[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Derde voortgangsrapportage actieplan voedselveiligheid

Voedselveiligheid

Brief regering

Nummer: 2020D53812, datum: 2020-12-21, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-26991-576).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 26991 -576 Voedselveiligheid.

Onderdeel van zaak 2020Z25622:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021

26 991 Voedselveiligheid

Nr. 576 BRIEF VAN DE MINISTERS VOOR MEDISCHE ZORG EN VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 december 2020

Hierbij bieden wij u de derde en tevens laatste voortgangsrapportage aan1 van het Actieplan Voedselveiligheid dat op 21 december 2018 aan uw Kamer is gestuurd (Kamerstuk 26 991, nr. 549). Het actieplan is opgesteld naar aanleiding van de aanbevelingen van de Commissie Sorgdrager in juni 2019 over het fipronil-incident.

Het Actieplan heeft als doel om de voedselveiligheid beter te borgen. De private partijen uit de eierketen, de toezichthouder en departementen hebben ieder de afgelopen twee jaar met hoge prioriteit gewerkt aan de uitvoering van de acties. Dit heeft ertoe geleid dat nagenoeg alle acties zijn afgerond.

Zo worden er binnen het kwaliteitssysteem IKB Ei meer stoffen dan voorheen in de eieren bemonsterd, vinden er onaangekondigde controles bij de bedrijven plaats door de certificerende instellingen, is er een borgingssystematiek voor het middelengebruik op pluimveebedrijven en is een meldpunt ingericht waar bedrijven signalen over voedselfraude of mogelijke onveilige middelen kunnen melden.

Alle partijen (eiersector, NVWA en departementen) hebben hun crisisdraaiboeken aangescherpt en gezamenlijk geoefend. Binnen de NVWA is de interne behandeling van signalen en afstemming tussen toezicht en opsporing verbeterd en er zijn afspraken gemaakt over de wederzijdse gegevensuitwisseling tussen IKB Ei en NVWA.

Uw Kamer heeft in april en in november 2019 de eerdere voortgangsrapportages ontvangen (Kamerstuk 26 991, nr. 561). De voorliggende rapportage ontvangt u later dan gepland als gevolg van de aandacht die COVID-19 heeft gevraagd van de partijen die zijn betrokken bij het actieplan.

Uitvoering acties in de periode van de derde voortgangsperiode

In de bijgevoegde rapportage zijn de activiteiten van de eierketen, de NVWA en de ministeries van LNV en VWS vanaf november 2019 tot en met oktober 2020 beschreven.

De eierketen heeft in het afgelopen jaar alle nog openstaande acties uitgevoerd. De inspanningen van de eiersector hebben er onder andere in geresulteerd dat IKB Ei voor de legeindbedrijven is geaccepteerd bij Ketenborging.nl.

De NVWA heeft samen met de eiersector stappen gezet op het gebied van wederzijde informatie-uitwisseling. Dit heeft geleid tot afspraken die zijn vastgelegd in een overeenkomst tussen de NVWA en de eigenaar van IKB Ei.

De departementen hebben in 2020 voor de eerste keer een gezamenlijke opdracht voor voedselveiligheid verleend aan de NVWA. Met deze eenduidige werkwijze is de aansturing en relatie met de toezichthouder duidelijker geworden.

Het afgelopen jaar zijn ook de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid uit het rapport over opkomende voedselveiligheidsrisico’s geïmplementeerd. VWS en LNV hebben signaleringsoverleggen ingesteld waarin door experts de vroeg-signalering van voedselveiligheidsrisico’s plaats vindt.

Over de opvolging van de aanbevelingen in het rapport van ABD-Topconsult «De NVWA; bewaker ook beleidsmaker» bent u in onze brief van 19 november jl. separaat geïnformeerd2.

Doorlopende acties

Enkele acties uit het actieplan zijn nog in uitvoering. Het betreft met name de voorgenomen aanpassingen van de wetgeving voor het versterken van het toezichtinstrumentarium van de NVWA. Het gaat onder andere om de aanpassing van de Warenwet en de Wet dieren voor toepassing van de wet Bibob en een meldplicht voor private laboratoria. De voorbereiding van deze wetstrajecten vraagt veel afstemming en zal zo snel mogelijk verder worden afgerond.

Versterking zelfregulering overige sectoren

De lessen en aanbevelingen van de commissie Sorgdrager moeten zoveel mogelijk ook door de overige voedselproducerende sectoren worden benut. Op verzoek van de departementen zijn de sectoren in september 2019 het project Private borging voedselketens gestart onder onafhankelijke leiding van de heer Bart Jan Krouwel.

Het project zal eind 2020 worden afgerond met een eindrapportage met de inzichten van de sectoren over de stand van de zelfregulering in de diverse ketens. Tevens heeft de afgelopen periode, mede op verzoek van de private sectoren, de externe evaluatie van het instrument Ketenborging.nl plaats gevonden.

Wij zullen het eindrapport van het Project Private Borging Voedselketens en het evaluatierapport van Ketenborging.nl begin 2021 met uw Kamer delen en aangeven welke vervolgacties hierover met de sectoren zijn afgesproken.

Samenwerking: terugblik en vervolg

VWS, LNV, NVWA en de partijen uit de eierketen kijken over het algemeen tevreden terug op de samenwerking aan het actieplan in de afgelopen twee jaren en de resultaten die zijn bereikt. Er vindt in het najaar van 2021 een gezamenlijke evaluatie plaats van het actieplan. Hierin zal extra aandacht worden gegeven aan de acties die nu nog niet zijn afgerond. Uw Kamer zal eind 2021 worden geïnformeerd over de evaluatie van het actieplan.

Het werken aan de voedselveiligheid is nooit klaar. Partijen zullen ook na de afronding van het actieplan zich hiervoor blijven inzetten. De samenwerking aan het actieplan heeft een goede basis gelegd voor het gezamenlijk verder versterken van het systeem voor de voedselveiligheid.

De Minister voor Medische Zorg,
T. van Ark

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
C.J. Schouten


  1. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎

  2. Kamerstuk 33 835, nr. 175↩︎