[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Inbreng verslag van een schriftelijk overleg over voorhang ontwerpbesluit tot wijziging van het Mediabesluit 2008 in verband met versterking van het toekomstperspectief van de publieke omroep (Kamerstuk 35554-30)

Wijziging van de Mediawet 2008 met het oog op de versterking van het toekomstperspectief van de publieke omroep

Inbreng verslag schriftelijk overleg

Nummer: 2021D01000, datum: 2021-01-11, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (nds-tk-2021D01000).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2020Z23525:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


2021D01000 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Binnen de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben enkele fracties de behoefte om vragen en opmerkingen voor te leggen over de brief van de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media d.d. 2 december 2020 inzake voorhang ontwerpbesluit tot wijziging van het Mediabesluit 2008 in verband met versterking van het toekomstperspectief van de publieke omroep (Kamerstuk 35 554, nr. 30).

De voorzitter van de commissie,
Tellegen

De adjunct-griffier van de commissie,
Bosnjakovic

Inhoud blz.
I Vragen en opmerkingen uit de fracties 2
Inbreng van de leden van de CDA-fractie 2
II Reactie van de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media 2

I Vragen en opmerkingen uit de fracties

Inbreng van de leden van de CDA-fractie

De leden van de CDA-fractie hebben met belangstellingen kennisgenomen van de voorhang ontwerpbesluit tot wijziging van het Mediabesluit 2008 in verband met versterking van het toekomstperspectief van de publieke omroep. Deze leden hebben de volgende vragen en opmerkingen.

Taak NTR

De leden van de CDA-fractie lezen in de visiebrief van de Minister1 dat onder paragraaf 4.1 wordt gesproken over het scherper positioneren van de NTR2. Deze leden lezen dat de Minister er in het mediabesluit voor kiest om consumentenvoorlichting te schrappen als taak en culturele programmering slechts na afstemming te laten plaatsvinden. De visiebrief rept echter ook over aanscherping van de taak rond de programmering voor etnische en culturele minderheden. Wat is de reden dat dit niet terugkeert in het mediabesluit, zo vragen deze leden. De leden lezen verder dat de NTR vanaf de komende concessieperiode alleen na overleg met andere omroepen, over op welke aspecten de NTR aanbod van culturele aard kan verzorgen, programmering in die richting verzorgt. De Nederlandse Publieke Omroep behoudt daarbij een coördinerende rol. Vatten deze leden de zinsneden goed op als zij concluderen dat de NTR pas dan een programma van culturele aard verzorgt als geen ledenomroep zich bereid heeft verklaard om de productie van het beoogde programma op zich te nemen? Of spelen nog andere factoren een rol bij de toekenning van het programma aan de NTR? In de visiebrief beoogt de Minister een verdergaande bestuurlijke samenwerking en/of samengaan van de twee taakomroepen om bestuurlijke kosten en drukte te verminderen. Beide hebben daartoe voornemens gepresenteerd. Heeft de Minister overwogen om de doelstelling in de visiebrief als een evaluatiebepaling toe te voegen aan artikel 3c lid 3? Zo nee, waarom niet, zo vragen de leden.

II Reactie van de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media


  1. Kamerstuk 32 827, nr. 157↩︎

  2. De NTR is een Nederlandse publieke omroep, die in 2010 is ontstaan uit een fusie van de Nederlandse Programma Stichting, Teleac en RVU.↩︎