[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op verzoek commissie inzake verhoging zorgpremie

Herziening Zorgstelsel

Brief regering

Nummer: 2021D02701, datum: 2021-01-21, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29689-1092).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 29689 -1092 Herziening Zorgstelsel.

Onderdeel van zaak 2021Z01125:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021

29 689 Herziening Zorgstelsel

Nr. 1092 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 januari 2021

De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft mij verzocht een reactie te geven op een ingezonden brief van de P. d. B. te N. d.d. 13 november 2020 aangaande verhoging van de zorgpremie.

In de brief schrijft de briefschrijver over zijn dochter, voor wie de premie in 2021 met 18,35 euro stijgt. Dit strookt volgens de briefschrijver niet met het eerder geschetste beeld dat de premie vijf tot zes euro zou stijgen.

Elk jaar maakt het kabinet in de begroting een inschatting van de verwachte, gemiddelde premie voor de zorgverzekering voor het volgende jaar. Voor 2021 raamde het kabinet in de begroting een premiestijging van gemiddeld 59 euro per jaar, oftewel een stijging van gemiddeld circa 5 euro per maand. Zorgkosten, en dus ook de zorgpremie, stijgen elk jaar door onder andere loon- en prijsstijgingen, extra zorg als gevolg van vergrijzing, nieuwe en betere behandelingen en medicijnen die het basispakket zijn ingestroomd.

De door het kabinet geraamde premie in de begroting is echter niet de daadwerkelijke premie die verzekerden uiteindelijk in het volgende jaar voor hun basisverzekering betalen. Het is namelijk aan de zorgverzekeraars zelf om de premie van hun polissen vast te stellen en het kabinet maakt hier een inschatting van. De raming in de begroting wijkt daarom altijd af van de daadwerkelijke premie.

Daarnaast betreft de geraamde premie in de begroting nadrukkelijk een gemiddelde van de verschillende zorgpremies voor de basisverzekering. Onderliggend bestaan er aanzienlijke verschillen in de premies tussen verschillende polissen en zorgverzekeraars. Deze verschillen worden veroorzaakt door bijvoorbeeld verschillen in het servicelevel dat de zorgverzekeraar biedt en de keuzevrijheid ten aanzien van zorgaanbieders. Daarnaast maakt elke verzekeraar haar eigen inschatting ten aanzien van bijvoorbeeld verwachte zorgkosten en uitvoeringskosten. Daardoor kan ook de premieontwikkeling van jaar op jaar verschillen tussen verschillende polissen en zorgverzekeraars. Indien een verzekerde ook een aanvullende verzekering heeft bovenop de basisverzekering, kan de daadwerkelijke premie die betaald wordt voor de totale zorgverzekering verder afwijken van de geraamde premie. De geraamde premie betreft namelijk een gemiddelde van de verschillende premies voor de basisverzekering. Premies voor de aanvullende verzekering worden hierin niet meegewogen. Een stijging van de premie voor een aanvullende verzekering is een inschatting van de individuele zorgverzekeraar, die veroorzaakt kunnen worden door veranderingen in de pakketkeuze of polisvoorwaarden.

Gegeven de verschillen in de (premies van) polissen heeft iedere verzekerde aan het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om de best passende basisverzekering en desgewenst aanvullende verzekering te kiezen.

De Minister voor Medische Zorg,
T. van Ark