roosterdruk breed gevoeld.
De druk op de politiecapaciteit zal nog enige tijd voortduren. Leden van het informele medewerkersnetwerk Roze in Blauw (RiB) in meerdere eenheden waaronder Amsterdam en Rotterdam ervaren deze druk ook waardoor de taken die zij voor het netwerk verrichten in het gedrang komen. De leiding in de betreffende eenheden is met RiB in gesprek en beraadt zich hoe het werk van dit netwerk ook in de huidige omstandigheden vorm kan krijgen.
De informele medewerkersnetwerken binnen de politie hebben een scherp beeld van wat er leeft onder minderheidsgroepen, zowel binnen als buiten de eigen organisatie. Ze voorzien hun collegaās bij de politie van waardevolle inzichten over leefstijlen, achtergronden en culturen. Ook maakt de politie dankbaar gebruik van hun inzet bij het operationele politiewerk. Met Politie voor Iedereen is de politie hun operationele inzet verder aan het professionaliseren; leden van informele medewerkersnetwerken worden ingezet via het formele Netwerk Divers Vakmanschap (NDV). Het merendeel van de eenheden werkt al zo. Het NDV is een inclusief netwerk van ruim 500 getrainde collegaās die politiemedewerkers helpen en coachen bij vraagstukken in de operatien en de bedrijfsvoering waarbij leefstijlen en (sub)culturen een rol spelen. Hun inzet wordt gemonitord en er is sturing op de kwaliteit van inzet. Voor de inzet van het NDV worden faciliteiten gecreĆ«erd. Het NDV heeft tot doel het divers vakmanschap te versterken en te verspreiden.
De deskundigheid en inzichten van de informele medewerkersnetwerken, zoals RiB, zijn belangrijk voor de politieorganisatie. Zij leveren een belangrijke bijdrage aan de strafrechtelijke aanpak van discriminatie en aan de realisatie van een divers en inclusief korps welke elementen immers onderdeel zijn van de identiteit van onze Nederlandse politie. Het is belangrijk dat hun werk, ondanks de moeilijke omstandigheden kan worden voortgezet. Daarom zal ik de ontwikkelingen nauwlettend volgen en in overleg blijven met de korpsleiding over een goede inzet van RiB, zowel op het onderwerp als ook in het kader van de werkbelasting.
De Minister van Justitie en Veiligheid,
F.B.J. Grapperhaus