[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Herbeoordeling signalen waardedaling en Commissie Bijzondere Situaties op afstand van NAM

Gaswinning

Brief regering

Nummer: 2020D52339, datum: 2020-12-14, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-33529-832).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 33529 -832 Gaswinning.

Onderdeel van zaak 2020Z24928:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021

33 529 Gaswinning

Nr. 832 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 december 2020

Hierbij geef ik uw Kamer een update over twee lopende onderwerpen: de beoordeling van ontvangen signalen met betrekking tot de vergoedingen van schade door waardedaling van de NAM en over Commissie Bijzondere Situaties (CBS).

Wenselijkheid herbeoordeling schade door waardedaling

In het WGO op 12 november jl. (Kamerstuk 35 570 XIII, nr. 72) en tijdens het Vragenuur op 24 november jl. (Handelingen II 2020/21, nr. 28, mondelinge vragen van het lid Beckerman aan de Ministerie van Economische Zaken en Klimaat over het terugvoderen van vergoedingen in aarbedvingsgebied Groningen) heb ik met uw Kamer gesproken over schade door waardedaling en signalen van bewoners die ontevreden zijn met de vergoeding van NAM nu de regeling van het IMG bekend is. De leden Agnes Mulder (CDA), de Vries (VVD), Sienot (D66) en Dik-Faber (CU) vroegen aandacht voor de signalen die zij binnenkrijgen over bewoners die ontevreden zijn met de vergoeding van NAM nu de regeling van het IMG bekend is. Ik heb uw Kamer daarom verzocht om concrete voorbeelden en ik heb toegezegd dat ik mij wil verdiepen in de vraag of deze bewoners recht is gedaan. Inmiddels heb ik voldoende signalen ontvangen over dit onderwerp, circa 115. Ik ben zowel de betreffende bewoners als uw Kamer erkentelijk voor het aandragen dan wel doorgeleiden van de signalen.

Het antwoord op de vraag of aan deze gevallen recht is gedaan, is complex. Om een goed onderbouwd antwoord te kunnen geven op de vraag of bewoners recht is gedaan, zal ik een onafhankelijk oordeel vragen op basis van onderzoek door een externe partij. Dit proces is inmiddels in gang gezet. Hierbij zal gebruik worden gemaakt van een steekproef bestaande uit de doorgeleide signalen en uit de overige aanvragen van bewoners. Het streven is dat de uitkomsten van het onderzoek in maart 2021 gereed zijn. Vervolgens zal ik uw uw Kamer informeren over deze uitkomsten en over eventuele benodigde vervolgacties. Daarbij wil ik vooropstellen dat ook bewoners, die geen signaal hebben doorgegeven aan de Kamer, niet buiten de boot vallen en onderdeel zijn van de scope van eventuele benodigde vervolgacties. Het aandragen van nieuwe signalen, is dus niet meer nodig.

Toekomst Commissie Bijzondere Situaties (CBS)

Om NAM volledig uit het systeem te halen, worden verschillende onderwerpen publiekrechtelijk ingeregeld. NAM heeft de adviezen van de CBS altijd uitgevoerd en gefinancierd. Nu de afhandeling van schade en de versterkingsoperatie door de overheid wordt uitgevoerd, heeft NAM aangegeven haar rol bij CBS per 1 januari aanstaande te beëindigen. De CBS vervult echter nog een belangrijke rol: de CBS biedt sinds 2014 een vangnet voor kwetsbare mensen in schrijnende situaties als gevolg van aardbevingen in Groningen. Het werk dat de CBS doet betreft geen schadevergoeding of versterking, maar het vanuit een geheel onafhankelijke positie leveren van maatwerkoplossingen aan mensen die als gevolg van de aardbevingen in Groningen in medische, psychische, sociale en/of financiële nood verkeren. Daarom heb ik in overleg met de provincie Groningen gezocht naar een oplossing waarbij de CBS haar werkzaamheden voort kan zetten. De CBS zal gefinancierd worden vanuit de provincie, die hiervoor middelen krijgt van het Rijk: per januari 2021 tot en met mei 2022 – in lijn met de duur van de instelling van de leden van de Commissie – stel ik € 4,5 mln. euro ter beschikking aan de provincie Groningen ten behoeve van de CBS, op basis van de inschatting van de CBS van de jaarlijkse uitgaven. De provincie hevelt vervolgens de ontvangen middelen voor de CBS over naar een derdenrekening onder toezicht van een notaris. Een notaris zal de besluiten die de CBS neemt uitvoeren. Op deze manier wordt de onafhankelijkheid van de CBS gewaarborgd. De dekking voor dit vangnet wordt verwerkt in de voorjaarsnota.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,
E.D. Wiebes