[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) rapport 2018 over inwinning van aardolie, aardgas en minerale delfstoffen door bedrijven aan de Staat

Grondstoffenvoorzieningszekerheid

Brief regering

Nummer: 2021D03636, datum: 2021-01-28, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-32852-141).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 32852 -141 Grondstoffenvoorzieningszekerheid.

Onderdeel van zaak 2021Z01598:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021

32 852 Grondstoffenvoorzieningszekerheid

Nr. 141 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 januari 2021

Hierbij bied ik u, mede namens de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, het Nederlandse rapport over 2018 aan over de activiteiten van de Nederlandse delfstoffenindustrie, dat is opgesteld volgens de standaard van het Extractive Industries Transparency Initiative (EITI).1 Dit rapport ontvangt u in navolging van de eerste rapportage over 2017 (Kamerstuk 32 852, nr. 110).

Het EITI is de internationale standaard die als doel heeft het vergroten van transparantie van het proces van delfstoffenwinning en afdrachten over de winning van aardolie, aardgas en minerale delfstoffen door bedrijven aan de Staat. De EITI-standaard vereist openheid van informatie door de hele waardeketen van de delfstoffenindustrie, van de winning van delfstoffen tot en met de baten voor de samenleving. Wereldwijd zijn 55 landen bij het EITI aangesloten. Het feit dat zij de transparantiestandaard implementeren, is in veel landen een grote stap.

De Nederlandse overheid steunt het EITI vanaf de oprichting in 2002. In 2018 werd het zelf een implementerend land. In tegenstelling tot veel andere landen is in Nederland de meeste informatie over de delfstoffenindustrie reeds publiek beschikbaar. De meerwaarde van de EITI-rapporten is dat informatie over het proces van delfstoffenwinning en afdrachten van bedrijven aan de overheid in een jaar op een feitelijke en begrijpelijke manier in één rapport beschikbaar wordt gesteld. Het doel is dat de informatie bijdraagt aan een goed geïnformeerd debat over de waardeketens en andere aspecten in de delfstoffenindustrie in ons land.

Het rapport over 2018 is evenals het vorige opgesteld en uitgebracht door de Nederlandse EITI multi-stakeholdergroep (MSG), bestaande uit afgevaardigden van het maatschappelijk middenveld, de overheid en het bedrijfsleven.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,
B. van ’t Wout


  1. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎