Antwoord op vragen van het lid Karabulut over de Israëlische opdracht tot sloop van een basisschool in bezet Palestijns gebied
Antwoord schriftelijke vragen
Nummer: 2020D43751, datum: 2020-11-03, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (ah-tk-20202021-654).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: S.A. Blok, minister van Buitenlandse Zaken (Ooit VVD kamerlid)
Onderdeel van zaak 2020Z18664:
- Gericht aan: S.A. Blok, minister van Buitenlandse Zaken
- Indiener: S. Karabulut, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2020-2021 | Aanhangsel van de Handelingen |
Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden |
654
Vragen van het lid Karabulut (SP) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over de Israëlische opdracht tot sloop van een basisschool in bezet Palestijns gebied (ingezonden 13 oktober 2020).
Antwoord van Minister Blok (Buitenlandse Zaken) (ontvangen 3 november 2020).
Vraag 1
Kent u het bericht «Israel’s school demolition order leaves Palestinian children in limbo»?1
Antwoord 1
Ja.
Vraag 2
Kunt u bevestigen dat Israël zich heeft voorgenomen een basisschool in Ras al-Tin, in bezet Palestijns gebied, te slopen? Zo nee, wat zijn dan de feiten?
Antwoord 2
In september 2020 hebben de Israëlische autoriteiten aangekondigd het gebouw te willen slopen. Volgens de Norwegian Refugee Council (NRC) zou het Israëlische leger in de periode van 31 augustus t/m 10 september tot vier keer toe schoolmaterialen in beslag hebben genomen, waaronder het dak, schoolbanken en stoelen. Het Israëlische leger zou als reden voor de sloop hebben aangegeven dat de school zonder bouwvergunning is gebouwd.
Vraag 3
Klopt het dat de school in Ras al-Tin mede met Europees geld is gebouwd?
Antwoord 3
De Ras al-Tin school werd in Augustus 2020 gebouwd en is gefinancierd door de EU, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.
Vraag 4
Bent u bereid contact met Israël op te nemen om te protesteren tegen sloop van de school? Zo nee, waarom niet?
Antwoord 4
Nederland heeft op 13 oktober deelgenomen aan een gezamenlijke demarche met Duitsland, Frankrijk, België, Denemarken, Finland, Ierland, Italië, Polen, Portugal, Spanje, Zweden, de EU, het Verenigd Koninkrijken Noorwegen en heeft daarbij onder andere Israël opgeroepen om te stoppen met de sloop van Palestijnse gebouwen in Oost-Jeruzalem en de West Bank, inclusief deze specifiek school.
Vraag 5
Welke consequenties verbindt u eraan als Israël tot sloop overgaat?
Antwoord 5
Vooralsnog heeft de sloop niet plaats gevonden. Nederland zal met de donoren van de school in contact blijven over welke verdere stappen gezet kunnen worden om sloop te voorkomen of te reageren op uitvoering van de slooporder.
Middle East Eye, 9 oktober 2020, «Israel’s school demolition order leaves Palestinian children in limbo». (https://www.middleeasteye.net/news/palestine-israel-children-limbo-school-demolition-order)↩︎