Rapport van RIVM met eerste schatting van gezondheidseffecten
Kwaliteit van zorg
Brief regering
Nummer: 2020D52384, datum: 2020-12-15, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31765-540).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: T. van Ark, minister voor Medische Zorg (Ooit VVD kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 31765 -540 Kwaliteit van zorg .
Onderdeel van zaak 2020Z24947:
- Indiener: T. van Ark, minister voor Medische Zorg
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2020-12-15 14:00: Debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus (Plenair debat (debat)), TK
- 2020-12-16 10:00: Procedurevergadering VWS (via videoverbinding) (Procedurevergadering), vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2021-01-12 15:15: Regeling van Werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2021-05-12 14:15: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2020-2021 |
31 765 Kwaliteit van zorg
25 295 Infectieziektenbestrijding
Nr. 540 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 15 december 2020
Vandaag heeft het RIVM het rapport «Impact van de eerste COVID-19 golf op de reguliere zorg en gezondheid. Inventarisatie van de omvang van het probleem en eerste schatting van gezondheidseffecten.» gepubliceerd. Tijdens het debat op 18 november jl. heb ik aan het lid Wilders (PVV) toegezegd1uw Kamer dit rapport toe te zenden, zie bijlage2. Het rapport geeft een inschatting van de gezondheidsschade die is opgetreden door het wegvallen van de reguliere zorg door COVID-19 tijdens de eerste golf van 12 maart tot en met 31 augustus 2020.
Het eerste deel van het RIVM rapport geeft een uitgebreid overzicht van de minder of anders geleverde zorg tijdens de eerste golf voor de ziekenhuiszorg, huisartsenzorg, farmaceutische zorg, paramedische zorg, verpleging, verzorging en thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, mondzorg, zorg voor jeugd en gezin, zorg voor kwetsbare groepen en overige sectoren van de zorg. In het tweede deel van het rapport is door het RIVM voor de ziekenhuiszorg een schatting gemaakt van de gezondheidseffecten. Het RIVM doet daarbij een aantal constateringen:
– Bij de onderzochte aandoeningen is gemiddeld 23% minder zorg geleverd, doordat een deel van de reguliere medisch specialistische zorg vanwege de corona infecties is uitgevallen. In de eerste weken was het uitval percentage boven de 50%, maar aan het eind was er zelfs even sprake van extra zorg, waardoor achterstanden tijdelijk konden worden ingelopen.
– Het minimale gezondheidsverlies bedraagt ongeveer 50.000 gezonde levensjaren. Het RIVM maakt duidelijk dat de meeste verloren gezonde levensjaren het gevolg zijn van het wegvallen van behandelingen binnen de specialismen oogheelkunde en orthopedie, zoals staar-, knie- en heupoperaties.
– De schattingen over de gevolgen voor kankerpatiënten vallen buiten de berekeningen van het RIVM. Het RIVM heeft wel een inschatting gemaakt van de gevolgen voor melanoom, de agressiefste vorm van huidkanker. Naar schatting zijn ongeveer 1.600 tot 2.800 gezonde levensjaren verloren gegaan door deze uitgevallen zorg.
Het rapport maakt inzichtelijk dat het gezondheidsverlies door de COVID-19 infecties zich zeker ook voordoet bij mensen die geen COVID-19 infectie hebben gehad. De cijfers zijn groots en een persoonlijk drama voor velen. Het geschatte verlies aan gezonde levensjaren is gebaseerd op 28% van de medisch specialistische zorg en hoewel het RIVM laat weten, dat dit voor de totale medisch specialistische zorg niet drie of vier keer zo hoog uitkomt, is het gezondheidsverlies voor alle mensen enorm en toont het ons de urgentie om de corona infecties tegen te gaan. Het RIVM wijst erop dat het verlies deels ongedaan gemaakt kan worden indien de zorg op een later moment alsnog wordt geleverd.
Om de gezondheidsschade zo klein mogelijk te houden, is het dan ook belangrijk om met zijn allen het coronavirus en de infecties onder controle te krijgen. Dat kan enerzijds door ons te houden aan de gezamenlijke gedragsregels en anderzijds doordat mensen bij medische klachten contact opnemen met hun huisarts, zodat een medische afweging kan worden gemaakt voor de best mogelijke behandeling.
De Minister voor Medische Zorg,
T. van Ark