[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Lijst van vragen inzake de Najaarsnota 2020 (Kamerstuk 35650-1)

Najaarsnota 2020

Lijst van vragen

Nummer: 2020D50424, datum: 2020-12-04, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (nds-tk-2020D50424).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2020Z22705:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


2020D50424 LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Financiën heeft een aantal vragen over de Najaarsnota 2020 en bijlagen (Kamerstuk 35 650, nr. 1) ter beantwoording voorgelegd aan de Minister van Financiën.

De voorzitter van de commissie,
Tielen

De adjunct-griffier van de commissie,
Schukkink

1. Hoeveel geld inzake de toeslagenaffaire is reeds uitgekeerd aan gedupeerden? Waar is de rest aan opgegaan?
2. Kunt u aangeven of er pensioenfondsen naar verwachting moeten korten in 2021, op basis van de meest recente gegevens over de dekkingsgraden? Wordt er rekening gehouden met lagere belastingontvangsten in 2021 als gevolg van pensioenkortingen?
3. Kan worden aangegeven waar de economische meevallers als gevolg van de coronacrisis zitten? Welke sectoren hebben beter gedraaid dan verwacht? En welke sectoren minder dan verwacht?
4. Wat zijn de effecten van de verschillende economische stimuleringsmaatregelen op consumentenuitgaven in 2020? En op de uitgaven van verschillende samenstellingen van huishoudens? Wat is de terugval in consumptie van huishoudens in 2020 en met welke maatregelen wordt die consumptie gestimuleerd in 2020 en in 2021?
5. Hoeveel taakstellingen worden er in de Najaarsnota ingevuld en hoe worden die ingevuld? En welke taakstellingen staan nog open?
6. Kunt u aangeven waarom de herfstramingen van de Europese Commissie een somberder beeld geven van de economische groei in Nederland in 2020 en 2021 dan de ramingen van het Centraal Planbureau (CPB)?
7. Hoe kijkt u aan tegen het risico van een faillissementsgolf in 2021 in relatie tot de steunpakketten?
8. Op welke manier zijn de cijfers van de novemberraming van het CPB verwerkt in de Najaarsnota?
9. Kunt u aangeven wat de impact op het EMU-saldo en de EMU-schuld is wanneer u daarin de novemberraming van het CPB meeneemt?
10. Kunt u inzicht geven per wanneer de brede bespiegeling over schuldenstabiliteit, groei en rentebeleid, zoals toegezegd tijdens de algemene financiële beschouwingen, kan worden verwacht? Kan hierover worden beschikt voor het debat over de Najaarsnota, dat vooralsnog is voorzien voor 16 december 2020?
11. Wat is gegeven het bijgestelde begrotingssaldo de verwachte reeks voor de jaren tot 2025?
12. Hoeveel uitgestelde belastingplicht staat er op dit moment open bij ondernemers vanwege corona? Wanneer is de verwachting dat deze terugbetaald zullen worden?
13. Kan een update gegeven worden van de «versnelde investeringen» en «naar voren gehaalde uitgaven» die bij Miljoenennota zijn afgesproken?
14. Waarom wordt vooraf al betaald aan de Europese Commissie? Waarom wordt niet gewacht tot een definitief besluit?
15. Welke begrotingsreserves heeft het kabinet op dit moment? En wat is de stand daarvan? Wat zijn de verwachte uitgaven in de komende jaren?
16. Kan een overzicht gegeven worden van het aantal faillissementen per kwartaal in 2020 en hoe dit zich in relatieve zin verhoudt tot het aantal faillissementen in Nederland sinds 2007?
17. Kunt u aangeven op welk moment de Kamer geïnformeerd zal worden over de mogelijke bijdrage van 300 miljoen euro aan het Solvabiliteitsfonds en op welke wijze dit voor 2021 budgettair verwerkt zal worden?
18. Kunt u aangeven waarom de gereserveerde 300 miljoen euro van het Solvabiliteitsfonds nog steeds op de aanvullende post staat? Wat is de huidige stand van zaken met betrekking tot het in werking laten treden van dit fonds?
19. Is er sinds de aankondiging van het Solvabiliteitsfonds bij de Miljoenennota op enig moment een concrete economische ontwikkeling geweest die de doeltreffendheid en doelmatigheid van dit fonds onderschrijft?
20. Kan uitgesplitst worden of in ieder geval een indicatie gegeven worden van de mate waarin er reeds gebruik gemaakt is van de verschillende coronamaatregelen?
21. Kunt u een totaaloverzicht geven van alle omvangrijke verschuivingen naar volgend jaar, en op welke wijze dit gebeurt? Kunt u daarbij een onderscheid maken tussen reguliere uitgaven en noodmaatregelen?
22. Kunt u aangeven op welke maatregelen u doelt bij uw conclusie in de Najaarsnota dat sommige uitgaven voor corona ook met een plafondcorrectie verwerkt hadden moeten worden, waardoor de uitgaven die gelabeld zijn als corona-uitgaven met 150 miljoen euro zijn toegenomen (pagina 12)?
23. Wat heeft u gedaan om collega’s te doordringen van het belang van het budgetrecht van het parlement en terughoudendheid te betrachten met het gebruik van artikel 2.27 Comptabiliteitswet (CW), indachtig de vaststelling dat er nog steeds veel gebruik gemaakt van artikel 2.27 CW, in tegenstelling tot wat u eerder heeft aangegeven?
24. Kunt u aangeven in welke gevallen, met een beroep op artikel 2.27 CW, in het afgelopen jaar ook daadwerkelijk uitgaven zijn gedaan voorafgaand aan goedkeuring van het parlement?
25. Waarom is er klaarblijkelijk ook nog na de onmiddellijke crisisperiode van dit voorjaar op dezelfde standaardwijze gebruik gemaakt van CW artikel 2.27? Vindt u niet dat u veel scherper had moeten communiceren richting collega's over het belang van correct gebruik van CW 2.27?
26. Hoeveel stijgt de energierekening in 2020 en in 2021?
27. Hoeveel kost het bevriezen van de AOW-leeftijd op 66 jaar en vier maanden?
28. Op welke begrotingen is in 2020 structurele onderuitputting ingeboekt?
29. Wat zijn de kosten voor het verlagen van de AOW-leeftijd naar 65 jaar in de jaren 2021 t/m 2025 (graag per jaar aangeven)?
30. Hoe verhouden de verwachte totale uitgaven van 2,4 miljard euro zich tot de eerdere raming van verwachte uitgaven vanuit garantieverplichtingen van 3,3 miljard euro? Ziet dat laatste bedrag op een ander tijdpad, of is er een nieuwe raming gemaakt?
31. Kunt u een update geven van hoeveel Nederland in 2020, 2021 en 2022 in totaal afdraagt aan de EU (s.v.p. uitsplitsen naar BNI-afdracht, btw-afdracht, landbouwheffingen, invoerrechten, perceptiekostenvergoeding voor inning invoerrechten en overige inkomsten)?
32. Hoeveel dragen de niet EU-landen in 2019, 2020 en 2021 af aan de EU (graag per land uitsplitsen)?
33. Kunt u per branche aangeven met hoeveel de omzet is gedaald als gevolg van de coronacrisis?
34.

Waarom wordt er zo weinig gebruik gemaakt van de kredietgarantieregelingen (Borgstelling MKB-kredieten – BMKB,

Garantie Ondernemingsfinanciering – GO, Kleine Kredieten Corona – KKC)? Waarom worden deze dan toch naar boven bijgesteld (bijlage 4)? Welke premie is verschuldigd voor elk type garantie?

35. Welke stappen gaan u en uw collega's zetten om in de toekomst de tekortkomingen in het invullen van de toetsingskaders risicoregelingen teniet te doen?
36. Wat is de samenhang tussen het premiebeleid en verwachte uitgaven bij risicoregelingen?
37. Waarom moet er meerdere keren extra worden afgedragen aan de EU op basis van BNI, terwijl het BBP dit jaar juist veel lager uitkomt?
38. Is de herstelactie ten aanzien van het geld van het kindgebonden budget dat in 2019 niet is uitgekeerd nu afgerond?
39. Kunt u ten aanzien van de uitstaande garantieregelingen een perspectief schetsen van «het pad naar beneden»?
40. Kunt u de toezegging gedaan aan de leden Nijboer, Sneller en Snels, om voor het einde van het jaar nog met een brede bespiegeling over stabiliteit en groei te komen, gestalte doen geven door deze voor de behandeling van de Najaarsnota, voorzien op 16 december, aan te leveren?
41. Kunt u alsnog een overzicht verstrekken in welke mate daadwerkelijk gebruik is gemaakt van de verschillende coronamaatregelen?
42. Bovenop de reguliere eindejaarsmarge blijft 0,8 miljard euro in latere jaren beschikbaar voor een aantal belangrijke kabinetsbrede dossiers zoals het Urgenda-vonnis, het Klimaatakkoord, de uitbetaling van de toeslagen, de wederopbouw van Sint-Maarten, de digitale veiligheid, de versterkingsoperatie in Groningen en stikstofmaatregelen; welke middelen blijven niet beschikbaar? Om hoeveel geld gaat het? Ten koste waarvan worden deze afgeroomd?
43. Waardoor worden de verschillen tussen de novemberraming van het CPB en de Najaarsnota in EMU-saldo en EMU-schuld veroorzaakt?
44. Wat zijn de laatste cijfers die in de Najaarsnota zijn meegenomen en wat zijn de laatste cijfers die in de novemberraming van het CPB zijn meegenomen? Kan het dat het tekort veel oploopt als de Najaarsnota wordt geactualiseerd aan de hand van de laatste cijfers van het CPB?
45. Wat zijn de verschillen tussen de Najaarsnota en de CPB-raming van 26 november 2020 en welke gevolgen heeft dit voor de cijfers in de Najaarsnota?
46. Waarom komen de betalingen van de NAM pas binnen in 2021 en niet in 2020? En waarom was hier eerder niet al rekening mee gehouden?
47. Hoe gaat het kabinet de bij de Slotwet nog resterende 1,2 miljard euro aan in=uit-taakstelling invullen en hoe realistisch is dat? En waarom wordt er door het kabinet dan toch positief gereageerd op voorstellen bij de begroting om zaken te dekken uit onderuitputting?
48. Wat zijn de gevolgen voor de (goedkeurende) verklaring 2020? In hoeverre verwacht de regering een goedkeurende verklaring te krijgen over het jaar 2020?
49. In hoeverre zijn de hogere uitgaven aan I&W een gevolg van de overprogrammering en in hoeverre van overschrijding, bij bijvoorbeeld de zeesluis IJmuiden, Afsluitdijk, zuidelijke ringweg Groningen?
50. Waarom wordt 500 miljoen euro voor de beschikbaarheidsvergoeding OV naar 2021 doorgeschoven? Was dit in 2020 niet nodig en waarom dan niet, en waarom is dit dan wel geraamd voor 2020? En valt dit onder de eindejaarsmarge?
51. Hoe komt het dat de uitgaven aan de zorgbonus met 800 miljoen naar boven zijn bijgesteld? Waar is dit op gebaseerd? Hoe komt het dat het kabinet hier geen rekening mee heeft gehouden? Gaat dit enkel over de zorgbonus van 1.000 euro of is hier tevens de zorgbonus van 500 euro van volgend jaar bij opgeteld? Zo niet, wat zijn de verwachte uitgaven aan de zorgbonus van 500 euro?
52. Wanneer wordt de zorgbonus van 1.000 euro aan al het zorgpersoneel uitgekeerd? Wanneer wordt de zorgbonus van 500 euro aan al het zorgpersoneel uitgekeerd?
53. Kunt u uiteenzetten wat precies wordt bedoeld met de opmerking «de hoogte en monitoring van de overprogrammering op de fondsen (Infrastructuurfonds en Deltafonds) zal daarom opnieuw worden bezien in het licht van deze overschrijding»?
54. Is de regering voornemens om nu al te stoppen met of te besparen op de «overprogrammering op de fondsen (Infrastructuurfonds en Deltafonds)»?
55. Kunt u een overzicht geven van de herkomstlanden van de zonnepanelen zoals genoemd op pagina 9?
56. Klopt het dat dumping van zonnepanelen op de Europese markt schade toebrengt aan de eigen productie van zonnepanelen in Nederland en in Europa? Weegt Nederland dit mee in haar geschil met de Europese Commissie en zo ja, hoe?
57. Hoeveel zijn we met de extra EU-afdrachten nog van het betalingenplafond van de Europese begroting verwijderd?
58. Waar wordt de meeropbrengst bij boeten en transacties door veroorzaakt?
59. Hoe heeft de vorderingsrente van 300 miljoen euro, bijna de helft van de af te dragen invoerrechten op de Chinese zonnepanelen, tot zo’n hoogte kunnen oplopen? (In hoeverre) had het kabinet dit kunnen voorkomen?
60. Waarom is de vorderingsrente van 300 miljoen euro nog niet budgettair verwerkt?
61. Wanneer wordt bekend of Nederland de invoerrechten op de zonnepanelen ook daadwerkelijk moet afdragen?
62. Waarom worden de afdrachten met 415 miljoen euro opwaarts bijgesteld, terwijl er nog 300 miljard euro uit het oude meerjarig financieel kader (MFK) op de plank ligt?
63. Van welke type boetes en transacties wordt een meeropbrengst verwacht?
64. Waar komt het verschil in inzicht tussen Nederland en de Europese Commissie vandaan betreffende de zonnepanelen? Waarom maakt Nederland nu al het nettobedrag van 659 miljoen euro over? Kan een financiële onderbouwing worden gegeven dat het geld nu overmaken financieel gunstiger is dan het nu niet te doen? Wanneer verwacht het kabinet meer duidelijkheid te hebben over de dialoog met de Europese Commissie en de eventuele noodzakelijke procedure bij het Hof van Justitie? Kan de regering de Kamer hiervan op de hoogte houden? Welke stappen is de regering voornemens te zetten om gelijksoortige situaties in de toekomst te voorkomen? Waarop is gebaseerd dat Nederland sterk zou staan in deze casus? Welke andere landen in de EU hebben te maken met deze problematiek en hoe gaan zij hiermee om? Klopt het dat Nederland nog geen juridische procedure is gestart, en waarom is die nog niet gestart? Wat zijn de gevolgen van het arrest van het Europees Hof van Justitie van 9 juli jl.? In hoeverre is deze casus vergelijkbaar met de Nederlandse?
65. Kunt u de extra uitgaven van 415 miljoen euro aan de EU uitsplitsen?
66. Klopt het dat lidstaten die treuzelen met het afdragen van belastingen aan de EU een flinke rente moeten betalen en dat deze voor Nederland inmiddels is opgelopen tot 300 miljoen euro? Waar is deze rente precies op gebaseerd? Hoe hoog is de rente die andere lidstaten hierdoor hebben moeten betalen?
67. Zal Nederland eerst een «constructieve dialoog» met de Commissie voeren of is Nederland sowieso voornemens om binnenkort het bedrag van 659 miljoen euro over te maken aan de Europese Commissie? Waar is dit precies op gebaseerd en heeft de Europese Commissie daar recht op? Gaan alle invoerrechten naar de EU? Wie heeft hiervan geprofiteerd?
68. Wordt verwacht dat de niet-ingezette middelen bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor verduurzaming van de industrie en Urgenda in 2021 wel volledig worden uitgegeven en de middelen die voor 2021 zijn ingeboekt ook in 2021 zullen worden besteed? Komt de onderbesteding door de gevolgen van corona, of lukt het in het algemeen niet goed de middelen weg te zetten? Zitten er investeringselementen in de Urgendamiddelen die juist in deze crisistijd hadden kunnen worden gebruikt?
69. Wat is een negatieve eindejaarsmarge? Is deze al een keer eerder gebruikt en zo ja, waarvoor?
70. Hoe kan het dat in 2020 slechts 18 miljoen euro, zelfs inclusief de tegemoetkoming van 750 euro aan gedupeerde ouders, is uitgekeerd aan compensatie- en herstelbetalingen van toeslagen, terwijl er 132 miljoen euro meer was ingeboekt? Waarom is een zodanig hoog bedrag ingeboekt voor 2020?
71. Hoe kan het dat de in=uittaakstelling in de Najaarsnota 1,2 miljard euro bedraagt?
72. In hoeverre kan de in=uittaakstelling in 2020 nog verder worden ingelopen? Wat zijn de risico's als de in=uit taakstelling niet verder wordt ingelopen?
73. Waar is de overschrijding van 257 miljoen euro in 2020 op het deelplafond Sociale Zekerheid door veroorzaakt, waar bij de Miljoenennota nog sprake was van een overschrijding van 59 miljoen euro?
74. Hoe kan het dat er een meevaller is op de Algemene Kinderbijslagwet?
75. In welke belastinginkomsten zijn nog de grootste wijzigingen te verwachten bij de definitieve vaststelling?
76. Wat is de raming van het EMU-saldo voor 2021?
77. Wat is de raming van de EMU-schuld voor 2021?
78. De reguliere uitgaven in 2020 vallen ongeveer 10 miljard hoger uit dan de reguliere uitgaven in 2019; waar komt dit verschil vandaan ten opzichte van de uitgaven in 2019?
79. In hoeverre vallen de beschikbaar gestelde middelen voor de coronamaatregelen onder eindejaarsmarges van de betrokken ministeries? Of kunnen deze onbeperkt doorgeschoven worden? Wat zijn valide redenen om geld door te schuiven? Kan worden aangegeven bij welke maatregelen het de verwachting is dat er geld doorgeschoven gaat worden naar 2021? Kan al iets gezegd worden over de doelmatigheid en doeltreffendheid van de verschillende maatregelen? Van welke maatregelen wordt veel minder gebruik gemaakt dan was verwacht en wat is daar de reden van?
80. Hoeveel is er in totaal uitgegeven aan het eerste noodpakket? Kunt u dit uitsplitsen in Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW), Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) en Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS)?
81. Hoeveel is er in totaal uitgegeven aan het tweede noodpakket? Kunt u dit uitsplitsen in NOW, Tozo, TVL en TOGS?
82. Hoeveel is er in totaal uitgegeven aan het derde noodpakket? Kunt u dit uitsplitsen in NOW, Tozo, TVL en TOGS?
83. Kunt u een uitsplitsing geven van hoeveel er hoeveel er gebruik is gemaakt van de NOW1, NOW2 en NOW3?
84. Kunt u een uitsplitsing geven van hoeveel er hoeveel er gebruik is gemaakt van Tozo1, Tozo2 en Tozo3?
85. Kunt u een uitsplitsing geven van hoeveel er hoeveel er gebruik is gemaakt van TVL1 en TVL2?
86. Kunt u een uitsplitsing geven van hoeveel er hoeveel er gebruik is gemaakt van TOGS?
87. Waarom kiest het kabinet ervoor, nu de coronacrisis aanhoudt, om de belastingrente weer te verhogen naar 4%? Kunt u toelichten waarom u er in eerste instantie wel voor koos de belastingrente te verlagen?
88. Wat zijn de risico's voor de inleg van de schatkist inzake het «solvabiliteitsfonds». Is het de bedoeling dat institutionele investeerders zoals pensioenfondsen kunnen meedoen tegen dezelfde voorwaarden als de Staat?
89. Wanneer zal de besluitvorming rond het Solvabiliteitsfonds afgerond worden en duidelijkheid komen over de reservering van 300 miljoen euro? Wanneer wordt de Kamer geïnformeerd, en zal het initiatief worden voortgezet door VNO-NCW ook als het kabinet niet meedoet?
90. Wat is de verklaring dan het overgrote deel van de uitstaande garanties onbenut blijft? En wat zijn de risico's hiervan? Als alleen een klein gedeelte van de garanties benut wordt, zijn zulke hoge garanties dan nodig?
91. Van welke risicoregelingen wordt wel goed gebruik gemaakt, en van welke wordt onvoldoende gebruik gemaakt? Wat is de reden indien een regeling eventueel onvoldoende wordt gebruikt? Hoeveel ondernemers hebben gebruik gemaakt van het Borgstellingskrediet voor de Landbouw (BL-C), BMKB, GO, GO-C en KKC en wat was de prognose?
92. Heeft de schatting van het kabinet dat de garantieverplichtingen leiden tot 2,4 miljard euro aan uitgaven alleen betrekking op de uitgaven in 2020 of ook in de jaren erna? Wat zouden de uitgaven zijn als de volledige ruimte aan garanties wordt benut?
93. Wanneer en hoe worden deze hoge garanties weer afgebouwd?
94. Is er bij de garanties een vaste systematiek als het gaat om risico-inschatting, bijvoorbeeld hoe veilig de garantie is en welke tegenvallers we kunnen verwachten? Of is de risico-inschatting bijvoorbeeld per regeling gebaseerd op historische gegevens?
95. Hoe werkt de systematiek van de garanties? Als de staat hoge risico’s heeft uitstaan, gaat dit dan gepaard met het aanbrengen van hogere voorzieningen? En kun je dit geld aan uitstaand risico dan ergens anders voor benutten?
96. Welke landen doen inmiddels extra mee aan de Poverty Reduction and Growth Trust (PRGT) van het Internationaal Monetair Fonds (IMF)? En welke landen overwegen nog aan te sluiten?
97. Wat is de reden dat er eerder geen rekening is gehouden met het opnemen van een garantie voor de renteverplichtingen van deze risicoregeling (SURE)? Waarom is dit nodig?
98. In hoeverre valt te verwachten dat de aan de Caribische landen verstrekte leningen worden terugbetaald, gezien de hoogte van het BBP aldaar?
99. Wat zijn de gevolgen als maatregelen onrechtmatig worden geacht? Kan dit onder omstandigheden leiden tot terugvorderingen?
100. Wat als achteraf blijkt dat niet in een enkel geval sprake was van ontoelaatbare staatssteun, maar in meerdere gevallen? Wat is het risico als sprake is geweest van staatssteun? Zou dit in gevallen kunnen leiden tot terugvorderingen?
101. Voor welke regelingen loopt er nog een verzoek in het kader van staatssteun bij de Europese Commissie en wanneer is daar duidelijkheid over te verwachten?
102. Kan het risico worden gekwantificeerd dat terugvorderingen die bij de controle worden vastgesteld en die de ontvanger niet kan terugbetalen, omdat deze bijvoorbeeld failliet is?
103. Wat is het risico van een afkeurende verklaring van de Algemene Rekenkamer als gevolg van het proces rondom alle coronamaatregelen? Wat zijn zaken waarom de Rekenkamer hiertoe zou moeten besluiten? Welke mitigerende maatregelen heeft het kabinet daarvoor genomen dan wel gaat het kabinet nog nemen om ervoor te zorgen dat er over 2020 een goedkeurende verklaring afgegeven kan worden?
104. In hoeverre is de onlangs gesloten deal met de regio verwerkt? Hoe gaat deze alsnog verwerkt worden?
105. Waarom kan de btw-component niet verhaald worden op de NAM? Dit is toch gewoon integraal onderdeel van de kosten?
106. Wat is de reden van de vertraging van het Nationaal Programma Groningen?
107. Welke kosten zijn er door de NAM in het afgelopen jaar al voldaan? Hoe zijn deze kosten opgebouwd c.q. om welke kosten gaat het? Welke moeten ze nog voldoen (al dan niet in het eerste kwartaal van 2021)? Wat is de betalingstermijn waarop de NAM de gedeclareerde kosten moet betalen c.q. betaalt?
108. Hoeveel geeft Nederland in 2021, 2022 en 2023 uit aan het pan-Europees Garantiefonds van de Europese Investeringsbank (EIB)?
109. Hoeveel wordt er extra uitgegeven aan «Schade uitkering herverzekering leverancierskredieten» 2021?
110. Wat is de reden voor de ramingsbijstelling; waardoor wijkt de raming af van de realisatie? Waarom blijft dit geld niet beschikbaar voor ondersteuning van bedrijven?
111. Wat is de reden van de lagere ontvangsten Groningen schadebetalingen?
112. Wat is de reden van de lagere ontvangsten NAM waardedaling Groningen?
113. Kunt u een nadere toelichting geven op de verlaging van de raming inkomsten mijnbouwwet?
114. Wat is de oorzaak van de daling van het verwachte aantal uitkeringen Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen (AIO) en de bijstelling van 3,1 miljoen euro naar beneden (van artikel 2 Bijstand, Participatiewet en Toeslagenwet)?
115. Wat is de reden dat de uitgaven voor de herstelactie van de Wet op het Kindgebonden Budget lager uitvalt dan geraamd? Worden de ouders die hier recht op hebben voldoende bereikt?
116. Klopt het dat de verwachte stijging van de uitgaven aan Tozo-levensonderhoud in 2020 met 120 miljoen euro, wordt veroorzaakt door vermogenden die meer beroep doen als gevolg van het uitstellen van de vermogenstoets?
117. Wat is de inschatting van reguliere zorgkosten die niet in 2020 zijn gemaakt en in komende jaren opkomen?
118. Met hoeveel procent BBP zullen de zorgkosten toenemen vanaf 2021 als gevolg van achterstallige zorg en kosten als gevolg van de coronapandemie?
119. Herinnert u zich uw toezegging bij de Algemene Financiële Beschouwingen aan het lid Slootweg om bij de zorgkosten een onderscheid te maken tussen cure en care? Kan dit onderscheid alsnog worden gemaakt?
120. Wat is de oorzaak van de forse neerwaartse bijstelling van het gebruik van de Stimuleringsregeling E-Health thuis COVID-19?
121. Kan het neerwaarts bijgestelde budget van de Stimuleringsregeling E-Health Thuis (38 miljoen euro) toch nog worden ingezet voor E-Health thuis?
122. Is de forse neerwaartse bijstelling van de Stimuleringsregeling E-Health Thuis reden om te concluderen dat de regeling niet effectief en niet doelmatig is?
123. Hoeveel tablets of iPads kan de regering in theorie kopen voor het bedrag van de neerwaartse bijstelling van de Stimuleringsregeling E-Health Thuis (38 miljoen euro), uitgaande van een grote kwantumkorting?
124. Hoe kan het dat de middelen van de stimuleringsregeling E-Health thuis COVID-19 niet volledig tot besteding zijn gekomen? Wat gebeurt er met de middelen die niet zijn besteed? Is er in 2021 weer een budget voor deze regeling beschikbaar?
125. Is er bij de zorgbonusoverschrijding van 800 miljoen euro in 2020, ten opzichte van de oorspronkelijke raming van 1,4 miljard euro, enige aanleiding om te vermoeden dat er misbruik is gemaakt van deze regeling?
126. Worden de extra kosten voor de zorgbonus uit de onderschrijding van de zorgkosten voldaan?
127. Waarom zijn de middelen bij ondergebracht bij de Homogene Groep Internationale Samenwerking (HGIS) en vallen deze niet vrij naar de algemene middelen, zoals de afspraak toch is?
128. Signaleert het kabinet een verdere oploop van de neerwaartse bijstelling van de AOW-uitkeringslasten, als gevolg van de coronacrisis? Is er op basis van de oploop van corona-effecten in 2020 een indicatie te geven van het effect op de AOW-uitkeringslasten in 2021?
129. Kan een actuele stand van zaken en raming gegeven worden voor 2020 en 2021 inzake de paragraaf over de technische mutaties bij de werkloosheidswet (WW)?
130. Klopt het dat de onderschrijding op de AOW-uitkeringslasten over 2019 aanzienlijk groter was dan de over 2020 geconstateerde onderschrijding van 30 miljoen euro? Wat is de verklaring dat de onderschrijding op de AOW-uitkeringslasten over 2020 kleiner is dan de onderschrijding over 2019, uiteraard in het licht van het feit dat de coronacrisis in 2019 nog geen effect had?
131. Zijn er redenen om aan te nemen dat de onderschrijding op de AOW-uitkeringslasten in de Najaarsnota nog flink wordt onderschat?
132. In welke mate is het bijstandsbudget voor 2021 aangepast? In hoeverre werkt dit volgens de systematiek door in bijdragen aan gemeenten? Moeten gemeenten zelf bijspringen als bijvoorbeeld in november volgend jaar een grote instroom in de bijstand ontstaat, of kan daar al eerder rekening mee worden gehouden?
133. Wat is de stand van zaken met betrekking tot de uitgaven voor re-integratietrajecten? Hoeveel mensen zijn minder begeleid van werk tot werk doordat veel sessies als gevolg van corona niet hebben kunnen plaatsvinden? Blijft het geld dan op de plank liggen, of kan het doorgeschoven worden naar latere jaren?
134. Wat is de reden dat er nu naar de overprogrammering gekeken gaat worden, want het kabinet zet toch juist in op het naar voren halen van investeringen infrastructuur met het oog op de crisis?