Toezichtsignaal F1 vuurwerk
Naar een veiliger samenleving
Brief regering
Nummer: 2020D49689, datum: 2020-12-02, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-28684-641).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: S. van Veldhoven-van der Meer, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (Ooit D66 kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 28684 -641 Naar een veiliger samenleving.
Onderdeel van zaak 2020Z23557:
- Indiener: S. van Veldhoven-van der Meer, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat
- Volgcommissie: vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2020-12-08 17:15: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2020-12-16 10:15: Procedurevergadering commissie voor Infrastructuur en Waterstaat (via videoverbinding) (Procedurevergadering), vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2021-02-03 13:45: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2020-2021 |
28 684 Naar een veiliger samenleving
Nr. 641 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 2 december 2020
Eind oktober heb ik een toezichtsignaal ontvangen van de Inspectie Leefomgeving en Transport, hierna ILT1, over F1 vuurwerk. Hierover heb ik de Kamer mondeling geïnformeerd tijden het Notaoverleg Vuurwerk van 3 november jl. (Kamerstuk 28 684, nr. 639) en toegezegd binnen een maand deze met uw Kamer te delen. Met deze brief bied ik het toezichtssignaal2 en mijn beleidsreactie aan.
Toezichtssignaal
De ILT is in juli eigenstandig gestart met nader onderzoek van een aantal partijen F1 vuurwerk, waarvan vermoed werd dat het niet voldeed aan de wet- en regelgeving. F1 vuurwerk, ook wel het zogeheten fop- en schertsvuurwerk is het soort vuurwerk dat het hele jaar door verkocht en afgestoken mag worden door iedereen vanaf 12 jaar oud. Oplevering van het volledige ILT onderzoek is voorzien in het voorjaar van 2021.
In de eerste fase is dit vuurwerk risico gestuurd (of: gericht) getest, wat betekent dat de uitkomst niet representatief is voor al het F1 vuurwerk dat op de markt is. In deze fase is in het bijzonder gekeken naar de sterretjes, knetterballen en kleine fonteinen. Uit de resultaten van de eerste fase blijkt dat 61% van al het geteste vuurwerk is afgekeurd. Dit is direct van de markt gehaald. Verder is 22% van het geteste vuurwerk van onvoldoende kwaliteit. Dat betekent dat dit vuurwerk alleen terug de markt op mag na aanpassingen. De 17% waar geen bijzonderheden geconstateerd zijn betreft voornamelijk sterretjes. De percentages uit fase 1 zijn te hoog. Daarom heeft de ILT besloten een toezichtsignaal af te geven.
Vervolg van het onderzoek
Het onderzoek van de ILT bestaat uit drie fases. De eerste fase van het onderzoek is afgerond en bestond uit risico gestuurd testen. Inmiddels is de tweede fase al gestart. In deze fase worden de testen uit de eerste fase herhaald voor het gehele F1/ Fop en schertsvuurwerk assortiment. In de laatste fase volgt een chemische analyse, waar onderzocht wordt of de samenstelling van het vuurwerk overeenkomt met de papieren. De ILT heeft aangegeven in verband met de resultaten uit fase 1, versneld in te willen zetten op de vervolg fasen van het onderzoek. Het F1/ Fop en schertsvuurwerk dat tijdens het testen niet voldoet aan de wet- en regelgeving wordt direct van de markt gehaald, ongeacht wanneer de test plaatsvindt. Dit geldt dus ook voor fase 2 en 3 van het onderzoek. Er wordt hiermee niet gewacht tot de desbetreffende fase is afgerond. Oplevering van het complete onderzoek is voorzien in het voorjaar van 2021.
Beleidsreactie
Ik ben de ILT erkentelijk voor dit toezichtsignaal. F1 vuurwerk/ fop- en schertsvuurwerk is het minst zware vuurwerk. Om deze reden mag dit lichtere vuurwerk conform de Europese regelgeving het hele jaar door verkocht worden. Maar uiteraard moet ook dit vuurwerk voldoen aan de wet- en regelgeving, om te zorgen dat het veilig gebruikt kan worden.
Hoewel het onderzoek nog niet is afgerond, geeft het toezichtsignaal over het nog lopende onderzoek wel aanleiding tot actie. De ILT heeft het afkeurde F1 vuurwerk/ fop- en schertsvuurwerk direct van de markt gehaald. Tevens is het een bevestiging dat met vuurwerk altijd voorzichtigheid geboden is, hoe licht of zwaar het ook is. Met de ILT heb ik afgesproken dat de ILT de importeurs nogmaals zal wijzen op hun verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor veilig vuurwerk dat voldoet de wet- en regelgeving. Ook in mijn gesprekken met de branche zal ik dit aankaarten. Daarnaast zal ik de Nederlandse onderzoeksresultaten delen met de Europese werkgroep pyrotechniek om te onderzoeken of dit vaker voorkomt en hoe dit in Europees verband kan worden opgepakt. Bovendien zal ik er op toezien dat in het lespakket van Vier Vuurwerk Veilig, gericht aan groep 7 en 8 van de basisscholen, meer aandacht wordt besteed aan de risico’s van F1 vuurwerk/ fop- en schertsvuurwerk. Gezien de meeste kinderen in deze groep nog geen 12 zijn, is de aandacht gericht wordt op het veilig kijken naar vuurwerk en niet het gebruik ervan. Denk aan vuurwerkbril, veilige kleding en voldoende afstand.
Helaas is het nog te vroeg om uitspraken te doen over de oorzaak van het hoge afkeurpercentage, dit volgt nog uit het lopende onderzoek van de ILT in het voorjaar van 2021 oplevert. Ik kijk uit naar de uitkomsten van het onderzoek. Op grond daarvan zal worden bezien of en welke nadere stappen nodig zijn. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek, zal ik de Kamer hierover nader infomeren.
De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,
S. van Veldhoven-van der Meer