[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

SBI-codes bij de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

Noodpakket banen en economie

Brief regering

Nummer: 2021D09642, datum: 2021-03-10, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-35420-239).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 35420 -239 Noodpakket banen en economie.

Onderdeel van zaak 2021Z04405:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021

35 420 Noodpakket banen en economie

Nr. 239 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 maart 2021

Bij de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) wordt de subsidie mede bepaald door de hoofdactiviteit waarmee een onderneming staat ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Een ondernemer is wettelijk verplicht bij de inschrijving in het Handelsregister de activiteiten aan te geven die hij uitvoert en bij verandering van activiteiten deze door te geven. De ondernemer geeft daarbij aan wat de belangrijkste activiteit is die de onderneming uitvoert, de hoofdactiviteit. De Kamer van Koophandel registreert de hoofd- en nevenactiviteiten in het Handelsregister.

Op 5 februari jl. heb ik u geïnformeerd over de wijze waarop we invulling geven aan de uitspraken van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in drie zaken over de TVL1. Deze zaken hebben betrekking op de omschrijving van hoofd- en nevenactiviteiten in het Handelsregister. In deze drie zaken heeft het CBb geoordeeld dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) zelfstandig onderzoek moet doen naar de feitelijke hoofdactiviteit van een onderneming indien deze van mening is een andere hoofdactiviteit te hebben dan blijkt op basis van de registratie op 15 maart 2020 in het Handelsregister.

Zoals ik in die brief heb aangegeven, hebben we de uitspraak van het CBb in de drie betreffende zaken ten uitvoer gebracht. De herbeoordeling van de zaken door RVO.nl had als gevolg dat de ondernemers een hogere subsidie ontvangen. Ook heb ik besloten alle afgehandelde en nog lopende bezwaren van ondernemers op dit punt opnieuw te laten beoordelen door RVO.nl. Dit proces is nu gaande.

De ondernemer is zoals hierboven aangegeven zelf verantwoordelijk voor de juiste omschrijving van de activiteiten in het Handelsregister en het tijdig doorgeven van wijzigingen van de activiteiten. Het CBb heeft dit in diverse zaken rondom de TOGS bevestigd en in deze zaken ondernemers die bestrijden dat wordt uitgegaan van de activiteitenomschrijving in het Handelsregister op 15 maart 2020 in het ongelijk gesteld. Het CBb heeft echter wel aangegeven dat dit mede in het licht van de aanhoudende crisis en de financiële gevolgen die dit voor de ondernemers kan hebben, tot een onbevredigende uitkomst kan leiden.

Ik vind dat het CBb hier terecht aandacht voor vraagt. Zeker nu de maatregelen langer duren en ondernemers de steun harder nodig hebben. Ik probeer binnen de ruimte die ik heb en binnen de ruimte die RVO.nl heeft in de uitvoering, ondernemers maximaal te ondersteunen om hun vaste lasten te kunnen dragen. Daarom heb ik besloten vanaf het eerste kwartaal van 2021 anders om te gaan met de activiteitenomschrijving in het handelsregister. Ondernemers van wie de feitelijke activiteiten die zij uitvoerden op 15 maart 2020 in werkelijkheid anders waren dan uit de inschrijving in het Handelsregister blijkt, kunnen op basis daarvan TVL krijgen. Als de ondernemer dit voldoende weet aan te tonen zal RVO.nl bij de subsidieverlening van de hoofdactiviteit die hoort bij die feitelijke activiteiten uitgaan.

Om dit mogelijk te maken, neem ik in de TVL-regeling twee gerichte hardheidsclausules op. Hiermee wordt het mogelijk dat de ondernemer in aanmerking komt voor TVL op basis van zijn werkelijke hoofdactiviteit, dan wel een hogere subsidie krijgt op basis van zijn werkelijke hoofdactiviteit, ook indien deze afwijken van de beschrijving van de activiteiten in het handelsregister op 15 maart 2020. In de wijzigingsregeling van de TVL, opgesteld naar aanleiding van de intensiveringen die het kabinet heeft doorgevoerd, zijn deze hardheidsclausules opgenomen. Afgelopen donderdag is deze wijzigingsregeling aan de Europese Commissie voorgelegd. Nadat de Europese Commissie de wijzigingsregeling heeft goedgekeurd zal RVO.nl deze hardheidsclausules in bezwaarprocedures gaan toepassen. Ik zal bekijken of deze werkwijze in de TVL voor het tweede kwartaal al in de aanvraagprocedure geregeld kan worden, maar ik kan dat niet garanderen, omdat dit bovenop alle andere activiteiten komt die RVO.nl moet uitvoeren. Wel is het zo dat indien een ondernemer na een bezwaar op dit punt met betrekking tot het eerste kwartaal van 2021 in het gelijk wordt gesteld, dit automatisch ook wordt verwerkt in de aanvraag voor de TVL voor het tweede kwartaal van 2021.

Deze nieuwe procedure zal via de website en nieuwsberichten van de rijksoverheid, RVO.nl en de Kamer van Koophandel worden bekendgemaakt, zodat ondernemers die dit aangaat een beroep op deze hardheidsclausule kunnen doen.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,
M.C.G. Keijzer


  1. Aanhangsel Handelingen II 2020/21, nr. 1567↩︎