[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

SCoPAFF-vergadering gewasbeschermingsmiddelen 25 en 26 januari 2021

Gewasbeschermingsbeleid

Brief regering

Nummer: 2021D02742, datum: 2021-01-21, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-27858-531).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 27858 -531 Gewasbeschermingsbeleid.

Onderdeel van zaak 2021Z01152:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021

27 858 Gewasbeschermingsbeleid

Nr. 531 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 januari 2021

Hierbij informeer ik uw Kamer over de voorgenomen Nederlandse standpunten inzake de onderwerpen die ter stemming worden voorgelegd aan het eerstvolgende Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF) over regelgeving voor gewasbescherming. Het overleg vindt plaats op 25 en 26 januari 2021. De standpunten zijn ambtelijk voorbereid met de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), op basis van advisering door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

Het bijenrichtsnoer staat niet voor inhoudelijke behandeling geagendeerd voor deze SCoPAFF-vergadering. Op 13 januari 2021 heeft een technische bijeenkomst over het bijenrichtsnoer plaatsgevonden waar ik uw Kamer op 11 januari 2021 over heb geïnformeerd (Kamerstuk 27 858, nr. 528). Naar verwachting zullen de Europese Commissie (EC) en EFSA tijdens deze SCoPAFF-vergadering nader ingaan op de verdere planning voor het bijenrichtsnoer voor de komende periode.

De onderstaande punten staan op de agenda ter (mogelijke) stemming (de zogenaamde B-punten).

Vaststellen van een standaard data format voor aanvragen

Hierbij wordt een standaard data format vastgesteld voor aanvragen voor de goedkeuring van werkzame stoffen en aanvragen voor wijzigingen van de goedkeuringsvoorwaarden van werkzame stoffen. Het standaard data format is opgesteld door EFSA en gebaseerd op het IUCLID aanvraagsysteem1. Het gaat gelden voor aanvragen ingediend vanaf 27 maart 2021. Het Ctgb adviseert positief op het voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens in te stemmen met het voorstel van de EC.

De werkzame stof Benfluralin

Deze stof wordt gebruik als herbicide. In Nederland is één middel op basis van deze stof toegelaten in verschillende gewassen, waaronder cichorei, peulvruchten, sla en verschillende koolgewassen. De EC stelt voor de goedkeuring van benfluralin niet te hernieuwen vanwege risico’s voor vogels, zoogdieren en waterorganismen. Op verzoek van verschillende lidstaten, waaronder Nederland, heeft de EC aan de rapporterende lidstaat en de European Food Safety Authority (EFSA) gevraagd of risicoreducerende maatregelen mogelijk zijn. Uit de analyse blijkt echter dat de genoemde risico’s onvoldoende kunnen worden ondervangen met risicoreducerende maatregelen.

Dit voorstel van de EC stond reeds op de agenda van de SCoPAFF-vergadering van december 2020. Omdat het voorstel op onvoldoende steun van de lidstaten kon rekenen, werd de stemming uitgesteld. Nu wordt het voorstel ongewijzigd alsnog aan de lidstaten voorgelegd. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens in te stemmen met het voorstel van de EC.

De laagrisico stof Waterig extract van gekiemde zaden van Lupinus albus

Dit betreft een nieuwe werkzame stof met een beoogde toepassing als fungicide in de teelt van aardbei en tomaat. De EC stelt voor deze werkzame stof goed te keuren als laagrisico stof. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens in te stemmen met het voorstel van de EC.

De werkzame stof Prosulfuron

Deze werkzame stof is een kandidaatstof om te worden vervangen en wordt gebruikt als herbicide. In Nederland zijn 5 middelen op basis van deze stof toegelaten. Bij de hernieuwde goedkeuring van deze werkzame stof werd een restrictie opgenomen dat middelen op basis van prosulfuron maximaal eens per drie jaar mogen worden gebruikt vanwege mogelijke risico’s voor het grondwater. De aanvrager heeft daarop een aanvraag ingediend om deze restrictie te verwijderen, ondersteund met nieuwe wetenschappelijke data. De EC stelt op basis van de risicobeoordeling van EFSA voor om de restrictie te verwijderen omdat is aangetoond dat jaarlijkse toepassing mogelijk is zonder risico’s voor het grondwater. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens in te stemmen met het voorstel van de EC.

De basisstof Keukenzout

De basisstof keukenzout is goedgekeurd als fungicide en insecticide. De EC stelt nu voor de goedkeuring uit te breiden met een herbicidetoepassing tegen een invasieve plantensoort Baccharis halimfolia in zoutige moerassen. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens in te stemmen met het voorstel van de EC.

Tijdelijke verlenging goedkeuringsperiode van 32 werkzame stoffen

De EC stelt voor om de goedkeuring van 32 werkzame stoffen tijdelijk te verlengen met één jaar omdat de besluitvorming buiten de schuld van de aanvrager niet tijdig is afgerond. Deze procedure is vastgelegd in verordening EG 1107/2009 (artikel 17). De herbeoordeling van werkzame stoffen is zeer complex en vraagt grote zorgvuldigheid waardoor de procedure soms wat langer duurt dan gewenst. Zonder tijdelijke verlenging zouden al deze werkzame stoffen van de markt worden gehaald zonder dat een zorgvuldig beoordelings- en besluitvormingsproces is doorlopen. Het Ctgb adviseert positief op het voorstel.

De Nederlandse delegatie is voornemens in te stemmen met het voorstel van de EC.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
C.J. Schouten


  1. https://iuclid6.echa.europa.eu/↩︎