[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF) gewasbescherming vergadering van oktober 2020

Gewasbeschermingsbeleid

Brief regering

Nummer: 2020D41864, datum: 2020-10-21, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-27858-530).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 27858 -530 Gewasbeschermingsbeleid.

Onderdeel van zaak 2020Z19432:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021

27 858 Gewasbeschermingsbeleid

Nr. 530 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 oktober 2020

Hierbij informeer ik uw Kamer over de voorgenomen Nederlandse standpunten inzake de onderwerpen die ter stemming worden voorgelegd aan het eerstvolgende Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF) over regelgeving voor gewasbescherming. Het overleg vindt plaats op 22 en 23 oktober 2020. De standpunten zijn ambtelijk voorbereid met de Ministeries van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), op basis van advisering door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

De onderstaande punten staan op de agenda ter (mogelijke) stemming (de zogenaamde B-punten).

Uitvoeringsverordening over het herbeoordelingsproces van werkzame stoffen

Met deze uitvoeringsverordening worden wijzigingen in de Algemene Levensmiddelenverordening ten aanzien van het vergroten van transparantie geïmplementeerd in het proces voor de herbeoordeling van werkzame stoffen. De wijziging introduceert voorzieningen en verplichtingen voor aanvragers die bijdragen aan een verregaande transparantie in de herbeoordelingsprocedure, zoals presubmissie advies tussen aanvrager, EFSA en de rapporterend lidstaat, de verplichte notificatie van studies door de aanvrager, openbaarmaking van wetenschappelijke informatie, studies en andere door EFSA ingediende informatie en een publieke consultatie hiervan.

Aanvragers moeten hun herbeoordelingsdossier nu 3 jaar voor de expiratiedatum van de goedkeuring indienen. Dat is 3 maanden eerder dan in het huidige regime. Deze extra tijd wijst de Commissie toe aan EFSA om additionele data te beoordelen die wordt aangeleverd door de aanvrager op basis van de eerste conclusie van EFSA. Deze voorziening biedt de mogelijkheid om openstaande punten in de risicobeoordeling beter te kunnen adresseren.

Het Ctgb adviseert positief op het voorstel van de EC, maar het adviseert tevens een stemverklaring af te geven over de mogelijke gevolgen voor het herbeoordelingsproces. De extra voorzieningen zullen, naast een vergrootte transparantie, meer werk voor de lidstaten (validiteitstoets niet-genotificeerde studies; verwerken data publieke consultatie van het dossier) betekenen, terwijl de EC hiervoor geen extra tijd ter beschikking stelt. Vanwege de toenemende complexiteit van aanvragen en eisen gesteld aan de herbeoordeling is het bij vrijwel alle werkzame stoffen nu al moeilijk voor de rapporterend lidstaat om de aanvraag binnen de wettelijke termijnen af te ronden, met ongewenste vertragingen tot gevolg. Het voorstel brengt de toelatingsautoriteiten dus in een lastige positie.

De Nederlandse delegatie is voornemens in te stemmen met het voorstel van de EC en hierbij een stemverklaring af te geven waarbij de EC wordt opgeroepen om passende maatregelen te nemen met als doel te voorkomen dat het voorstel leidt tot verdere vertragingen in het herbeoordelingsproces van werkzame stoffen.

Tijdelijke verlenging goedkeuringsperiode van 56 werkzame stoffen

De EC stelt voor om de goedkeuring van 56 werkzame stoffen tijdelijk te verlengen. Voor 37 stoffen betreft het een verlenging met 3 maanden. Met de inwerkingtreding van de, in het eerste punt genoemde, uitvoeringsverordening voor de hernieuwing van stoffen moet het dossier voortaan drie maanden eerder worden ingediend. Met deze procedurele verlenging wordt voorkomen dat aanvragers die hun dossier op korte termijn moeten indienen hierdoor in de problemen komen. Voor twee van deze 37 werkzame stoffen worden bij hoge uitzondering vier en vijf maanden uitstel verleend voor het indienen van het dossier vanwege de impact van Covid-19.

Voor 19 werkzame stoffen wordt de goedkeuringsperiode verlengd met één tot drie jaar om hiermee tot een evenwichtige werkverdeling bij lidstaten te komen voor de komende jaren. Vanwege de hoge voorziene werklast bij lidstaten voor herbeoordelingen heeft de EC een prioritering aangebracht waarbij werkzame stoffen met een relatief hoger risicoprofiel, waar de voorliggende 19 stoffen niet toe behoren, eerst worden herbeoordeeld. Bij de totstandkoming van deze prioritering heeft de EC rekening gehouden met de beschikbare capaciteit van iedere individuele lidstaat. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.

De werkzame stof Mancozeb

Deze werkzame stof wordt toegepast als fungicide. In Nederland zijn middelen op basis van deze stof toegelaten in een groot aantal teelten. Ik heb uw Kamer verschillende malen geïnformeerd over deze stof (Kamerstuk 27 858, nr. 485 en 508). De EC stelt voor de goedkeuring van mancozeb niet te hernieuwen, onder andere vanwege reprotoxische en hormoonverstorende eigenschappen. Naar aanleiding van de SCoPAFF vergadering van juli 2020 is de schriftelijke stemming op dit voorstel op verzoek van meerdere lidstaten stopgezet – een bevoegdheid die lidstaten hebben bij een schriftelijke stemprocedure. De EC is voornemens om de stemming over mancozeb deze keer online te laten plaatsvinden waarbij lidstaten geen mogelijkheid meer hebben om de stemming stop te zetten. Het Ctgb adviseert positief op het voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens in te stemmen met het voorstel van de EC.

De werkzame stof Etoxazole

Deze werkzame stof wordt toegepast als acaricide. In Nederland zijn middelen op basis van deze stof toegelaten in de teelt van aardbei, tomaat, aubergine, verschillende siergewassen en de zaadteelt. De EC stelt voor de goedkeuring van de werkzame stof etoxazole te hernieuwen met restricties tot toepassingen in bedekte teelten en siergewassen. Deze restricties zijn nodig vanwege mogelijke risico’s voor consumenten, waterorganismen, niet-doelwit arthropoden en bodemorganismen. Het Ctgb adviseert positief op het voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens in te stemmen met het voorstel van de EC.

De basisstof Koolstofdioxide

Dit betreft een aanvraag voor goedkeuring van koolstofdioxide als basisstof voor gebruik als gassingsmiddel tegen insecten. De EC stelt voor de stof niet als bassistof goed te keuren, omdat Verordening (EC) 1107/2009 voorschrijft dat basisstoffen alleen kunnen worden goedgekeurd als deze niet als gewasbeschermingsmiddel op de markt zijn. Koolstofdioxide is al als werkzame stof goedgekeurd en is in verschillende lidstaten als gewasbeschermingsmiddel op de markt. Het Ctgb adviseert positief op het voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens in te stemmen met het voorstel van de EC.

De werkzame stof Topramezone

Deze nieuwe werkzame stof wordt gebruikt als herbicide. De aanvrager heeft de aanvraag voor goedkeuring ingetrokken. De EC stelt daarom voor de werkzame stof niet goed te keuren. Ctgb adviseert positief op het voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens in te stemmen met het voorstel van de EC.

De laagrisico stof Bloedmeel

Deze stof wordt gebruikt als afweermiddel tegen wild. Er zijn geen middelen op basis van deze stof in Nederland toegelaten. De EC stelt voor de goedkeuring van deze stof te hernieuwen als laagrisicostof. Het Ctgb adviseert positief op het voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens in te stemmen met het voorstel van de EC.

De basisstof Allium cepa L. extract

Dit betreft een aanvraag voor goedkeuring van het extract van uienbollen als basisstof voor toepassing tegen schimmels in de teelt van aardappel, tomaat en komkommer. De EC stelt voor de basisstof goed te keuren. Het Ctgb adviseert positief op het voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens in te stemmen met het voorstel van de EC.

De werkzame stof Kieselgur

Deze werkzame stof wordt gebruikt tegen insecten in binnenruimten. In Nederland zijn geen gewasbeschermingsmiddelen op basis van deze stof toegelaten. De EC stelt voor de goedkeuring van deze werkzame stof te hernieuwen met restrictie tot binnengebruik. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens in te stemmen met het voorstel van de EC.

Intrekken tijdelijke verlenging van zes werkzame stoffen

De EC stelt voor om de tijdelijke verlenging van zes werkzame stoffen, waaronder imidacloprid, in te trekken omdat er onvoldoende aanvullende informatie door de toelatinghouder is geleverd of omdat de toelatinghouder een hernieuwing van de goedkeuring niet meer ondersteunt. Naar aanleiding van de SCoPAFF stemming van september 2020 (Kamerstuk 27 858, nr. 517) is de schriftelijke stemming op dit voorstel op verzoek van een lidstaat stopgezet – een bevoegdheid die lidstaten hebben bij een schriftelijke stemprocedure. De EC is voornemens om het voorstel voor deze zes stoffen ongewijzigd ter stemming te brengen. Twee stoffen die in het voorstel van september waren opgenomen worden alsnog ondersteund door de aanvrager. De EC is voornemens om de stemming deze keer online te laten plaatsvinden waarbij lidstaten geen mogelijkheid meer hebben om de stemming stop te zetten. Het Ctgb adviseert positief op het voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens in te stemmen met het voorstel van de EC.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
C.J. Schouten