[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Uitvoering van de motie van het lid Öztürk over het beter bekendmaken van garantieregelingen in het kader van de coronacrisis

Noodpakket banen en economie

Brief regering

Nummer: 2020D46472, datum: 2020-11-17, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-35420-188).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 35420 -188 Noodpakket banen en economie.

Onderdeel van zaak 2020Z21811:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021

35 420 Noodpakket banen en economie

Nr. 188 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 november 2020

In antwoord op het verzoek van uw vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat om een brief inzake de motie van het lid Öztürk (Kamerstuk 35 570-XIII, nr. 60) over de bekendheid van de coronafinancieringsregelingen bericht ik u het volgende.

Het kabinet heeft veel coronaregelingen geïntroduceerd om de schokken van de coronacrisis voor de ondernemers in Nederland te verzachten. Naast de regelingen NOW, Tozo, TVL en uitstel betaling van belasting, heeft het kabinet financieringsregelingen in het leven geroepen om een deel van het risico te dragen dat niet door de markt gedragen kan worden door verhoogde financiële onzekerheid. Het gaat om de regelingen KKC, BMKB-C, Go-C, COL en Qredits. Deze regelingen staan niet op zichzelf. Op de regelingen wordt doorgaans pas een beroep gedaan wanneer de andere steunmaatregelen al zijn benut. Het gaat bij deze regelingen immers om financiering waar de ondernemer een schuld voor aangaat bij een verschaffer van vreemd vermogen. De twee garantieregelingen (KKC en GO-C) worden waarschijnlijk om die reden tot nu toe minder benut dan eerder verwacht. Voor de BMKB-C, COL en Qredits is dit niet het geval. De regelingen zijn belangrijk om in stand te houden omdat de verwachting is dat er nog wel schokken zullen volgen. Dat is de reden dat de regelingen tot en met 30 juni 2021 worden verlengd (de BMKB-C tot eind 2021).

Ten aanzien van de bekendheid van financieringsregelingen zijn de volgende noties belangrijk:

1. Maximaal gebruik van de financieringsregelingen is geen doel op zich

Financiering is primair een taak van de markt. Daar waar marktfalen is, kan de overheid inspringen om dit op te lossen. Maar maximaal gebruik van de regelingen is geen doel op zich. Het streven naar maximaal gebruik van de financieringsregelingen zou betekenen dat de markt niet goed zijn werk doet en de overheid structureel maximaal moet interveniëren.

2. De garantieregelingen KKC, BMKB-C en GO-C lopen via de financiers

De regelingen worden aangevraagd via de financiers (veelal banken) en niet rechtstreeks via de ondernemers. De regelingen sluiten dan ook zoveel mogelijk aan op de financieringspraktijk van banken en non-bancaire financiers, zodat ze een optimale werking hebben. Wanneer een ondernemer (vaak met een externe adviseur) op zoek is naar externe financiering, mag worden uitgegaan van een gedegen oriëntatie van de ondernemer op de financieringsmarkt en niet sec op de financieringsinstrumenten. Dit hoort bij goed ondernemerschap.

3. Intensivering op bestaande communicatiekanalen

De Kamer van Koophandel (KvK) heeft aan het begin van de coronacrisis (half maart) haar voorlichting opgeschaald en georganiseerd in het KvK-Coronaloket. Bij het coronaloket zijn sinds maart dit jaar alleen al meer dan 76.500 vragen van ondernemers beantwoord. Meer dan 50% van de vragen betrof de regelingen van de overheid en bij meer dan 20% van de vragen ging het over financiering/liquiditeit. Daarnaast zijn er tot op heden meer dan 5 miljoen internetsessies over dit onderwerp. De KvK heeft een speciale regelingencheck ontwikkeld voor coronasteun en live updates gelanceerd waarbij ze proactief ondernemers informeert op overheidskanalen en andere veelgebruikte communicatiekanalen. Naast de KvK is ook de informatie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), ondernemersplein en rijksoverheid.nl zoveel mogelijk ingericht op een goede voorlichting en bekendheid van de overheidsregelingen.

4. Extra inzet

Met banken en ondernemersorganisaties zoals VNO-NCW en MKB NL voer ik overleg om een webinar te organiseren voor brancheorganisaties. Aan de hand van deze webinar kan worden bepaald of er behoefte is om dit breder te gaan organiseren voor ondernemers, generiek dan wel branchespecifiek. De webinar is eind november. Daarnaast zullen het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en RVO.nl gezamenlijk separaat een webinar organiseren voor niet-bancaire financiers om zo de bekendheid van de regelingen en de werkwijze ook onder deze doelgroep opnieuw onder de aandacht te brengen. Dit in vervolg op sessies over het generieke (niet aan corona gerelateerde) financieringsinstrumentarium.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,
M.C.G. Keijzer