Het bericht ‘NBBU en SoloPartners dringen er bij zorginstellingen op aan de zorgbonus voor uitzendkrachten en zzp’ers alsnog ter beschikking te stellen'
Schriftelijke vragen
Nummer: 2020D42249, datum: 2020-10-26, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 2
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kv-tk-2020Z19616).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: K. Regterschot, Tweede Kamerlid (Ooit VVD kamerlid)
- Mede ondertekenaar: J.Z.C.M. Tielen, Tweede Kamerlid (VVD)
Onderdeel van zaak 2020Z19616:
- Gericht aan: W. Koolmees, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
- Gericht aan: T. van Ark, minister voor Medische Zorg
- Indiener: K. Regterschot, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: J.Z.C.M. Tielen, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2020-2021 | Vragen gesteld door de leden der Kamer |
2020Z19616
Vragen van de leden Regterschot en Tielen (beiden VVD) aan de ministers voor Medische Zorg en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het bericht «NBBU en SoloPartners dringen er bij zorginstellingen op aan de zorgbonus voor uitzendkrachten en zzp’ers alsnog ter beschikking te stellen» (ingezonden 26 oktober 2020).
Vraag 1
Bent u bekend met het bericht van de Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU) over de zorgbonus voor zzp’ers en flexwerkers?1
Vraag 2
Klopt het dat GGZ Nederland «een richtlijn voor zijn leden heeft geschreven waarin staat dat de zorgbonus niet aan uitzendpersoneel en zzp’ers in de zorg zal worden uitbetaald»? Zo ja, wat vindt u daarvan?
Vraag 3
Bent u het ermee eens dat het voor het ontvangen van de zorgbonus niet uit zou moeten maken via welk type contract of opdracht zorgmedewerkers hebben gewerkt?
Vraag 4
Kunt u zich herinneren dat u in debatten2 heeft toegezegd dat de zorgbonus ook beschikbaar is voor medewerkers in de zorg die tijdens de coronacrisis hard gewerkt hebben, maar niet in dienst zijn van een zorginstelling?
Vraag 5
Hoe expliciet heeft u bij zorginstellingen en -werkgevers aangegeven dat zij ook voor zorgmedewerkers die niet via een dienstverband bij hen werken een zorgbonus aan kunnen vragen?
Vraag 6
Hoeveel zorginstellingen hebben zorgbonussen aangevraagd voor medewerkers die niet op hun loonlijst staan?
Vraag 7
Voor hoeveel zorgmedewerkers is de zorgbonus aangevraagd? Hoeveel van deze medewerkers zijn in dienst van een zorginstelling en hoeveel werken als uitzendkracht, als zzp’er of met een andere vorm van contract of opdracht?
Vraag 8
Bent u bereid er bij zorgaanbieders stevig op aan te dringen dat zij voor al die zorgmedewerkers die niet op hun loonlijst staan, maar wel hard hebben gewerkt tijdens de eerste golf van de coronacrisis, alsnog de toegezegde zorgbonus aanvragen?
Vraag 9
Ziet u, binnen de huidige regeling – die bijna afloopt – nog mogelijkheden om te voorkomen dat deze flexwerkende en zelfstandige zorgmedewerkers geen bonus krijgen? Zo nee, kunt u aangeven op welke manier flexwerkenden en zzp'ers alsnog voor deze bonus in aanmerking komen bij de tranche van 2020?
NBBU, 22 oktober 2020, «Zorginstellingen weigeren flexkrachten hun zorgbonus» https://www.nbbu.nl/nieuws/zorginstellingen-weigeren-flexkrachten-hun-zorgbonus/ en Het Financieele Dagblad, 24 oktober 2020, «Zorginstellingen doen geen aanvraag coronabonus voor flexkrachten» https://fd.nl/economie-politiek/1361767/zorginstellingen-doen-geen-aanvraag-coronabonus-voor-flexkrachten↩︎
Handelingen II, 2019–2020, nr. 91 (VAO ZZP d.d. 2 juli 2020)↩︎