Adviesrapport over de informatievoorziening van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)
Jeugdzorg
Brief regering
Nummer: 2020D51844, datum: 2020-12-11, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 4
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31839-761).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: T. van Ark, minister voor Medische Zorg (Ooit VVD kamerlid)
- IGJ - Doorlichting Informatievoorziening. Samenvatting
- IGJ - Doorlichting Informatievoorziening. SPEC
- IGJ - Doorlichting Informatievoorziening. Onderzoeksresultaten Architectuur en Roadmap
Onderdeel van kamerstukdossier 31839 -761 Jeugdzorg.
Onderdeel van zaak 2020Z24718:
- Indiener: T. van Ark, minister voor Medische Zorg
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2020-12-16 10:00: Procedurevergadering VWS (via videoverbinding) (Procedurevergadering), vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2021-01-13 15:00: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2021-01-27 10:00: Extra procedurevergadering commissie VWS (groslijst controversieel verklaren) (Procedurevergadering), vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2022-03-23 14:00: Governance in de zorgsector / Inspectie IGJ / Patiënten en cliëntenrechten (Inbreng schriftelijk overleg), vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2022-09-08 14:35: Aansluitend: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2020-2021 |
31 839 Jeugdzorg
Nr. 761 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 11 december 2020
Hierbij bied ik u aan het op 7 december jl. verschenen adviesrapport van Verdonck, Klooster & Associates (VKA) over de informatievoorziening van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)1.
In maart van dit jaar is IGJ gestart met de stapsgewijze implementatie van een nieuw ICT-zaaksysteem, SPEC. Tijdens de implementatie werd duidelijk dat het systeem in de praktijk onvoldoende aansluit op de manier waarop IGJ toezicht wil houden. In september van dit jaar besloot IGJ daarom de verdere uitrol van SPEC en haar informatievoorziening tegen het licht te houden. VKA werd gevraagd om een breed advies te geven over de informatievoorziening binnen IGJ. En met de specifieke vraag of SPEC als applicatie de toezichthoudende taak nu en in de toekomst voldoende ondersteunt.
De conclusies van VKA nopen tot een pas op de plaats. IGJ beraadt zich, mede op basis van de uitkomsten van het VKA-onderzoek, op een passend vervolg. De circa honderd IGJ-medewerkers die nu al in SPEC werken zullen in de tussentijd gecontroleerd teruggaan naar de bestaande systemen. Daarmee worden risico’s voor het lopende toezichtsproces uitgesloten. IGJ laat verder aanvullend extern onderzoek uitvoeren naar het verloop van de ontwikkeling en invoering van SPEC om lering te trekken uit deze situatie.
De kosten van het project Informatievoorziening van Morgen, waar de ontwikkeling van SPEC onderdeel van was, bedroegen circa € 29 mln. Daarnaast is over 2020 een bedrag van € 6,2 mln. direct of indirect toe te rekenen aan bouw, ontwikkeling, beheer en implementatie van SPEC. Dat is inclusief de kosten voor het eigen personeel. Financiële gevolgen van een besluit om te stoppen met SPEC worden in kaart gebracht, dit is afhankelijk van de wijze waarop de informatievoorziening binnen de IGJ in de toekomst wordt vormgegeven.
Uw Kamer ontvangt voorafgaand aan het AO Governance in de zorgsector, inspectie IGJ, patiënten en cliëntenrechten en zorgfraude op 20 januari 2021 een nadere reactie op het rapport, de vormgeving van het externe onderzoek en informatie over de gevolgen voor de verdere ontwikkeling van de informatievoorziening binnen IGJ.
De Minister voor Medische Zorg,
T. van Ark
Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.↩︎