Amendement van de leden Van Nispen en Van Gerven over compensatie van het normaal maatschappelijk risico
Wijziging van de Algemene wet bestuursrecht en enkele andere wetten in verband met het nieuwe omgevingsrecht en nadeelcompensatierecht
Amendement
Nummer: 2020D44793, datum: 2020-11-07, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-35256-11).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: M. van Nispen, Tweede Kamerlid (SP)
- Mede ondertekenaar: H.P.J. van Gerven, Tweede Kamerlid (Ooit SP kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 35256 -11 Wijziging van de Algemene wet bestuursrecht en enkele andere wetten in verband met het nieuwe omgevingsrecht en nadeelcompensatierecht.
Onderdeel van zaak 2020Z20921:
- Indiener: M. van Nispen, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: H.P.J. van Gerven, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2020-2021 |
35 256 Wijziging van de Algemene wet bestuursrecht en enkele andere wetten in verband met het nieuwe omgevingsrecht en nadeelcompensatierecht
Nr. 11 AMENDEMENT VAN DE LEDEN VAN NISPEN EN VAN GERVEN
Ontvangen 7 november 2020
De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:
In artikel 2.1 wordt na onderdeel B een onderdeel ingevoegd, luidende:
Ba
In artikel 15.13 wordt onder vernummering van het tweede tot en met vierde lid tot derde tot en met vijfde lid een lid ingevoegd, luidende:
2. Indien een initiatiefnemer voordeel heeft verkregen uit de activiteit of het werk van algemeen belang waarvoor de gedoogplicht geldt, wordt voor de vergoeding van de schade geen toepassing gegeven aan de in het eerste lid, onder a, bedoelde voorwaarde, voor zover het verkregen voordeel uitgaat boven het normale maatschappelijk risico, bedoeld in artikel 4:126, eerste lid, van de algemene wet bestuursrecht.
Toelichting
Met dit amendement beogen de indieners de belemmering voor gewenste ruimtelijke ontwikkelingen zoals voor bijvoorbeeld energietransitie en onrechtvaardige effecten daarvan te elimineren zonder extra kosten voor de belastingbetaler.
Indien een schadeveroorzakende gebeurtenis als bedoeld in het eerste lid tevens financieel voordeel voor de initiatiefnemer(s) heeft opgeleverd of zal opleveren, wordt dit bij de vaststelling van de te vergoeden schade in aanmerking genomen en ook het normaal maatschappelijk risico gecompenseerd.
Hiermee wordt voorkomen, dat de initiatiefnemer wel profijt heeft van de gedoogplicht, maar niet de financiële gevolgen ervan hoeft te dragen.
Van Nispen
Van Gerven