[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Update van de ontwikkelingen bij het bedrijf Unilever

Bedrijfslevenbeleid

Brief regering

Nummer: 2020D48831, datum: 2020-11-30, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-32637-439).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 32637 -439 Bedrijfslevenbeleid.

Onderdeel van zaak 2020Z23119:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021

32 637 Bedrijfslevenbeleid

Nr. 439 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 november 2020

Op 11 juni 20201 heb ik uw Kamer geïnformeerd over de recente ontwikkelingen bij het bedrijf Unilever. In deze brief informeer ik uw Kamer over de laatste stand van zaken van deze ontwikkelingen. Daarbij sta ik stil bij de afgeronde structuurversimpeling van Unilever en bij de gesprekken met het bedrijf over de toegezegde stappen om de activiteiten op het gebied van Food & Refreshment (hierna: F&R) in Nederland, en daarmee het Nederlandse agrifood-ecosysteem, te versterken.

Unilever gaat over op een enkelvoudige structuur

Op 30 november 2020 heeft Unilever bekend gemaakt dat haar duale structuur, met zowel een Britse PLC2 als een Nederlandse NV, definitief is veranderd in een enkelvoudige structuur met alleen een Britse PLC aan het hoofd. Dit bericht volgt op de aankondiging van 11 juni jl. dat Unilever voornemens was deze stap te zetten. Vervolgens heeft, op respectievelijk 21 september en 12 oktober, ruim 99% van de aandeelhouders van de NV en PLC ingestemd met unificatie en heeft het Britse High Court op 2 november jl. haar formele goedkeuring verleend. Vandaag maakt Unilever dus bekend dat de overstap naar een enkelvoudige structuur definitief is en dat de aandelen van de Nederlandse NV zijn omgezet naar aandelen van een Britse PLC. Zij wacht daarbij dus niet de mogelijke impact van het initiatiefwetsvoorstel Snels af.

Zoals eerder aangegeven in de brief van 11 juni jl., betreurt het kabinet deze stap. Het kabinet had liever gezien dat Unilever haar structuur had versimpeld met enkel een Nederlandse NV aan het hoofd. Tegelijkertijd begrijpt het kabinet dat deze stap geen directe gevolgen heeft voor de activiteiten van het bedrijf in Nederland, waaronder de 2.500 werknemers in Nederland, het wereldwijde hoofdkantoor van de F&R-divisie in Rotterdam, de wereldwijde R&D-vestiging in Wageningen en de fabrieken in Nederland. Tot slot behoudt Unilever ook haar Nederlandse beursnotering.

Kabinet blijft met Unilever in gesprek

Het kabinet heeft de afgelopen maanden, onder andere via de daarvoor ingestelde strategische adviesgroep, constructieve gesprekken met Unilever gevoerd over hoe de activiteiten van Unilever F&R, onder meer op terrein van onderzoek en ontwikkeling, verder in Nederland kunnen worden versterkt. Nu de versimpeling van de duale structuur is afgerond, kan ook de volgende stap gezet worden in de eerdere toezeggingen van Unilever3. In 2021 zullen extra functies van de Europese supply chain naar Rotterdam worden verplaatst. Ook wordt het intellectueel eigendom anders over de drie divisies georganiseerd, waarbij Unilever van plan is om het intellectueel eigendom van de F&R-divisie in Nederland te centraliseren en het intellectueel eigendom van de andere twee divisies in het Verenigd Koninkrijk. Deze herinrichting van het intellectueel eigendom draagt bij aan een sterkere verankering van F&R in Nederland. Belangrijke stappen hierin, zoals de herinrichting van intellectueel eigendom tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk, worden naar verwachting uiterlijk 1 januari 2021 afgerond. Ook staat de toezegging van Unilever nog steeds dat indien de F&R-divisie op enig moment een zelfstandig beursgenoteerd bedrijf wordt, dit wordt gevestigd in Nederland met een Nederlandse beursnotering. Daarbij heeft Unilever wel het voorbehoud gemaakt dat het Nederlandse vestigingsklimaat aantrekkelijk moet blijven voor hoofdkantoren.

De komende periode blijf ik met Unilever in gesprek over de (toekomstige) ontwikkeling van de F&R-activiteiten van Unilever in Nederland, waarbij mijn inzet er steeds op gericht is om het Nederlandse agrifood-ecosysteem verder te versterken en daarmee activiteiten en banen voor Nederland te behouden en waar mogelijk uit te breiden. Zodra daar aanleiding toe is, zal ik uw Kamer hierover informeren.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,
E.D. Wiebes


  1. Kamerstuk 32 637, nr. 422.↩︎

  2. PLC staat voor Public Listed Company. Dit is de tegenhanger onder het recht van het Verenigd Koninkrijk van de Nederlandse Naamloze Vennootschap (NV).↩︎

  3. Afschrift brief Unilever. Bijlage bij Kamerstuk 32 637, nr. 422.↩︎