SCoPAFF gewasbescherming vergadering van december 2020
Gewasbeschermingsbeleid
Brief regering
Nummer: 2020D49116, datum: 2020-11-30, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-27858-526).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: C.J. Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (Ooit ChristenUnie kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 27858 -526 Gewasbeschermingsbeleid.
Onderdeel van zaak 2020Z23253:
- Indiener: C.J. Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
- Volgcommissie: vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid
- Volgcommissie: vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- Volgcommissie: vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (2017-2024)
- 2020-12-07 12:00: Landbouw- en Visserijraad op 15 en 16 december 2020 (Inbreng schriftelijk overleg), vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (2017-2024)
- 2020-12-09 10:00: Landbouw- en Visserijraad op 15 en 16 december 2020 (wordt omgezet in een SO) (Algemeen overleg), vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (2017-2024)
- 2020-12-09 14:30: Aansluitend aan de stemmingen: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2020-12-16 11:15: Procedurevergadering (via videoverbinding) (Procedurevergadering), vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (2017-2024)
- 2021-05-12 14:15: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2020-2021 |
27 858 Gewasbeschermingsbeleid
Nr. 526 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 30 november 2020
Hierbij informeer ik uw Kamer over de voorgenomen Nederlandse standpunten inzake de onderwerpen die ter stemming worden voorgelegd aan het eerstvolgende Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF) over regelgeving voor gewasbescherming. Het overleg vindt plaats op 3 en 4 december 2020. De standpunten zijn ambtelijk voorbereid met de Ministeries van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), op basis van advisering door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).
Daarnaast stuur ik uw Kamer als bijlage een analyse van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) toe over de alternatieven voor de werkzame stof thiofanaat-methyl1, zoals toegezegd naar aanleiding van vragen van het lid Lodders (VVD) tijdens het schriftelijk overleg over de Landbouw- en Visserijraad 19 en 20 oktober 2020 (Kamerstuk 21 501-32, nr. 1254).
De onderstaande punten staan op de agenda ter (mogelijke) stemming (de zogenaamde B-punten).
De laagrisico stof Bloedmeel
Deze stof wordt gebruikt als afweermiddel tegen wild. Er zijn geen middelen op basis van deze stof in Nederland toegelaten. De EC stelt voor de goedkeuring van deze stof te hernieuwen als laagrisico stof. Het Ctgb adviseert positief op het voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens in te stemmen met het voorstel van de EC.
De werkzame stof Benfluralin
Deze stof wordt gebruik als herbicide. In Nederland is één middel op basis van deze stof toegelaten in verschillende gewassen, waaronder cichorei, peulvruchten, sla en verschillende koolgewassen. De EC stelt voor de goedkeuring van benfluralin niet te hernieuwen vanwege risico’s voor vogels, zoogdieren en waterorganismen. Op verzoek van verschillende lidstaten, waaronder Nederland, heeft de EC aan de rapporterende lidstaat en de European Food Safety Authority (EFSA) gevraagd of risicoreducerende maatregelen mogelijk zijn. Uit de analyse blijkt echter dat de genoemde risico’s onvoldoende kunnen worden ondervangen met risicoreducerende maatregelen. Het Ctgb adviseert positief op het voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens in te stemmen met het voorstel van de EC.
Benfluralin wordt momenteel toegepast in verschillende teelten en bijvoorbeeld de cichoreiteelt is erg van afhankelijk van deze werkzame stof. Het wegvallen van deze werkzame stof zal daarom impact hebben voor de sector. Ik kan mij voorstellen dat de sector deze casus aandraagt binnen de werkgroep actuele vraagstukken van het Uitvoeringsprogramma van mijn Visie gewasbescherming 2030. Hierbij zoeken partijen van de overheid en sector samen naar concrete oplossingen voor telers.
De werkzame stof Fenpyrazamine
Deze stof wordt gebruik als fungicide. In Nederland zijn twee middelen toegelaten in verscheidene gewassen. De EC stelt voor de goedkeuringsvoorwaarden aan te passen, waarbij de grenswaarde voor de maximaal toegestane aanwezigheid van de onzuiverheid hydrazine wordt verlaagd. Dit op basis van de door de aanvrager aangeleverde informatie. Het Ctgb adviseert positief op het voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens in te stemmen met het voorstel van de EC.
De laagrisico stof 24-Epibrassinolide
Deze nieuwe werkzame stof is een plantenhormoon dat wordt gebruikt als groeibevorderaar. De EC stelt voor de stof goed te keuren als laagrisico stof. Het Ctgb adviseert positief op het voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens in te stemmen met het voorstel van de EC.
De werkzame stof Knoflookextract
Deze stof wordt gebruikt als nematicide (tegen aaltjes). In Nederland is één middel op basis van deze stof toegelaten. De EC stelt voor de goedkeuring te hernieuwen. De stof komt niet in aanmerking voor de laagrisico status vanwege sensitiserend potentieel. Het Ctgb adviseert positief op het voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens in te stemmen met het voorstel van de EC.
De basisstof Capsicum annuum L. var. annuum, longum groep, cayenne extract
Deze stof is aangevraagd als basisstof. De EC stelt voor de stof niet goed te keuren omdat de samenstelling van het extract onvoldoende is gedefinieerd, vanwege het genotoxisch potentieel van het belangrijkste bestanddeel capsaicine en vanwege de mogelijke risico’s ten aanzien van oogschade en huidirritatie. Het Ctgb adviseert positief op het voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens in te stemmen met het voorstel van de EC.
De laagrisico stof Akanthomyces muscarius strain Ve6
Deze stof is een microorganisme en wordt gebruikt als insecticide. In Nederland zijn twee middelen op basis van deze stof toegelaten. De EC stelt voor de goedkeuring van deze stof te hernieuwen als laagrisico stof. Het Ctgb adviseert positief op het voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens in te stemmen met het voorstel van de EC.
Tijdelijke verlenging goedkeuringsperiode van 9 werkzame stoffen
De EC stelt voor om de goedkeuring van 9 werkzame stoffen tijdelijk te verlengen met één jaar omdat de besluitvorming buiten de schuld van de aanvrager niet tijdig is afgerond. Deze procedure is vastgelegd in verordening EG 1107/2009 (artikel 17). Het Ctgb adviseert positief op het voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens in te stemmen met het voorstel van de EC.
De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
C.J. Schouten
Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.↩︎