Verslag Europese Raad COVID-19 d.d. 19 november 2020
Europese Raad
Brief regering
Nummer: 2020D48381, datum: 2020-11-26, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-21501-20-1625).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: S.A. Blok, minister van Buitenlandse Zaken (Ooit VVD kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 21501 20-1625 Europese Raad.
Onderdeel van zaak 2020Z22865:
- Indiener: S.A. Blok, minister van Buitenlandse Zaken
- Volgcommissie: vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- Volgcommissie: vaste commissie voor Buitenlandse Zaken
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken
- 2020-12-01 16:30: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2020-12-17 11:30: Procedurevergadering (via videoverbinding) (Procedurevergadering), vaste commissie voor Europese Zaken
- 2021-02-03 13:45: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2020-2021 |
21 501-20 Europese Raad
Nr. 1625 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 26 november 2020
Hierbij bied ik u aan, mede namens de Minister-President, het verslag van de videoconferentie van de leden van de Europese Raad inzake COVID-19 d.d. 19 november 2020.
De Minister van Buitenlandse Zaken,
S.A. Blok
VERSLAG VAN DE VIDEOCONFERENTIE VAN DE LEDEN VAN DE EUROPESE RAAD INZAKE COVID-19 VAN 19 NOVEMBER 2020
Op donderdag 19 november vond per videoconferentie een informele vergadering van de leden van de Europese Raad plaats inzake de bestrijding van de COVID-19-pandemie. Deze vergadering was primair gericht op het uitwisselen van informatie. De Minister-President nam deel aan deze vergadering.
COVID-19
De leden van de Raad stonden stil bij de epidemiologische situatie in de lidstaten. De voorzitter van de Europese Commissie vroeg aandacht voor de wederzijdse erkenning van testen en verwees daarbij naar de op 18 november uitgebrachte Commissie-aanbeveling. Tevens gaf zij een overzicht van de situatie ten aanzien van de gezamenlijke inkoop van COVID-19-vaccins en wees zij op het belang van het voorbereiden van nationale vaccinatieplannen en van communicatie over vaccinatie. De leden van de Raad deelden tijdens de discussie informatie over de nationale COVID-19-situaties en de genomen maatregelen. Daarbij ging onder andere aandacht uit naar het toegenomen gebruik van sneltesten, vaccinatieplannen, quarantaine en nationale traceer- en waarschuwingsapps. Nederland gaf aan de versterking van Europese coördinatie te ondersteunen waar dit meerwaarde heeft voor de gezondheid van burgers en om de impact van maatregelen op het vrij verkeer te minimaliseren. Daarnaast heeft Nederland net als andere lidstaten de nationale aanpak op het gebied van testen en het nationale vaccinatieplan gedeeld. Nederland heeft ook het belang van bron- en contactonderzoek ter voorkoming van een derde golf onderstreept. Het algemene beeld was, zo concludeerde de voorzitter van de Europese Raad, dat de situatie nog steeds serieus en zorgwekkend is, maar dat er hoopgevende signalen zijn. Het is echter aangewezen waakzaam te blijven, ook in het licht van het voorkomen van een mogelijke derde golf.
MFK/Rule of Law
Bondskanselier Merkel gaf als vertegenwoordiger van het roulerende EU-voorzitterschap een toelichting op de stand van zaken rond de besluitvorming over het nieuwe Meerjarig Financieel Kader voor 2021–2027. Op 10 november jl. bereikten het voorzitterschap en het Europees Parlement in de triloog een voorlopig akkoord. Op 19 november jl. ontving uw Kamer hiervan een kabinetsappreciatie.1 Hongarije en Polen hebben echter te kennen geven dat zij niet tot politieke bekrachtiging van het onderhandelingsresultaat kunnen overgaan, noch kunnen instemmen met het starten van een schriftelijke procedure voor de definitieve besluitvorming door de Raad over het nieuwe Eigen Middelenbesluit. Als reden hebben deze lidstaten aangevoerd dat zij zwaarwegende bezwaren hebben tegen de MFK-rechtsstaatverordening. Hierdoor is een impasse ontstaan ten aanzien van de besluitvorming over het MFK en het COVID-19-herstelinstrument. Tijdens de videoconferentie hebben Hongarije en Polen hun bezwaren uiteengezet. De voorzitter van de Europese Raad sloot daarop dit gedeelte van de videoconferentie af door vast te stellen dat het EU-voorzitterschap gecommitteerd is om de komende weken een oplossing te vinden. Nederland zal zich op alle niveaus blijven inzetten voor behoud van het bereikte onderhandelingsresultaat en er op blijven toezien dat geen afbreuk wordt gedaan aan de conclusies van de Europese Raad van 17–21 juli. Daarbij zal Nederland blijven benadrukken dat het bereikte onderhandelingsresultaat over de MFK-rechtsstaatverordening voor Nederland de ondergrens is.
Overig
De leden van de Europese Raad stonden kort stil bij actuele gebeurtenissen, zoals het conflict in Nagorno-Karabach en de nasleep van de terroristische aanslagen in Frankrijk en Oostenrijk2. Verder gaf de voorzitter van de Europese Commissie een kort overzicht van de laatste stand van zaken van de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk. Nederland benadrukte het belang van het spoedig publiceren van de EU-brede contingency-voorstellen.