Vormgeving proef travel corridor tussen Atlanta en Schiphol
Veiligheidsbeleid Burgerluchtvaart
Brief regering
Nummer: 2020D50399, datum: 2020-12-04, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 4
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-24804-164).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: C. van Nieuwenhuizen Wijbenga, minister van Infrastructuur en Waterstaat (Ooit VVD kamerlid)
- Mede ondertekenaar: H.M. de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Onderdeel van kamerstukdossier 24804 -164 Veiligheidsbeleid Burgerluchtvaart.
Onderdeel van zaak 2020Z23985:
- Indiener: C. van Nieuwenhuizen Wijbenga, minister van Infrastructuur en Waterstaat
- Medeindiener: H.M. de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- Volgcommissie: vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2020-12-16 10:15: Procedurevergadering commissie voor Infrastructuur en Waterstaat (via videoverbinding) (Procedurevergadering), vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2021-01-25 11:00: Extra-procedurevergadering (groslijst controversieel verklaren)(via videoverbinding) (Procedurevergadering), vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2021-03-10 18:30: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2021-06-24 13:00: Luchtvaart (Commissiedebat), vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2021-06-30 13:15: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2020-2021 |
24 804 Veiligheidsbeleid Burgerluchtvaart
25 295 Infectieziektenbestrijding
Nr. 164 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT EN VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 4 december 2020
Met deze brief informeer ik u over de vormgeving van een proef voor een travel corridor tussen Schiphol en Atlanta.
Iedere reisbeweging vormt een risico voor verspreiding van het coronavirus, internationale reizen van en naar hoogrisicogebieden in het bijzonder. Daarom neemt het kabinet maatregelen om deze risico’s te beperken. Mensen die een noodzakelijke reis maken naar hoogrisicogebieden moeten tien dagen in quarantaine. De naleving van deze maatregel is niet goed. Daarom hebben we in de verzamelbrief van 17 november (Kamerstuk 25 295, nr. 713) aangekondigd dat we, in aanvulling op de quarantainemaatregel, van reizigers die vanuit hoogrisicogebieden naar Nederland reizen een negatieve testverklaring gaan eisen. In eerste instantie per 15 december voor derdelanders die van buiten de EU/Schengen naar Nederland reizen en daarna met een wetswijziging ook voor EU-burgers. Daarnaast hebben we aangekondigd te onderzoeken of reizigers uit hoogrisicogebieden zich vanaf medio januari kunnen laten testen vijf dagen na aankomst in Nederland. Bij een negatieve test kan de quarantaine worden beëindigd.
Vooruitlopend en in aanvulling op deze maatregelen hebben wij toegezegd om met luchtvaartmaatschappijen te overleggen of de luchtvaartmaatschappijen de negatieve testverklaring op (een deel van hun) vluchten in willen voeren voor inwoners van de EU die noodzakelijke reizen maken van en naar hoogrisicogebieden. Wij zijn met de luchtvaartsector in overleg getreden over de vormgeving hiervan.
Opzet proef travel corridor
We hebben met de luchtvaartmaatschappijen afgesproken om een proef te doen met een zogenaamde travel corridor. Het doel van deze corridor is om de risico’s die gepaard gaan met reizen naar hoogrisicogebieden te beperken en ervaring op te doen met nieuw testbeleid en om te kijken of de quarantaine beter wordt nageleefd. De corridor vormt geen versoepeling van de reisrestricties. Het reisadvies en het inreisverbod blijven onverminderd gelden. Het gaat om het reguleren en testen van groepen die al uitgezonderd waren.
De proef met een travel corridor van Atlanta-Schiphol zal er, volgens Nederlandse eisen, als volgt uitzien:
– De quarantaineperiode voor de reizigers op de travel corridor vluchten is minimaal vijf dagen (120 uur).
– Zowel voor vertrek als na aankomst zullen de reizigers een commerciële PCR-test doen en een negatieve testresultaat overleggen.
– KLM health services coördineert de afname van de PCR-testen in Nederland. Het gaat dus om een commerciële PCR test.
– De quarantaine gaat in bij de eerste PCR-test die wordt afgenomen voor vertrek uit Atlanta.
– De quarantaine eindigt wanneer de reizigers de testuitslag ontvangen van de tweede PCR-test, die wordt afgenomen in Nederland.
– Op Schiphol zal er een commerciële testfaciliteit hiervoor beschikbaar zijn, mochten er reizigers zijn die bij aankomst de vijf dagen quarantaine hebben bereikt.
– De quarantaine kan dus doorlopen voor, tijdens en na de reis.
Met de eerste test beperken we het risico dat besmette reizigers aan boord zitten en zo het coronavirus importeren in Nederland. Het kan echter zijn dat deze reiziger zich in de incubatieperiode bevindt. Daarom is de afspraak dat deze reizigers in quarantaine gaan en zich na vijf dagen weer laten testen. Als deze test weer negatief is, kan de quarantaine eindigen. Afhankelijk van het tijdstip wanneer de test voor vertrek is afgenomen, kan dit via een test aangeboden worden op Schiphol of elders in Nederland bij een commerciële partij. Indien reizigers zich medio januari kunnen laten testen vijf dagen na aankomst, zal ook gebruik kunnen worden gemaakt van de GGD-teststraten.
Geen versoepeling van reisadvies en EU-inreisverbod
Het reisadvies voor de Verenigde Staten wordt niet aangepast en verder blijft het EU-inreisverbod gelden. Het advies blijft om alleen naar de Verenigde Staten te reizen voor noodzakelijke reizen, ook als gebruik wordt gemaakt van de corridor. Verder geldt het EU-inreisverbod (inclusief geldende uitzonderingen) onverkort voor niet-EU-burgers die naar Nederland reizen.
Reikwijdte proef en evaluatie
De proef wordt opgezet tussen Atlanta en Schiphol. De travel corridor zal van toepassing zijn op vier vluchten per week op deze verbinding. De achtergrond hiervan is dat de luchtvaartmaatschappijen de reizigers op basis van wet- en regelgeving de mogelijkheid moeten geven om een alternatieve vlucht te kiezen waar testen niet verplicht zijn.
De proef start op 15 december. Op basis van de ervaringen in de eerste drie weken tussen 15 december en 5 januari zal een onderzoeksbureau een onafhankelijke evaluatie uitvoeren, waarbij in ieder geval aandacht wordt besteed aan de veiligheid en gezondheid, de uitvoerbaarheid en de ervaringen van de reiziger. Als uit de evaluatie blijkt dat de proef succesvol is, zullen wij bezien of en hoe deze proef kan worden uitgebreid. Daarbij zullen wij ook bezien of, mede met het oog op de epidemiologische situatie, aanleiding bestaat om reisrestricties voor reizen volgens een travel corridor te versoepelen. Wij verwachten u daarover eind januari nader te informeren. Er zijn op dit moment nog geen Europese standaarden voor travel corridors. Nederland zal de uitkomsten van deze proef daarom ook Europees agenderen.
Toekomst vliegverbod Caribisch Nederland
Tot 15 december geldt een vliegverbod, met enkele uitzonderingen, voor Caribisch Nederland. Op dit moment wordt onderzocht of minder vergaande maatregelen (juridisch en beleidsmatig) mogelijk zijn om de volksgezondheid op de eilanden te beschermen.
De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,
C. van Nieuwenhuizen Wijbenga
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
H.M. de Jonge