Reactie op de motie van de leden Van Toorenburg en Van Nispen over een pas op de plaats ten aanzien van de aanbesteding van de medische zorg
Justitiële Inrichtingen
Brief regering
Nummer: 2020D49534, datum: 2020-12-02, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-24587-787).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: S. Dekker, minister voor Rechtsbescherming (Ooit VVD kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 24587 -787 Justitiële Inrichtingen.
Onderdeel van zaak 2020Z23492:
- Indiener: S. Dekker, minister voor Rechtsbescherming
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2020-12-08 17:15: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2020-12-10 15:30: Gevangeniswezen en tbs (Notaoverleg), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2020-12-16 14:30: Procedures en brieven (videoverbinding) (Procedurevergadering), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2021-02-04 13:45: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2020-2021 |
24 587 Justitiële Inrichtingen
Nr. 787 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR RECHTSBESCHERMING
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 2 december 2020
Op 2 juli 2020 heeft de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid verzocht om een brief (Handelingen II 2019/20, nr. 91, item 94) over de aangenomen motie van de leden Van Toorenburg en Van Nispen over de aanbesteding van de medische zorg in de penitentiaire inrichtingen (PI’s).1 Hierbij voldoe ik aan dit verzoek.
Deze motie verzoekt om een pas op de plaats te maken ten aanzien van de aanbesteding van de medische zorg in de PI’s en met de directeuren van de PI’s in gesprek te gaan over hoe de medische zorg het best kan worden ingericht, waarbij maatwerk mogelijk wordt en de wensen van de vestigingsdirecteuren doorslaggevend.
In deze brief geef ik aan hoe ik invulling geef aan deze motie. Daarbij ga ik eerst in op de manier waarop de aanbesteding van de medische zorg nu is geregeld. Vervolgens zet ik uiteen tot welke inzichten het overleg met de vestigingsdirecteuren heeft geleid en hoe de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) de procedure zodanig inricht dat deze meer tegemoet komt aan de behoeften van de PI’s.
Aanbestedingsprocedure
Gedetineerden hebben als ieder ander recht op goede medische zorg. Daarom is het belangrijk dat de medische zorg die in PI’s wordt aangeboden van goede kwaliteit is en dat de levering van de zorg gegarandeerd is.
Aan de huisartsenzorg binnen de PI’s worden bijzondere eisen gesteld. Zo moet de huisartsenzorg rond de klok en zeven dagen per week beschikbaar zijn en moet een huisarts bij spoed snel ter plaatse kunnen zijn. De huisartsenzorg wordt om veiligheidsredenen binnen de muren van de PI verleend. Het is daarom niet mogelijk die zorg aan slechts één enkele huisarts toe te vertrouwen of voor deze zorg uit te wijken naar een dienstdoende regionale huisartsenpost of een ziekenhuis in de buurt. Daarom wordt deze zorg ingekocht bij zorgaanbieders die meerdere huisartsen onder contract hebben, zodat deze zorg 24 uur per dag en zeven dagen per week voor gedetineerden beschikbaar is. DJI is hierbij sinds 2016 verplicht zich aan de Europese aanbestedingsregels te houden.
Als de PI ontevreden is over de kwaliteit van de geleverde dienstverlening door de zorgaanbieder kunnen er binnen de huidige aanbestedingsprocedure stappen worden ondernomen. In de eerste plaats kan de PI afspraken met de zorgaanbieder maken over het verbeteren van de kwaliteit van de te leveren dienstverlening. Indien dit niet tot een bevredigende situatie leidt, kunnen juridische procedures worden gevolgd. De zorgaanbieder kan dan in gebreke worden gesteld, waarna om het opstellen en uitvoeren van een verbeterplan kan worden verzocht. Indien desondanks gebreken blijven bestaan, kan dit uiteindelijk resulteren in de ontbinding van het contract.
Uitkomsten overleg vestigingsdirecteuren
Op 28 oktober 2020 heeft een overleg over de inrichting van de medische zorg plaatsgevonden met verschillende vestigingsdirecteuren. Uit dit overleg bleek dat zij behoefte hebben aan een lokale aanbieder van huisartsenzorg die goed is ingebed in de lokale zorginfrastructuur. Zo kunnen zij beter de continuïteit van zorg garanderen. Uit de praktijk blijkt echter dat lokale zorgaanbieders niet altijd inschrijven op aanbestedingsprocedures. Dit kan diverse oorzaken hebben. Kleinere aanbieders ervaren de huidige aanbestedingsprocedures weleens als complex en tijdrovend. Interesse in de opdrachten binnen de gevangenissen blijft echter ook nog eens uit als gevolg van de huidige druk op reguliere huisartsenzorg.
DJI maakt daarom de aanbestedingsprocedure voor de medische zorg toegankelijker om een grotere diversiteit aan meedingende aanbieders te stimuleren. Dit gebeurt door het vereenvoudigen van de aanbestedingsprocedure. Tevens zal DJI de PI’s begeleiden om bestaande mogelijkheden tot maatwerk maximaal te benutten. Zo worden potentiële zorgaanbieders beter in staat gesteld in te schrijven op een aanbestedingsprocedure.
Tot en met medio 2021 staan er geen nieuwe aanbestedingsprocedures voor de huisartsenzorg in de PI’s op de planning. Deze tijd wordt gebruikt om de aanbestedingsprocedure langs bovenstaande lijnen in te richten zodat deze meer recht doet aan de behoeften van de vestigingsdirecteuren.
De Minister voor Rechtsbescherming,
S. Dekker
Kamerstuk 24 587, nr. 777↩︎