Inbreng verslag van een schriftelijk overleg over de voortgangsrapportage Wind in de Zeilen (Kamerstuk 33358-32)
Marinierskazerne Zeeland
Inbreng verslag schriftelijk overleg
Nummer: 2021D01771, datum: 2021-01-14, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (nds-tk-2021D01771).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: E. Ziengs, voorzitter van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken (Ooit VVD kamerlid)
- Mede ondertekenaar: F.M.J. Hendrickx, adjunct-griffier
Onderdeel van zaak 2020Z23361:
- Indiener: R.W. Knops, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
- Volgcommissie: vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- Volgcommissie: vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat (2017-2024)
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Binnenlandse Zaken
- 2020-12-03 15:20: Aansluitend aan de Stemmingen: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2020-12-17 18:00: Procedurevergadering commissie voor Binnenlandse Zaken (videoverbinding) (Procedurevergadering), vaste commissie voor Binnenlandse Zaken
- 2021-01-14 14:00: Voortgangsrapportage Wind in de Zeilen (33358-32) (Inbreng schriftelijk overleg), vaste commissie voor Binnenlandse Zaken
- 2023-06-08 15:00: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
2021D01771 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG
De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken heeft enkele vragen en opmerkingen over de brief van de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 1 december 2020 (TK 33 358, nr. 32) houdende de voortgangsrapportage over het bestuursakkoord «Wind in de Zeilen».
De voorzitter van de commissie,
Ziengs
De adjunct-griffier van de commissie,
Hendrickx
VVD
De leden van de VVD-fractie danken de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor de brief met betrekking tot de voortgangsrapportage «Wind in de Zeilen». Graag willen de leden van de VVD-fractie de Staatssecretaris een aantal vragen over de voortgangsrapportage voorleggen.
De leden van de VVD-fractie vragen zich af of er nog risico’s zijn in het uitvoeringsproces waarmee rekening gehouden moet worden? Worden alle doelstellingen, binnen de tijd, gehaald?
Met betrekking tot Fiche B: Law Delta vragen de leden van de VVD-fractie de Staatssecretaris op welke wijze het Rijk betrokken is bij de ontwikkeling en bestemming van de omliggende gronden van het complex. Zij constateren dat het justitieel complex aanmerkelijk minder ruimte in beslag neemt dan de Marinierskazerne in zou nemen.
In Fiche F: Bereikbaarheid lezen voornoemde leden dat er één keer per uur een intercity zal gaan rijden tussen Vlissingen en Rotterdam. Gaat het hierbij om zeven dagen per week, van begin tot het einde van de dienstregeling? Daarnaast wordt de frequentie van de intercity mogelijk uiterlijk in 2030 verhoogd, wanneer onder meer sprake is van een «gezonde businesscase». De leden van de VVD-fractie vragen zich af of hierbij wel het doel («structuur versterken») en niet het middel («inspelen op een sterke structuur») centraal staat. Zij vragen de staatssecretaris hierop in te gaan.
Voorts staat in Fiche H: Zorg, dat getracht wordt de Zeeuwse eerstelijnszorg te verbeteren door het structureel opleiden van huisartsen en PA’s binnen Zeeland gedurende de gehele opleidingsduur. Door de Hogeschool Arnhem-Nijmegen wordt hier thans onderzoek naar verricht. Bent u het met de leden van de VVD-fractie eens dat het opleiden onderdeel is van de compensatie, en kunt u verzekeren dat de opleiding inderdaad in Zeeland zal plaatsvinden?
Voorgenoemde leden hechten eraan om bij Fiche K: Ontvlechten Evides en PZEM te vermelden dat de Zeeuwse overheden aandeelhouder zijn van PZEM en derhalve indirect eigenaar van de aandelen Evides. Klopt het dat wanneer gesproken wordt over ondersteuning van financieringsconstructies, waarbij Zeeland mogelijk geld moet lenen met hulp van het Rijk, Zeeland in feite haar eigen bezit aan het kopen is? Zo ja, hoe verhoudt dit zich tot de compensatiegedachte? Zij vragen de Staatssecretaris op deze vragen in te gaan.
Tot slot vragen de leden van de VVD-fractie de Staatssecretaris of de voortgang en energie die thans in dit dossier zichtbaar is, de komende maanden voortgezet zullen worden, gelet op de komende Tweede Kamerverkiezingen in maart van dit jaar en de daarop volgende formatieperiode.
CDA
De leden van de CDA-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van de voortgangsrapportage over het bestuursakkoord «Wind in de Zeilen». Deze leden hebben waardering voor de voortvarende uitvoering van het bestuursakkoord dat het Rijk, de provincie Zeeland, de gemeente Vlissingen en het waterschap Scheldestromen met elkaar hebben gesloten op 26 juni 2020.
Deze leden hebben op één punt een vraag. In de voortgangsrapportage wordt stilgestaan bij de ontvlechting van drinkwaterbedrijf Evides en de Provinciale Zeeuwse Energie Maatschappij (PZEM). Volgens de planning is in november 2020 een adviesrapport opgeleverd over de ontvlechting van Evides uit PZEM en wordt eind januari 2021 een besluit over de ontvlechting genomen. De leden van de CDA-fractie vragen de Staatssecretaris aan te geven wat de uitkomst van het overleg daarover is en aan de Kamer nader te duiden welke rol de ontvlechting in financiële zin speelt in het totaalpakket van het bestuursakkoord.
ChristenUnie
De leden van de ChristenUnie-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van de voortgangsrapportage over het bestuursakkoord «Wind in de Zeilen». Deze leden vinden het van groot belang dat Zeeland ruimhartig wordt gecompenseerd voor de geleden schade en dat de rijksoverheid zich hierin een betrouwbare partner betoont. Dat is niet alleen van sociaaleconomisch belang, maar ook van belang voor het herstel van het vertrouwen van inwoners en bestuurders in de overheid. Vertrouwen dat, met het besluit tot het niet vestigen van de Marinierskazerne in Vlissingen, beschadigd is.
De leden van de ChristenUnie-fractie lezen met instemming dat de eerste resultaten zijn geboekt en dat de uitvoering van het bestuursakkoord op schema ligt. Zo is er een vergoeding van gemaakte kosten gedaan, wordt het vermogen van het Investeringsfonds Zeeland vergroot en is de besluitvorming over de ontvlechting van Evides uit de Provinciale Zeeuwse Energie Maatschappij voorbereid.
Op het laatste punt vragen de leden van de fractie van de ChristenUnie naar de voortgang van de besluitvorming. Zij zien de ontvlechting van Evides PZEM als een belangrijke (financiële) bouwsteen onder het pakket. Kan het kabinet aangeven welke gevolgen de momenteel lage energieprijs heeft voor deze ontvlechting? Is het voorstelbaar om een garantstelling van het Rijk als terugvaloptie te hanteren?
De leden van de ChristenUnie-fractie vinden verbeteren van de bereikbaarheid randvoorwaardelijk voor uitvoering van het pakket en voor brede welvaart in Zeeland. Zij vragen welke mogelijkheden er zijn om de projecten en onderzoeken onder het thema bereikbaarheid te versnellen. Waarom staat voor het onderzoek naar de mogelijkheid van frequentieverhoging van de intercity «uiterlijk 2030» als termijn genoteerd? Wordt ook voor het onderdeel bereikbaarheid van het bestuursakkoord gebruik gemaakt van meetbare doelstellingen? Zo ja, welke zijn dit? Zo nee, op basis waarvan wordt dan gestuurd? De leden van de ChristenUnie-fractie spreken hun hoop uit dat de gesprekken en onderzoeken naar de railverbinding Gent-Terneuzen tot een daadwerkelijke verbinding zullen leiden.
De leden van de ChristenUnie-fractie constateren dat een deel van de maatregelen uit het bestuursakkoord bestaan uit onderzoeken. Zij noemen hierbij de rail Gent-Terneuzen maar bijvoorbeeld ook de 380kV-aansluiting voor Zeeuws-Vlaanderen. Zij vragen hoe, na afronding van deze en andere onderzoeken, de besluitvorming over te nemen maatregelen zal plaatsvinden. Daarbij hechten genoemde leden er aan te benadrukken dat behoud van bestaande industrie en werkgelegenheid van groot belang is voor Zeeland.
Ten aanzien van de Law Delta, het Justitieel Complex Vlissingen en het Strategisch Kenniscentrum voor Georganiseerde en Ondermijnende Criminaliteit vragen de leden waar versnelling kan plaatsvinden. Dat komt niet alleen Zeeland ten goede, maar ook de bestrijding van ondermijning in Nederland als geheel. Kan het kabinet aangeven welke rol het SKC-GOC gaat spelen in de bestrijding van ondermijning? Is vanuit de focus op de rechtsstaat en de bestrijding van ondermijning binnen het compensatiepakket, ook in het bijzonder aandacht voor havengebonden ondermijning in de verschillende havengebieden? Wordt er in de uitwerking van de Law Delta bijvoorbeeld aangesloten bij hele concrete maatregelen die worden getroffen in het kader van de aanpak integere en weerbare zeehavens in Zeeland en West-Brabant? Hoe zorgt het kabinet voor samenhang hiertussen?
Terecht is ook de zorg een punt van aandacht binnen het bestuursakkoord. Het is goed dat er extra opleidingsplaatsen komen voor huisartsen, maar hoe wordt de zorginfrastructuur van Zeeland gemonitord? De leden van de ChristenUnie-fractie wijzen bijvoorbeeld op recente problemen bij de jeugdzorg in Zeeland.
Tot slot vragen de leden van de ChristenUnie-fractie het kabinet blijvend de daadwerkelijke meerwaarde van het pakket te monitoren. Op economisch gebied, maar ook zeker op sociaalmaatschappelijk gebied. Welke bijdrage kan de monitor Brede Welvaart spelen in het zicht houden op de brede gevolgen van dit pakket voor Zeeland?