[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Coulancemaatregelen rijbewijzen en code 95 a.g.v. maatregelen 14 december 2020

Maatregelen verkeersveiligheid

Brief regering

Nummer: 2021D02583, datum: 2021-01-21, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29398-894).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 29398 -894 Maatregelen verkeersveiligheid.

Onderdeel van zaak 2021Z01072:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021

29 398 Maatregelen verkeersveiligheid

25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 894 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 januari 2021

In mijn brief van 23 december jl.1 heb ik uw Kamer geïnformeerd over de verlenging van een aantal coulancemaatregelen ten behoeve van IenW sectoren in het licht van de aanscherping van de COVID-19 maatregelen van 14 december 2019.

Hierin heb ik aangegeven dat, vooruitlopend op een verlenging van de Europese noodverordening (Omnibus I)2, een tijdelijke coulance voor rijbewijzen en codes 95 die op of na 1 december 2020 (zijn) verlopen wenselijk is, gezien de COVID-19 gerelateerde problemen die sommige rijbewijshouders ondervinden bij het verlengen van het rijbewijs. Daarnaast worden beroepschauffeurs geconfronteerd met het probleem dat zij als gevolg van de lockdown hun 35 uur nascholing niet kunnen afronden om de code 95 te vernieuwen.

Voor deze coulance moest nog afstemming plaatsvinden met het Verbond van Verzekeraars en het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Daarnaast is gekeken naar de noodzaak van een vergelijkbare coulance voor mensen met een rijbewijs uit derde landen, omdat een dergelijke coulance niet wordt geregeld in een nieuwe Europese verordening.

Inmiddels heeft deze afstemming plaatsgevonden. Op basis hiervan deel ik u het volgende mee:

1. Er geldt een coulance voor alle rijbewijshouders voor alle categorieën (inclusief het T-rijbewijs) van wie de geldigheidsduur van het rijbewijs is verstreken of verstrijkt in de periode vanaf 1 december 2020 tot 1 maart 2021. Dit geldt ook voor EU-onderdanen die in Nederland verblijven met een verlopen rijbewijs van een andere lidstaat. De coulance wordt vervangen door een officiële verlenging indien voor 1 maart a.s. de nieuwe Europese verordening (Omnibus II) in werking treedt.

Deze coulance geldt niet voor rijbewijzen waarvoor bestuursrechtelijke of strafrechtelijke maatregelen zijn genomen, zoals een invordering of schorsing van de geldigheid.

Een verlopen rijbewijs kan niet als identificatiemiddel worden gebruikt, met uitzondering van situaties waarbij sprake is van zorgafname, bijvoorbeeld bij ziekenhuisopname.

2. Er geldt eenzelfde coulance voor alle beroepschauffeurs waarvan de code 95 verloopt in de periode tussen 1 december 2020 en 1 maart 2021. Deze coulance geldt ook voor de geldigheidsduur van certificaten van cursussen die zijn gevolgd in het kader van de nascholing voor het behalen van een verklaring van nascholing (code 95). Ook hierbij geldt dat de coulance wordt vervangen door een officiële verlenging indien voor 1 maart a.s. de nieuwe Europese verordening (Omnibus II) in werking treedt.

3. Voor niet EU rijbewijzen waarvan de omwisseltermijn van 185 dagen verloopt in de periode tussen 15 december 2020 en 19 augustus 2021 geldt dat mag worden doorgereden met het rijbewijs tot en met 1 oktober 2021, mits het rijbewijs nog geldig was op 14 december 2020. Er kunnen immers vanwege de lockdown geen rijexamens worden afgelegd om dit rijbewijs om te wisselen naar een Nederlands rijbewijs. Er wordt nog bekeken of, en hoe, deze coulance geformaliseerd kan worden in formele wetgeving.

Deze maatregelen betekenen in de praktijk dat personen met een Nederlands of EU-rijbewijs waarvan het rijbewijs en/of de code 95 vanaf 1 december 2020 is verlopen in Nederland kunnen blijven doorrijden. Zij zijn (zo nodig vanaf 1 december 2020 met terugwerkende kracht) verzekerd en zullen bij controle niet bekeurd worden. Dit geldt ook voor personen met een niet-EU rijbewijs mits dit rijbewijs nog op 14 december jl. geldig was. Tevens betekent dit dat de geldigheidsduur van certificaten van cursussen die zijn gevolgd in het kader van de nascholing voor het behalen van een verklaring van nascholing (code 95) tot 1 maart a.s. wordt verlengd.

Aan de Politie en het Openbaar Ministerie wordt verzocht medewerking te verlenen aan de bovengenoemde coulancemaatregelen in de zin dat hen wordt gevraagd in voorkomende gevallen niet handhavend op te treden.

De leden van het Verbond van Verzekeraars ondersteunen deze coulancemaatregel.

Uitstel examens en rijtesten CBR

Na de bekendmaking van de verlengde lockdown heeft het CBR maatregelen bekend gemaakt hoe zal worden omgegaan met theorie-examens, examens voor rijvaardigheid, rijtesten en beroepsexamens die gepland stonden tijdens de lockdownperiode (vanaf 14 december tot 9 februari). Het CBR heeft tot 15 mei a.s. voldoende capaciteit gereserveerd om betrokkenen in de gelegenheid te stellen zonder kosten een nieuw examen of een nieuwe rijtest in te plannen.

Aanvullende coulance geldigheid theoriecertificaten, praktijkexamen voertuigbeheersing motor en de deelexamens voor het verkrijgen van een verklaring voor vakbekwaamheid

In de brief aan uw Kamer van 25 september 20203 is gemeld dat het CBR zou worden verzocht, vooruitlopend op een wettelijke regeling, coulance toe te passen ten aanzien van de geldigheidsduur van resultaten van onder andere theorie- examens rijvaardigheid en de deelexamens voor het verkrijgen van een verklaring voor vakbekwaamheid die verlopen in de periode tussen 1 oktober en 1 januari 2021. Hiervoor geldt een verlenging tot 1 april 2021. Deze coulance gold ook voor de praktijkexamens voertuigbeheersing motor. Gebleken is dat als gevolg van de lockdown een aantal personen binnen deze groep mogelijk problemen gaat ondervinden om voor 1 april a.s. een praktijkexamen rijvaardigheid of een afsluitend examen voor het behalen van de verklaring van vakbekwaamheid te doen. Daarom wordt het CBR verzocht voor het theoriecertificaat rijvaardigheid, deelexamens voor het verkrijgen van een verklaring voor vakbekwaamheid of het praktijkexamen voertuigbeheersing motor die zijn verlopen in de periode vanaf 1 oktober 2020 tot 1 januari 2021 een verlenging toe te passen tot 1 oktober 2021.

Inspectie Leefomgeving en Transport

De ILT ontvangt van mij een aanwijzing die erop is gericht om af te zien van verbalisering in het geval bij controle blijkt dat de code 95 (waarvoor de ILT een handhavende bevoegdheid heeft), is verlopen.

Dienstverlening RDW

Zoals gemeld in mijn brief van 23 december jl.4 heeft de Dienst Wegverkeer (RDW) de verzamelaarsregeling voor het schorsen van voertuigen tijdelijk opengesteld voor alle voertuigen, ongeacht de leeftijd van het voertuig. Dit is gedaan om de lasten voor bedrijven met een groot stilstaand wagenpark te verlichten. Door een voertuig te schorsen hoeft een eigenaar voor een bepaalde periode niet aan de voertuigverplichtingen te voldoen (verzekering, motorrijtuigenbelasting en eventueel APK). Deze regeling is op 18 december jl. in gegaan en zal, nu de lockdown wordt verlengd, in ieder geval van kracht blijven tot het einde van de lockdown.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,
C. van Nieuwenhuizen Wijbenga


  1. Kamerstukken 29 398 en 25 295, nr. 891.↩︎

  2. Verordening van het Europees parlement en de Raad van 25 mei 2020 tot vaststelling van specifieke en tijdelijke maatregelen naar aanleiding van de COVID-19-uitbraak in verband met de vernieuwing of verlenging van bepaalde certificaten, getuigschriften en vergunningen, en het uitstel van bepaalde periodieke controles en periodieke opleidingen op bepaalde gebieden van de vervoerswetgeving (PbEU 2020, L 165).↩︎

  3. Kamerstuk 29 398, nr. 858.↩︎

  4. Zie voetnoot 1.↩︎