[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Evaluatie subsidieregeling verwijderen asbestdaken

Problematiek rondom asbest

Brief regering

Nummer: 2020D45258, datum: 2020-11-10, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-25834-174).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 25834 -174 Problematiek rondom asbest.

Onderdeel van zaak 2020Z21172:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021

25 834 Problematiek rondom asbest

Nr. 174 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 november 2020

Op grond van artikel 4:24 van de Algemene Wet bestuursrecht (Awb) dienen subsidieregelingen geëvalueerd te worden op doeltreffendheid en de effecten van de subsidie in de praktijk. Ik heb de subsidieregeling verwijderen asbestdaken, die liep van 2016 tot 2019, laten evalueren door Sira. Ik informeer u in deze brief over de resultaten van dit evaluatieonderzoek1. Ik zal in deze brief ingaan op de conclusies die Sira trekt op basis van het onderzoek.

Conclusies/aanbevelingen Sira

Sira trekt positieve conclusies over de doelmatigheid en doeltreffendheid van de regeling. Met betrekking tot doeltreffendheid wordt geconcludeerd dat de subsidieregeling het saneren van asbestdaken heeft aangejaagd, hetgeen ook was beoogd met de subsidieregeling. Met betrekking tot doelmatigheid concludeert Sira dat de subsidieregeling op het niveau van output (aantal m2 gesaneerd asbestdak) doel treft. De subsidiedoelstelling voor het verwijderen van asbestdaken draagt daarom herleidbaar bij aan de beleidsdoelstellingen van het Ministerie van IenW. Over het proces van subsidieaanvraag- en verantwoording stelt Sira dat het lastenluw is ingeregeld, maar de toegankelijkheid niet altijd optimaal was. Bij deze conclusies benoemt Sira een aantal geleerde lessen, die ook kunnen worden meegenomen in het opstellen van toekomstige financiële regelingen, waaronder:

− Het bedrag van € 75 miljoen werd ervaren als onvoldoende, met een lager maximaal subsidiebedrag dan € 25.000 hadden meer eigenaren gebruik kunnen maken van de subsidieregeling.

− Er had meer duidelijkheid kunnen worden gegeven over het bereiken van het subsidieplafond.

− De aanvraagprocedure had efficiënter en gebruiksvriendelijker kunnen worden ingericht.

Ten slotte noemt Sira ook nog een drietal mogelijkheden om asbestsanering nu en in de toekomst te blijven stimuleren:

1. Stimuleren van legaal saneren van asbest: de rijksoverheid, brancheorganisaties en andere partijen zouden met één stem moeten communiceren over het belang van het legaal saneren van asbestdaken.

2. Koppelkansen: asbestsanering kan worden gekoppeld aan andere subsidieregelingen zoals zonnepanelen, verduurzaming of innovatieve marktinitiatieven.

3. Andere financiële regelingen: er zijn andere financiële regelingen voorhanden die het saneren van asbestdaken kunnen (blijven) stimuleren ondanks het ontbreken van een wettelijk verbod of een nieuwe subsidieregeling.

Genoemde stimuleringsmaatregelen maken onderdeel uit van de activiteiten die zijn opgenomen in de Samenwerkingsverklaring Aanpak van asbestdaken (Kamerstuk 25 834, nr. 167). Over de voortgang van deze activiteiten informeer ik Uw Kamer voor het einde van het jaar.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,
S. van Veldhoven-van der Meer


  1. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎