Update vogelgriep: HPAI besmetting in Puiflijk
Vogelpest (Aviaire influenza)
Brief regering
Nummer: 2020D44179, datum: 2020-11-05, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-28807-228).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: C.J. Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (Ooit ChristenUnie kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 28807 -228 Vogelpest (Aviaire influenza).
Onderdeel van zaak 2020Z20592:
- Indiener: C.J. Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (2017-2024)
- 2020-11-10 16:00: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2020-11-18 11:15: Procedurevergadering (via videoverbinding) (Procedurevergadering), vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (2017-2024)
- 2021-01-27 12:45: Extra-procedurevergadering commissie LNV (groslijst controversieel verklaren) (Procedurevergadering), vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (2017-2024)
- 2021-04-14 14:00: Procedurevergadering commissie LNV (LET OP: aanvangstijd opnieuw gewijzigd) (Procedurevergadering), vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (2017-2024)
- 2022-02-24 18:30: Zoönosen en dierziekten (Commissiedebat), vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (2017-2024)
- 2022-03-10 15:04: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2020-2021 |
28 807 Vogelpest (Aviaire influenza)
Nr. 228 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 5 november 2020
In mijn brief van 29 oktober jl. (Kamerstuk 28 807, nr. 227) heb ik uw Kamer toegezegd u regelmatig te informeren over ontwikkelingen op het gebied van hoogpathogene vogelgriep (HPAI). Bij deze informeer ik u over een vogelgriep uitbraak op een pluimveebedrijf in Puiflijk (gemeente Druten). Dit bedrijf ligt in het 3km- beschermingsgebied van het eerste besmette bedrijf in Altforst. Daarnaast informeer ik u over de situatie met betrekking tot met HPAI besmette wilde vogels in Nederland en de exportsituatie.
Op woensdag 4 november is een verdenking van HPAI op een legpluimveebedrijf in Puiflijk bij de NVWA gemeld. Het is een bedrijf met twee stallen en in totaal 100.000 leghennen. Op het bedrijf was sprake van een plotselinge hoge sterfte in één van de stallen en de andere dieren in diezelfde stal vertoonden ook ziekteverschijnselen. Het specialistenteam van de NVWA heeft het bedrijf woensdagmiddag bezocht en heeft officiële monsters genomen, die direct naar het referentielaboratorium Wageningen Bioveterinary Research (WVBR) in Lelystad gebracht zijn. Op donderdag 5 november volgde de uitslag dat de monsters positief testten op H5. De NVWA zal vandaag, 5 november, met de ruiming van dit bedrijf beginnen. Ook zal onderzocht worden of dit bedrijf is geïnfecteerd vanuit het eerder besmette bedrijf in Altforst of dat dit een nieuwe infectie is vanuit de wilde vogelpopulatie.
In het gebied van 1 km rondom het bedrijf zit één ander pluimveebedrijf, een opfoklegbedrijf met 115.000 stuks pluimvee. Ondanks dat nog niet bekend is of het bedrijf in Altforst het tweede bedrijf in Puiflijk heeft besmet, geeft deze besmetting aan dat er een reëel risico bestaat op buurtbesmettingen in de nabije omgeving. In lijn met het draaiboek zal dit bedrijf zal daarom preventief worden geruimd. In het 3 km-gebied bevinden zich zes andere pluimveebedrijven, waaronder het geruimde bedrijf in Altforst. In het 10 km-gebied zijn nog 24 andere bedrijven aanwezig. De bedrijven in het 3 km gebied zullen worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. Alle eerder genomen landelijke maatregelen blijven van kracht. Er zal een nieuw 3 km beschermings- en 10 km toezichtsgebied worden ingesteld om het bedrijf in Puiflijk. Dit gebied overlapt grotendeels met het eerder ingestelde gebied rondom Altforst.
Maatregelen op en rond het besmette bedrijf
Op het besmette bedrijf zullen alle kippen geruimd worden. Er is conform Europese regelgeving een beschermings- (3 km) en een toezichtsgebied (10 km) ingesteld waarbinnen strenge maatregelen gelden:
1. Vervoersverboden voor levende vogels en vervoersbeperkingen voor aan- en afvoer van pluimveebedrijven, zoals mest.
2. Maatregelen voor bezoekers aan pluimveebedrijven en hygiëne maatregelen.
3. Een afscherm- en ophokplicht voor alle gehouden vogels.
4. Een jachtverbod.
Besmettingen bij wilde vogels en de situatie in Europa
Dagelijks zijn er meldingen van zieke en dode wilde vogels, met name vanuit het Waddengebied wordt veel sterfte gemeld. De lokale autoriteiten zorgen dat dode vogels opgeruimd worden. De NVWA heeft op hun website een kaartje geplaatst met de locaties waar besmette dode vogels gevonden zijn.1 Op de website van NVWA staat ook waar dode vogels gemeld kunnen worden.2 Het is belangrijk dat dode of zieke vogels niet aangeraakt of verplaatst worden. Mijn ministerie is in gesprek met brancheorganisatie van vogelopvang en faunabeheer over een protocol voor de vogelopvangen en faunabeheer over het omgaan met zieke wilde vogels.
Deze week heeft het Verenigd Koninkrijk ook melding gemaakt van een met HPAI besmet pluimveebedrijf en in Duitsland zijn ook besmette wilde vogels gevonden. Als er nieuwe ontwikkelingen zijn, zal ik uw Kamer hierover informeren.
Export naar landen buiten de Europese Unie (derde landen)
De eerste besmetting bij het bedrijf in Altforst heeft er toe geleid dat Nederland niet langer vrij is van hoogpathogene vogelgriep. Hierdoor zijn de exportmogelijkheden naar derde landen geheel of gedeeltelijk stilgevallen. Ofwel omdat de bestaande gezondheidscertificeringseisen van landen export onmogelijk maken ofwel omdat landen aanvullende importbeperkingen vanwege HPAI hebben ingesteld. Een brede range van producten, inclusief eendagskuikens en broedeieren, wordt hierdoor geraakt. Mijn ministerie is in gesprek met landen om afspraken over regionalisering te maken. Een zeer beperkt aantal landen buiten de EU past al een vorm van regionalisatie toe, waardoor export vanuit de vrije gebieden door kan gaan.
De ervaringen van voorgaande HPAI uitbraken heeft geleerd dat de gevolgen voor de export naar derde landen ingrijpend zijn en dat het enige tijd zal duren voordat exportmarkten weer open zijn. Het is de verwachting dat een aantal derde landen aanvullende vragen stellen over de uitbraak, alvorens de importbeperkingen op te heffen. Mijn ministerie werkt nauw samen met de NVWA en de sectoren om de handelsbelemmeringen op te lossen.
De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
C.J. Schouten