Rapport Berenschot over sluis MedTech
Hulpmiddelenbeleid in de gezondheidszorg
Brief regering
Nummer: 2021D07839, datum: 2021-02-22, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-32805-113).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: T. van Ark, minister voor Medische Zorg (Ooit VVD kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 32805 -113 Hulpmiddelenbeleid in de gezondheidszorg.
Onderdeel van zaak 2021Z03548:
- Indiener: T. van Ark, minister voor Medische Zorg
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2021-03-10 18:30: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2021-04-14 10:15: Procedures en brieven (Procedurevergadering), vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2022-06-09 10:00: Geneesmiddelenbeleid / Hulpmiddelenbeleid / Pakketbeheer (Commissiedebat), vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2022-06-16 14:16: Aansluitend: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2020-2021 |
32 805 Hulpmiddelenbeleid in de gezondheidszorg
Nr. 113 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 22 februari 2021
Hierbij stuur ik u het rapport van Berenschot naar aanleiding van hun onderzoek naar de mogelijk toegevoegde waarde van een pakketsluis voor (dure) medische technologie, waartoe ik opdracht heb gegeven1. Hiermee geef ik invulling aan de motie van het Kamerlid Raemakers2.
Ik heb inmiddels kennisgenomen van de inhoud van dit rapport. Het rapport geeft een evenwichtig beeld van de voor- en nadelen van een pakketsluis voor (dure) medische technologie, maar ook inzicht in welke reeds bestaande beleidsinstrumenten zijn in te zetten om de betaalbaarheid van medische technologie verder te verbeteren.
Het rapport laat zien dat geïnterviewde respondenten momenteel voldoende mogelijkheden zien om te kunnen onderhandelen over de prijs van medische technologie. Daarnaast geven zij aan dat er te weinig marktfalen is (zoals onacceptabele marktmacht), waarvoor een sluis een oplossing zou kunnen bieden. Ook speelt bijvoorbeeld bescherming door patenten een minder prominente rol ten opzichte van geneesmiddelen. Volgens het rapport biedt de sluis in dat opzicht relatief weinig meerwaarde, en levert vooral belemmeringen in de markt op. Zo zorgt het huidige open pakket principe er namelijk voor dat er veel innovatie plaatsvindt binnen de medische technologie, met alle bijkomende voordelen. De eventuele besparingen die te behalen zijn met een sluis zijn volgens het rapport beperkt en wegen daarnaast waarschijnlijk niet op tegen de nadelen.
Het rapport biedt andere inzichten voor de beheersing van de kosten van medische technologie.
Om te zorgen dat betrokken partijen beter en tijdig kunnen anticiperen op nieuwe innovaties, start ik dit jaar samen met het Zorginstituut een pilot voor een horizonscan voor medische technologie3. Op basis daarvan kan gekeken worden wat de (potentiele) impact van een nieuwe technologie gaat zijn vanuit maatschappelijk en budgettair perspectief. Daarmee is de horizonscan zowel vanuit bekostigings- als implementatie-perspectief een belangrijk instrument dat snellere toegankelijkheid van innovaties met meerwaarde ten goede kan komen.
Met dit rapport ga ik ervan uit dat er een goede afweging kan worden gemaakt tussen de beschreven voor- en nadelen van de invoering van een pakketsluis voor medische technologie maar de beslissing hierover is aan een volgend kabinet.
De Minister voor Medische Zorg,
T. van Ark