[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Governance van het cybersecuritystelsel en de bescherming van vitale infrastructuur

Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Brief regering

Nummer: 2020D53323, datum: 2020-12-17, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-26643-732).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 26643 -732 Informatie- en communicatietechnologie (ICT).

Onderdeel van zaak 2020Z25399:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021

26 643 Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Nr. 732 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 december 2020

Hierbij bied ik uw Kamer het rapport «Cybersecurity A State-of-the-art Review: Phase 2» aan, dat is opgesteld in opdracht van het WODC1. Achtergrond van dit onderzoek is de ambitie van de NCTV om tot een onderzoekagenda te komen, zodat beleid zoveel mogelijk kan aansluiten bij actuele wetenschappelijke inzichten. In de eerste fase van het onderzoek is daarom een verkenning gedaan naar de actuele stand van kennis, waaronder voor het onderwerp cybersecurity. Bijgevoegde tweede fase is een vervolgonderzoek dat verder ingaat op twee onderwerpen: cybersecurity governance vanuit nationale veiligheidsperspectief en de bescherming van vitale infrastructuur. Het onderzoek doet aanbevelingen voor de Nederlandse cybersecurityaanpak.

In de kabinetsreactie op het WRR-rapport «Voorbereiden op digitale ontwrichting» van 20 maart 20202 en mijn beleidsreactie op het CSBN 20203 heb ik aangegeven dat we moeten waken voor een te grote versnippering qua regie en informatievoorziening vanuit de rijksoverheid. Daarom zijn in de kabinetsreactie op het WRR-rapport verschillende maatregelen opgenomen die als doel hebben het huidige stelsel in kaart te brengen, tekortkomingen te signaleren en indien nodig wetswijzigingen door te voeren. Ik heb daarbij uw Kamer toegezegd om een verkenning uit te voeren naar onder andere de wettelijke bevoegdheden die het mogelijk maken om informatie te delen en/of in het uiterste geval in te grijpen bij de rijksoverheid en vitale en niet-vitale organisaties.

Mijn beleidsreactie op het bijgevoegde onderzoek naar de governance van het cybersecuritystelsel en de bescherming van vitale infrastructuur zal ik daarom meenemen in mijn brief met de uitkomsten van deze verkenning, die ik in januari met uw Kamer zal delen.

De Minister van Justitie en Veiligheid,
F.B.J. Grapperhaus


  1. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎

  2. Kamerstukken 26 643 en 30 821, nr. 673.↩︎

  3. Kamerstuk 26 643, nr. 695.↩︎