[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [šŸ” uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Aankondiging website Organisatie rijksdienst

Vernieuwing van de rijksdienst

Brief regering

Nummer: 2021D09348, datum: 2021-03-08, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiƫle HTML versie (kst-31490-298).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 31490 -298 Vernieuwing van de rijksdienst.

Onderdeel van zaak 2021Z04267:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (šŸ”— origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021

31 490 Vernieuwing van de rijksdienst

Nr. 298 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8Ā maart 2021

De indeling van de rijksdienst wordt regelmatig aangepast aan de eisen van de tijd. Daarnaast worden met enige regelmaat nieuwe taken aan de rijksdienst toevertrouwd. Of worden bestaande taken anders ingevuld. Bij dit (opnieuw) vormgeven van publieke taken staan de beslissers voor een aantal keuzes. Zij moeten bepalen welke manier van organiseren de voorkeur geniet. Wanneer de keuze op taakvervulling door de rijksoverheid valt, is het vervolgens de vraag wat de beste vorm van organiseren is: als onderdeel van een ministerie, als een intern of extern verzelfstandigde eenheid, als een stichting of andere privaatrechtelijke rechtspersoon of misschien als een adviesorgaan?

Voor het omgaan met dergelijke vragen bestaan er op onderdelen diverse kaders. Voor zelfstandige bestuursorganen en adviescolleges gelden kaderwetten. Bij andere onderwerpen (agentschappen, topstructuur en topformatie, functiegebouw rijk, planbureaus, inspecties) bestaan er rijksbrede regels. Een aantal functies in de rijksdienst, zoals de secretaris-generaal en de directeur Financieel-Economische Zaken, zijn in specifieke regelgeving nader omschreven. Met al deze voorschriften is een veelheid aan normen beschikbaar. Hoe met deze beschikbare normen om wordt gegaan en hoe te handelen bij niet nader geregelde onderdelen van de organisatie van de rijksdienst is ook dikwijls een kwestie van gevestigde praktijk. Soms is die neergelegd in brieven en notaā€™s aan de Tweede Kamer of in besluiten of handreikingen van interdepartementale organen.

De staatscommissie Herziening parlementair stelsel overwoog in zijn eindrapport Ā«Lage drempels, hoge dijkenĀ» dat de meeste uitgangspunten en besliskaders over de organisatie van de (rijks)overheid nu verspreid zijn opgetekend in notaā€™s, brieven en beleidsdocumenten. Voor de kenbaarheid en de eenduidigheid van uitgangspunten is dat volgens de commissie niet bevorderlijk.

In een nadere reactie op het advies van de staatscommissie heb ik in mijn brief van 6Ā december 2019 aangekondigd de bestaande afspraken over de inrichting van de rijksdienst vast te leggen in een toegankelijk overzicht (Kamerstuk 34Ā 430, nr. 13). Dat gebeurt vanaf nu op de website www.organisatierijksdienst.nl.

Deze website is daarmee de vindplaats van de geldende kaders en afspraken over de organisatie van de rijksdienst die eerder in allerlei verspreide documenten waren opgenomen.

De website heeft als doel om de ministeries bij de voorbereiding van beslissingen over het (opnieuw) vormgeven van taken behulpzaam te zijn door een gemeenschappelijke basis vast te leggen.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,
R.W. Knops