[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Amendement van het lid Nijboer over een economisch delict bij te hoge huren

Wijziging van de Woningwet naar aanleiding van de evaluatie van de herziene Woningwet

Amendement

Nummer: 2021D07487, datum: 2021-02-18, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 2

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-35517-36).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 35517 -36 Wijziging van de Huisvestingswet 2014, de Woningwet, Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en de Overgangswet nieuw Burgerlijk Wetboek naar aanleiding van de evaluatie van de herziene Woningwet en om de mogelijkheden voor tijdelijke huurovereenkomsten te verruimen.

Onderdeel van zaak 2021Z03389:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021

35 517 Wijziging van de Woningwet naar aanleiding van de evaluatie van de herziene Woningwet

Nr. 36 AMENDEMENT VAN HET LID NIJBOER

Ontvangen 18 februari 2021

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Na artikel IIb wordt een artikel ingevoegd, luidende:

ARTIKEL IIba

Na artikel 41 van de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte wordt een hoofdstuk ingevoegd, luidende:

Hoofdstuk Va. Strafbepaling

Artikel 42

Het is verboden bij de huur en verhuur van woonruimte een huurprijs in rekening te brengen die naar het oordeel van de huurcommissie hoger is dan de op grond van artikel 10, eerste lid, bij de desbetreffende woonruimte behorende maximale huurprijsgrens.

II

Na artikel IIc wordt een artikel ingevoegd, luidende:

ARTIKEL IId

In artikel 1, onder 4°, van de Wet op de economische delicten wordt na het onderdeel «Telecommunicatiewet» een onderdeel ingevoegd, luidende:

de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte, artikel 42;.

Toelichting

Huisjesmelkers maken misbruik van de woningnood en vragen huren die hoger zijn dan toegestaan. Uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) blijkt dat verhuurders gemiddeld € 100 meer vragen dan de maximaal toegestane huur.

De reden dat huisjesmelkers dit blijven proberen, is dat er geen consequenties zijn. In het voor huisjesmelkers meest ongunstige geval worden ze gecorrigeerd door de huurcommissie en dienen ze het verschil tussen de in rekening gebrachte huur en de maximaal toegestane huur terug te betalen. Bij een volgende huurder proberen ze het gewoon opnieuw. Door achterstanden bij de huurcommissie laten uitspraken vaak lang op zich wachten, waardoor de kans afneemt dat verhuurders gecorrigeerd worden. Tijdelijke huurovereenkomsten geven verhuurders een extra machtsmiddel om te voorkomen dat huurders naar de huurcommissie stappen.

Indiener is van mening dat huurders beschermd moeten worden tegen huisjesmelkers die te hoge huren vragen. Daarop zou een stevige boete moeten komen te staan. Dit amendement merkt het vragen van te hoge huren daarom aan als economisch delict. Voortaan is het vragen van een huur hoger dan toegestaan volgens het woningwaarderingsstelsel een overtreding die beboet kan worden met een boete van maximaal de vierde categorie, ter hoogte van € 21.750. De huurcommissie kan vaststellen of het woningwaarderingsstelsel is overtreden.


Nijboer