Uitstel beantwoording vragen van het lid Van Raan over het nieuwe investeringsbeleid van de Nederlandse ontwikkelingsbank (FMO)
Mededeling (uitstel antwoord)
Nummer: 2020D51095, datum: 2020-12-09, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (ah-tk-20202021-1045).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: W.B. Hoekstra, minister van Financiën (Ooit CDA kamerlid)
Onderdeel van zaak 2020Z23467:
- Gericht aan: E.D. Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat
- Gericht aan: W.B. Hoekstra, minister van Financiën
- Indiener: L. van Raan, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2020-2021 | Aanhangsel van de Handelingen |
Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden |
1045
Vragen van het lid Van Raan (PvdD) aan de Ministers van Financiën en van Economische Zaken en Klimaat over het nieuwe investeringsbeleid van de Nederlandse ontwikkelingsbank (FMO) (ingezonden 2 december 2020).
Mededeling van Minister Hoekstra (Minister van Financiën) (ontvangen 9 december 2020).
Vraag 1
Kent u het bericht «FMO zet stap naar divesteren uit fossiel»?1
Vraag 2
Klopt het dat het bestuur van FMO dit jaar nog stemt over een nieuw duurzamer investeringsbeleid?2
Vraag 3
Beaamt u dat FMO direct zal stoppen met investeringen in fossiele brandstoffen, met uitzondering van aardgas, wanneer het nieuwe investeringsbeleid wordt aangenomen?
Vraag 4
Erkent u dat investeringen in alle fossiele brandstoffen, inclusief aardgas, geen verantwoorde duurzame investering is gezien het verbranden van fossiele brandstoffen klimaatverandering veroorzaakt en gas op dit moment de snelst groeiende bron van fossiele CO₂-uitstoot is?3
Vraag 5
Steunt u de oproep van Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Kaag aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank om financiering voor alle fossiele brandstoffen (kool, olie EN aardgas) af te bouwen?4 Zo nee, waarom niet?
Vraag 6
Welke type fossiele brandstoffen ziet u wel afgebouwd en op welke termijn?
Vraag 7
Beaamt u tevens dat het buitenlandbeleid en de diplomatie in lijn gebracht moeten worden met de doelstellingen van het Klimaatakkoord, zoals opgeroepen in de motie Sjoerdsma/Van Ojik: Kamerstuk 35 570 V nr. 40?
Vraag 8
Bent u bekend met het onderzoek «Powering past oil and gas»5 die stelt dat olie en gasproductie niet bijdragen aan economische en duurzame ontwikkelingen?
Vraag 9
Bent u bekend met de andere conclusie van het onderzoek «Powering past oil and gas» dat nieuwe gasinfrastructuur in de meeste gevallen duurder is dan duurzame alternatieven?
Vraag 10
Bent u bekend met het onderzoek «Gas, climate and Development»6 die stelt dat de vraag naar gas mondiaal gereduceerd moet worden om in lijn te blijven met een anderhalvegradenscenario?
Vraag 11
Kunt u per conclusie aangeven of u het er mee eens bent? Zo nee, waarom niet?
Vraag 12
Erkent u dat het juist de rol van instellingen, zoals ontwikkelingsbank FMO, is om met hun investeringen bij te dragen aan de betaalbaarheid van nieuwe, duurzame alternatieven?
Vraag 13
Klopt het dat FMO fondsen beheert voor de ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken van de Nederlandse overheid?
Vraag 14
Klopt het dat, gebaseerd op het bovenstaande, verwacht mag worden dat ook de Nederlandse Staat en al haar deelnemingen in lijn met de doelstellingen van het Klimaatakkoord moet investeren? Zo nee, waarom niet en hoe legt u deze discrepantie uit aan de Nederlandse burger?
Vraag 15
Beaamt u dat er een verantwoordelijkheid is weggelegd voor de Staat om er voor te zorgen dat FMO in lijn met de doelstellingen van het Klimaatakkoord investeert, gezien de Staat als aandeelhouder erop toe ziet dat geïnvesteerde maatschappelijke vermogen op verantwoorde wijze wordt beheerd door de deelneming?
Vraag 16
Kunt u deze vragen uiterlijk op 15 december 2020 beantwoorden voordat het bestuur van FMO een beslissing neemt over het nieuwe investeringsbeleid, welke gepland staat voor de kerstvakantie?
Mededeling
Het lid Van Raan (PvdD) heeft op 2 december 2020 schriftelijke vragen gesteld over het investeringsbeleid van FMO. Hij vraagt mij «deze vragen uiterlijk op 15 december 2020 te beantwoorden voordat het bestuur van FMO een beslissing neemt over het nieuwe investeringsbeleid, welke gepland staat voor de kerstvakantie». De antwoorden kunnen met het oog op nadere afstemming met de betrokken departementen niet binnen de gevraagde termijn beantwoord worden. Belangrijk hierbij te vermelden is dat het bestuur van FMO in 2020 geen besluit zal nemen over het investeringsbeleid. Uw Kamer ontvangt de antwoorden zo spoedig mogelijk.
Both Ends, «FMO zet stap naar divesteren uit fossiel», 10 november 2020, https://www.bothends.org/nl/Actueel/Nieuws/FMO-zet-stap-naar-divesteren-uit-fossiel/↩︎
FMO, «Position Statement on Phasing Out Fossil Fuels in Direct Investments» https://www.fmo.nl/l/en/library/download/urn:uuid:a33fb062–2f52–44e0–9e1e-c0992fe6cd45/201006+final+draft+fossil+fuel+position+statement_for+consultation.pdf↩︎
Global Carbon Project, «Global Carbon Budget 2019», 4 december 2019, https://www.globalcarbonproject.org/carbonbudget/19/files/GCP_CarbonBudget_2019.pdf↩︎
The Guardian, «World Bank and IMF must spearhead a green and inclusive recovery», 14 oktober 2020, https://www.theguardian.com/business/2020/oct/14/world-bank-and-imf-must-spearhead-a-green-and-inclusive-recovery↩︎
Tearfund consortium, «Powering past oil and gas: Energy choices for just and sustainable development», augustus 2020, https://learn.tearfund.org/~/media/files/tilz/climate_and_energy/2020-tearfund-consortium-powering-past-oil-and-gas-en.pdf?la=en↩︎
E3G, «Gas, Climate, and Development, Exploring the case for ending public finance for fossil gas», november 2020, https://www.e3g.org/wp-content/uploads/E3G-Gas-and-Development-Report.pdf↩︎