[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Planning traject optimalisatie stelsel medische rijgeschiktheid

Maatregelen verkeersveiligheid

Brief regering

Nummer: 2021D08767, datum: 2021-03-01, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29398-901).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 29398 -901 Maatregelen verkeersveiligheid.

Onderdeel van zaak 2021Z04011:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021

29 398 Maatregelen verkeersveiligheid

Nr. 901 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 1 maart 2021

In mijn brief van 8 december 2020 (Bijlage bij Kamerstuk 29 398, nr. 890) heb ik u het rapport toegestuurd met de uitkomsten van het onderzoek door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) en onderzoeksbureau Andersson Elffers Felix (AEF) naar het stelsel van de medische rijgeschiktheid. Het rapport biedt een goede reflectie en belicht waar aanpassingen mogelijk zijn. Dit vraagt nog wel om een concretiseringsslag. Ik wil in 2021 uitwerken welke mogelijkheden er zijn. Zoals toegezegd doe ik u een planning toekomen voor dit traject.

De planning is als volgt:

– In maart 2021 wordt gewerkt aan het uitwerken van varianten, dit zijn combinaties van maatregelen op basis van het SWOV/AEF-onderzoek en het CBR-visiedocument, zodat de samenhang tussen maatregelen goed bezien kan worden. Tevens wordt er gewerkt aan een afweegkader dat gebruikt wordt om te beoordelen of een variant bijvoorbeeld bijdraagt aan de verkeersveiligheid zonder dat het burgers onnodig belemmert in hun mobiliteit.

– Van april 2021 tot en met juni 2021 wordt gestart met een brede maatschappelijke consultatie over deze varianten. Daarbij worden onder meer de volgende partijen betrokken: het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het Ministerie van Justitie en Veiligheid, het Openbaar Ministerie, de rijscholenbranche, artsen, verzekeraars en andere belanghebbenden. Ook wordt er een burgerplatform opgezet.

– Van juli 2021 tot en met december 2021 wordt op basis van de consultatie over de varianten, het aantal varianten teruggebracht naar één voorkeursvariant. Aan de hand daarvan wordt in kaart gebracht wat er voor nodig is om deze voorkeursvariant te realiseren, bijvoorbeeld vervolgacties op gebied van regelgeving en uitvoering.

– Begin 2022 wordt uw Kamer geïnformeerd over de uitkomsten van bovenstaand traject en de betekenis daarvan voor de inrichting van het huidige stelsel medische rijgeschiktheid.

Daarnaast wordt gelijktijdig uitvoering gegeven aan de korte termijnverbeteringen die genoemd zijn in de brief van 8 december 2020.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,
C. van Nieuwenhuizen Wijbenga