[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Antwoord op vragen van de leden Wilders en Agema over het bericht dat uit een antistoffentest in een verpleeghuis blijkt dat 40 procent van de medewerkers besmet met corona is geweest

Antwoord schriftelijke vragen

Nummer: 2020D40624, datum: 2020-10-14, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (ah-tk-20202021-461).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2020Z15066:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021 Aanhangsel van de Handelingen
Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

461

Vragen van de leden Wilders en Agema (beiden PVV) aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het bericht dat uit een antistoffentest in een verpleeghuis blijkt dat 40 procent van de medewerkers besmet met corona is geweest (ingezonden 26 augustus 2020).

Antwoord van Minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 14 oktober 2020). Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2020–2021, nr. 20.

Vraag 1, 2, 3

Wat is uw reactie op het bericht: «Deel personeel wel besmet, niet ziek»?1

Wat is uw reactie op het feit dat op de zwaarst getroffen afdeling in verpleeghuis De Mariënburght in Budel, waar de meeste bewoners zijn overleden, 71 procent van de zorgmedewerkers besmet is geweest met corona?

Ontkent u nog steeds de relatie tussen het gebrek aan beschermingsmiddelen voor zorgmedewerkers (ook hier werd tijdens de eerste golf zonder gewerkt) en het aantal besmettingen en overlijdens onder bewoners? Zo ja, waarom? Zo ja, kunt u dan werkelijk geen van de fouten die u heeft gemaakt erkennen?

Antwoord 1, 2, 3

Ik kan mij goed voorstellen dat zorgpersoneel zich zorgen maakt en dat de gedachte iemand besmet te hebben zeer belastend moet zijn. Er zijn echter verschillende wegen waarlangs het virus zich binnen een verpleeghuis kan verspreiden en mensen besmet kunnen raken, daar is niet één oorzaak voor te geven. In het begin van de coronacrisis was de kennis over het COVID-19 virus nog in ontwikkeling. Het RIVM adviseert over de gezondheidsrisico’s, in dit specifieke geval de besmettingsrisico’s van infectieziekten. Op basis van voortschrijdend inzicht vanuit binnen- en buitenland heeft het RIVM zijn uitgangspunten en richtlijnen steeds aangepast aan de nieuwe kennis en ontwikkelingen en hoe de uitgangspunten in de praktijk uitpakken.


  1. NRC, 24 augustus 2020↩︎