[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Update vogelgriep: 3e besmetting en laag zoönose risico

Vogelpest (Aviaire influenza)

Brief regering

Nummer: 2020D45295, datum: 2020-11-10, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-28807-229).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 28807 -229 Vogelpest (Aviaire influenza).

Onderdeel van zaak 2020Z21190:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021

28 807 Vogelpest (Aviaire influenza)

Nr. 229 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 november 2020

Bij deze informeer ik uw Kamer over een derde HPAI-uitbraak op een legpluimveebedrijf in Lutjegast, de analyse van het RIVM over het risico op zoönotische transmissie van vogelgriep en HPAI besmettingen in Europa.

3e HPAI besmetting in Lutjegast, Groningen

Op dinsdagavond 9 november is een verdenking van HPAI op een legpluimveebedrijf in Lutjegast (gemeente Westerkwartier) bij de NVWA gemeld. Het is een bedrijf met vier stallen en in totaal 48.000 leghennen. In het bedrijf was sprake van een plotselinge hoge sterfte in één van de stallen. De andere dieren in de stal vertoonden ook ziekteverschijnselen. Het specialistenteam van de NVWA heeft het bedrijf op woensdagmiddag bezocht en heeft officiële monsters genomen, die direct naar het referentielaboratorium Wageningen Bioveterinary Research (WVBR) in Lelystad gebracht zijn. Op dinsdagochtend 10 november bleek dat de monsters positief testten op vogelgriepvariant H5. Het besmette bedrijf zal worden geruimd. Alle eerder genomen landelijke maatregelen blijven van kracht. Er zal een nieuw 3 km beschermings- en 10 km toezichtsgebied worden ingesteld om het bedrijf in Lutjegast. In de 3 kilometer zone rond dit bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In het 10 km gebied liggen 21 bedrijven.

Maatregelen op en rond het besmette bedrijf

Op het besmette bedrijf zullen alle kippen geruimd worden. Er is conform Europese regelgeving een Beschermings- (3 km) en een toezichtsgebied (10 km) ingesteld waarbinnen strenge maatregelen gelden:

1. Vervoersverboden voor levende vogels en vervoersbeperkingen voor aan- en afvoer van pluimveebedrijven, zoals mest.

2. Maatregelen voor bezoekers aan pluimveebedrijven en hygiëne maatregelen.

3. Een afscherm- en ophokplicht voor alle gehouden vogels.

4. Een jachtverbod.

Afschermplicht

Zoals toegezegd in het algemeen overleg dieren in de veehouderij van 29 oktober jl. heeft de NVWA een instructiefilmpje gemaakt over de afschermplicht die geldt voor alle hobbymatige gehouden vogels in de BT-gebieden en voor risicovogels (hoenderachtigen, watervogels en loopvogels) in de rest van Nederland. Deze video wordt op 11 november op de website van de NVWA geplaatst en verspreid naar betrokken partijen in het veld.

Het risico op zoönotische transmissie van vogelgriep is laag.

Het RIVM heeft een risico-inschatting gemaakt van mogelijke zoönotische transmissie van de vogelgriepstammen die de afgelopen weken in wilde vogels en de pluimveehouderij gevonden zijn. Dit risico is gelukkig laag. Omdat zoönotische risico’s bij vogelgriepvirussen nooit helemaal kunnen worden uitgesloten, worden preventieve maatregelen genomen voor mensen die in contact komen met zieke vogels, zoals ruimingspersoneel.

H5N8

Het RIVM geeft aan dat de virusstam H5N8 al 3 jaar stabiel is wat betreft de genetische samenstelling zonder internationaal bewijs van humane infecties. Uit een aantal diermodellen blijkt dat het zoönotisch potentieel laag is. De huidige virusstam H5N8 die bij wilde vogels in Nederland is gevonden is verwant aan die uit 2017–2018.

H5N1

De huidige H5N1 stam die is gevonden in wilde vogels in Nederland is gedeeld met het RIVM door Erasmus MC. De genen van de gevonden H5N1 geven geen reden voor zoönose-risico. Uit eerste analyse van Erasmus MC en RIVM blijkt dat deze stam hetzelfde H5 segment deelt met de gevonden H5N8.De genetische samenstelling van de H5N1 stammen die wel transmissie naar mensen geven is anders dan die van de H5N1 gevonden in Nederland.

H5N5

De virusstam H5N5 is dit seizoen gevonden in Duitsland en in Denemarken. Een eerste analyse door RIVM geeft aan dat het H5 vergelijkbaar is met die van de huidige H5N1 en H5N8 gevonden in Nederland en dat de overige genetische informatie geen reden geeft voor zoönose-risico. De sequenties van de H5N5 stam die is gevonden in Duitsland is internationaal gedeeld. Die van het geval in Denemarken nog niet.

Voor alle drie de virussen wordt de situatie gemonitord en volgt meer informatie zodra die beschikbaar komt.

HPAI in Europa

Er is HPAI gevonden in wilde vogels in Duitsland, Nederland, Verenigd Koninkrijk, Ierland en Denemarken. In Duitsland zijn twee hobbylocaties besmet en in het Verenigd Koninkrijk één. Als er nieuwe ontwikkelingen zijn, zal ik uw Kamer hierover informeren.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
C.J. Schouten