Amendement van het lid Voordewind over het aanwijzen van een alcoholoverlastgebied
Wijziging van de Drank- en Horecawet in verband met het Nationaal Preventieakkoord en evaluatie van de wet
Amendement
Nummer: 2020D44414, datum: 2020-11-05, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 2
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-35337-21).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: J.S. Voordewind, Tweede Kamerlid (Ooit ChristenUnie kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 35337 -21 Wijziging van de Drank- en Horecawet in verband met het Nationaal Preventieakkoord en evaluatie van de wet.
Onderdeel van zaak 2020Z20693:
- Indiener: J.S. Voordewind, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
- 2020-11-24 15:05: Stemmingen (Stemmingen), TK
- 2020-12-01 15:00: Stemmingen (Stemmingen), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2020-2021 |
35 337 Wijziging van de Drank- en Horecawet in verband met het Nationaal Preventieakkoord en evaluatie van de wet
Nr. 21 AMENDEMENT VAN HET LID VOORDEWIND
Ontvangen 5 november 2020
De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:
Artikel I, onderdeel Q, wordt als volgt gewijzigd:
1. In de aanhef wordt «wordt een artikel» vervangen door «worden twee artikelen».
2. Er wordt een artikel toegevoegd, luidende:
Artikel 25f
1. Bij gemeentelijke verordening kan, in geval van ernstige aantasting van de openbare orde, de leefomgeving of de volksgezondheid, een gebied worden aangewezen als alcoholoverlastgebied.
2. Bij zodanige verordening kan worden bepaald dat in dit aangewezen alcoholoverlastgebied:
a. het bedrijfsmatig of anders dan om niet verstrekken van zwak-alcoholhoudende drank in of vanuit locaties als bedoeld in artikel 18, tweede lid, of artikel 19, tweede lid, onder a, wordt verboden of aan beperkingen worden onderworpen;
b. in aanvulling op artikel 27, gronden gelden waarop de burgemeester een vergunning, als bedoeld in artikel 3, kan weigeren; of
c. verboden of beperkingen kunnen worden opgelegd als bedoeld in de artikelen 25a, 25b, en 25d.
Toelichting
De Drank- en Horecawet (DHW) kent verschillende gemeentelijke verordenende bevoegdheden, vastgelegd in de artikelen 25a tot en met 25d, waarmee lokaal beperkingen kunnen worden opgelegd aan de verkoop van alcohol. In de praktijk blijkt er behoefte aan ruimere verordenende bevoegdheden om de DHW beter aan te laten sluiten bij de lokale situatie. In de praktijk blijkt er behoefte aan een ruimere bevoegdheid zodat de verkoop van alcohol voor een langere periode verboden of beperkt kan worden. In sommige gebieden, zoals in de binnenstad van Amsterdam, bevindt zich een grote concentratie van alcoholverkooppunten waar alcohol prominent wordt aangeboden. In deze gebieden veroorzaken bezoekers onder invloed van alcohol overlast en incidenten zoals geluidsoverlast, baldadigheid, agressief gedrag, wildplassen, vervuiling en verstoring van de openbare orde. Ondanks de inzet van verschillende instrumenten en een intensieve aanpak om de veiligheid en leefbaarheid te verbeteren blijft de overlast door bezoekers die onder invloed zijn van alcohol groot. Voor het beperken of verbieden van de verkoop van alcohol bij slijters- of horecainrichtingen bestaat deze mogelijkheid al op basis van artikel 25a. Met de voorgestelde wijziging in het amendement wordt deze mogelijkheid ook gecreëerd voor verkooppunten als bedoeld in artikel 18, tweede lid, of artikel 19, tweede lid, onder a, van de DHW (verkooppunten van zwak-alcoholhoudende drank) binnen een bij gemeentelijke verordening aangewezen alcoholoverlastgebied.
Hoewel een vergunning geweigerd kan worden als redelijkerwijs aangenomen kan worden dat de verstrekking van alcohol zal leiden tot verstoring van de openbare orde, veiligheid of zedelijkheid, is dit beperkter dan het weigeren van een vergunning om de overlast, aantasting van het woon- en leefklimaat of de gezondheid als gevolg van verstrekking of verkoop van alcohol te voorkomen in een reeds belaste situatie. In sommige gebieden, zoals in de binnenstad van Amsterdam, bevindt zich een grote concentratie van alcoholverkooppunten waar alcohol prominent wordt aangeboden. In deze gebieden veroorzaken bezoekers onder invloed van alcohol overlast en incidenten zoals geluidsoverlast, baldadigheid, agressief gedrag, wildplassen, vervuiling en verstoring van de openbare orde. Ondanks de inzet van verschillende instrumenten en een intensieve aanpak om de veiligheid en leefbaarheid te verbeteren blijft de overlast door bezoekers die onder invloed zijn van alcohol groot. In deze gebieden is het wenselijk bij gemeentelijke verordening de mogelijkheid te creëren een aangevraagde vergunning te weigeren of verboden of beperkingen op te leggen en zo het aantal verkooppunten te beperken. In de gemeentelijke verordening worden de extra gronden neergelegd op grond waarvan de vergunning mag worden geweigerd. Deze gronden moet in het verlengde liggen van de gronden waarop het gebied als alcoholoverlastgebied is aangewezen.
Voordewind